Startup financieren? Dit zijn jouw mogelijkheden!

Je bent net een onderneming begonnen, waar je meteen al veel van je eigen tijd in steekt. Maar alleen tijd is vaak niet genoeg, je hebt ook geld nodig. Er moeten bijvoorbeeld kantoren, voorraden en machines aangeschaft worden. Maar met welk geld ga je dit doen als je geen groot eigen vermogen tot je beschikking hebt? Die mogelijkheden lees je in dit artikel.

Inkoopfinanciering

Ga jij producten of diensten leveren, maar moet je daarvoor eerst inkopen doen? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor inkoopfinanciering. Er zijn drie verschillende soorten inkoopfinanciering: inkoop krediet, leverancierskrediet met factoring en zakelijk krediet.

Inkoop krediet

Een inkoop krediet is een krediet voor het doen van jouw inkopen. De kredietverstrekker zal jouw inkoopfactuur aan de leverancier voldoen. In ruil daarvoor spreek je een terugbetaaltermijn af. Daarin betaal je de kredietverstrekker terug zodra jouw producten of diensten verkocht zijn.

Belangrijke punten voor het aantrekken van deze inkoopfinanciering zijn:

  • De kredietwaardigheid van je bedrijf: de mate waarin jouw bedrijf kan voldoen aan haar financiële verplichtingen. Er wordt hierbij voornamelijk gelet op de betrouwbaarheid en de financiële positie van jouw bedrijf.
  • Het land waarin jouw leverancier gevestigd is: als het lang duurt voordat jouw producten in Nederland zijn, dan duurt het ook lang voordat de producten verkocht worden. Dan moet de kredietverstrekker dus ook langer op zijn geld wachten.
Geld

Leverancierskrediet met factoring

Leverancierskrediet houdt in dat jouw leverancier jou in termijnen of op een later moment laat betalen. De leverancier kan zekerheid krijgen dat hij het geld ook daadwerkelijk terugziet door dit te koppelen aan factoring. Een factormaatschappij betaalt dan direct jouw facturen. Op een later moment, meestal als jij je producten of diensten verkocht hebt, zal jij de factormaatschappij betalen. Om er zeker van te zijn dat de factormaatschappij z’n geld krijgt gebruiken ze meestal een onderpand op jouw verkoopfacturen.

Zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is een zakelijke rekening met een vooraf afgesproken krediet. Deze manier van kredietverlening is heel flexibel. Andere vormen van krediet zijn vaak specifiek bedoeld voor een bepaalde factuur of een bepaald doel. Met een zakelijk krediet mag je zelf bepalen wat je er verder mee doet. Om die reden is de kredietwaardigheid van je bedrijf heel belangrijk.

Voorraadfinanciering

Bij inkoopfinanciering gaat het om inkopen die je meteen doorverkoopt, waardoor je je crediteuren direct terug kan betalen. Maar naast die inkopen moet je als gezond bedrijf ook een zogenoemde ijzeren voorraad aanhouden. Dat is een minimum hoeveelheid aan voorraad, zodat je nooit zonder komt te zitten. Dit financier je met een langlopende lening. De maandlasten die je voor zo’n rekening betaalt, zijn lager dan die van een kortlopende lening. Advies inwinnen over het aanvragen van een voorraadfinanciering, kan hier.

Machines en inventaris

Naast producten heb je vaak ook machines en inventaris nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan computers, meubilair, een auto, etc. Er zijn een aantal opties om dat te financieren:

Zakelijke lening of zakelijk krediet

Een veelgebruikte financieringsvorm om machines en inventaris aan te kopen is de langlopende zakelijke lening. De producten worden namelijk vaak voor een langere periode gebruikt. Soms wordt er ook gebruikgemaakt van een zakelijk krediet. Dit is een veel flexibelere vorm van lenen, maar daarbij komen ook een stuk hogere maandlasten. Om te bepalen welke vorm van financiering handig is voor jou, is de levensduur van je machines of inventaris van belang. Voor een machine die 5 jaar meegaat, is een lening met een looptijd van 5 jaar geschikt. Als je dan na 5 jaar een nieuwe machine moet aanschaffen, kan je ook meteen een nieuwe lening afsluiten.

Leasen

Een andere mogelijke financieringsvorm is leasen. De leasemaatschappij betaalt de machines of inventaris voor jou. Daarna mag jij die producten gebruiken in ruil voor een maandelijks bedrag. Je huurt het product dan van de leasemaatschappij.

Op afbetaling kopen

Als laatste optie bieden sommige verkopers aankoop op afbetaling aan. In plaats van dat je dan in één keer de volledige koopsom moet voldoen, betaal je deze in fases. Let wel op de maandlasten, die liggen namelijk vaak hoger.

Crowdfunding

Naast de hiervoor genoemde financieringsvormen is crowdfunding voor sommigen een ideaal alternatief. Vroeger was het zo dat alleen baanbrekende, nieuwe producten in aanmerking kwamen voor crowdfunding. Tegenwoordig is het echter zo groots geworden dat ook standaard producten of diensten in aanmerking komen. Deze vorm van financiering kent zo zijn voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Risico’s worden sneller geaccepteerd doordat deze verdeeld worden over een grote groep.
  • Investeerders kunnen klanten worden door hun investeringen te koppelen aan een voordeel bij het aanschaffen van jouw product of dienst.
  • Je hoeft de investeringen niet terug te betalen.

Nadelen:

  • De kosten die je maakt zijn vaak iets hoger dan bij een bank.
  • Er is veel concurrentie van andere bedrijven die investeringen zoeken via crowdfunding.
Duim

Ten slot (aanrader)

Het aantrekken van financieringen is één van de belangrijkste taken voor een startup. In deze blog staan een aantal relevante financieringsvormen en -doelen opgesomd, maar er zijn nog tal van andere vormen en doelen te bedenken. Een volledig overzicht van alle financieringsdiensten waar Firm24 je mee kan helpen vind je hier. Wil je er zeker van zijn dat je alle mogelijke financieringsvormen in overweging genomen hebt? Klik dan hier om je financieringsscan te regelen.

Thijs Willemse linkedin
Schrijft over alle onderwerpen met betrekking tot ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 25 september 2023
Gepubliceerd op 29 september 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24