Zorgeloos achter de geraniums met deze pensioenopties

Als ondernemer sta je dag in dag uit aan zodat je jouw passie om kan toveren tot een succesvolle onderneming. Je steekt iedere dag je hart in je zaak. Toch komt er ook voor jou een dag waarop je door je grijze haren het bos niet meer ziet en het tijd is om er een punt achter te zetten. Dan is het wel zo fijn dat je geen kopzorgen meer hebt en met een gerust hart kunt genieten van je oude dag. Regel daarom op tijd je pensioen. In deze blog lees je wat de pensioenmogelijkheden zijn voor ondernemers van de inkomstenbelasting en de DGA!

1. Aan de basis: de AOW

Waarschijnlijk heb je al wel eens eerder gehoord van de AOW, oftewel de Algemene Ouderdomswet. Maar wist je dat ook jij als ondernemer hier recht op hebt? Je hoeft dus niet per se onder een baas te werken wil je later AOW kunnen ontvangen. Ook als zelfstandige ontvang je AOW wanneer je de pensioenleeftijd bereikt hebt. De pensioenleeftijd staat momenteel op 66 jaar en 7 maanden voor iedereen die geboren is na 31 december 1958. Hoeveel AOW je dan ontvangt hangt af van je woonsituatie. Wanneer je alleenstaand bent ontvang je 70% van het minimumloon, maar wanneer je samenwoont of getrouwd bent ontvang je 50% van het minimumloon. Toch is de AOW vaak niet genoeg om de levensstijl waar jij aan gewend was vol te houden, of om je ‘pensioensbucketlist’ af te kunnen strepen. Daarom zijn onderstaande opties mogelijk om je pensioen aan te vullen.

Pinpas

2. De Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Naast het ouderwetse ‘roze varkentje’ kun je als ondernemer op een andere manier geld sparen voor later door middel van de Fiscale Oudedagsreserve. Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent kun je ieder jaar een deel van je winst belastingvrij op een aangewezen bankrekening storten. Hier betaal je dan pas belasting over wanneer je met pensioen gaat. Helaas kun je per 1 januari 2023 je Fiscale Oudedagsreserve niet meer verhogen, maar alles wat je had opgebouwd kun je gewoon laten staan totdat de dag van je pensioen daar is. Niet iedere ondernemer is trouwens automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Om te weten of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent kun je jezelf de volgende vragen stellen: 

  • Maak ik genoeg winst met mijn onderneming?
  • Werk ik zelfstandig? Met andere woorden: heb ik het laatste woord?
  • Werk ik minstens 700 uur aan mijn onderneming?
  • Heb ik geld in mijn onderneming gestoken?
  • Heb ik meer dan één opdrachtgever?
  • Loop ik als ondernemer risico?
  • Kan ik schulden oplopen?

3. Pensioen- of banksparen

Erg jammer dat de Fiscale Oudedagsreserve komt te vervallen, maar geen paniek! Je kunt natuurlijk als ondernemer ook banksparen (ook wel pensioensparen genoemd). Je legt dan over een bepaalde periode geld in met belastingvoordeel, omdat je het kan aftrekken van je inkomstenbelasting. Je moet dan wel storten binnen je jaarruimte of reserveringsruimte. Dit houdt in dat je maar een bepaald bedrag mag storten wanneer je gebruik maakt van belastingvoordeel. Wanneer je dan met pensioen gaat, kun je van dat bedrag genieten. Het bedrag eerder opnemen is niet mogelijk. Wil je meer weten over sparen als ondernemer? Lees dan dit artikel!

Schild

4. Stort je stakingswinst af!

Wanneer je jouw bedrijf verkoopt omdat je met pensioen gaat, dan is er een kans dat je dan stakingswinst ontvangt. Stakingswinst ontvang je wanneer je bedrijf meer opbrengt dan dat het op papier, fiscaal, waard is. Dit kan het geval zijn wanneer je bedrijf niet tastbare waardes heeft zoals goodwill. Dat is niet (direct) zichtbaar op papier, maar zorgt er wel voor dat jouw bedrijf meer geld oplevert. Over deze stakingswinst moet je alleen wel weer belasting betalen, ook wanneer je het opzij zet op een spaarrekening. Toch is dit voordeliger, omdat je dan niet in een keer belasting moet betalen over het gehele bedrag. Je betaalt namelijk pas belasting over het deel dat je opzij hebt gezet wanneer je het laat uitkeren. Let op: deze mogelijkheid is alleen mogelijk voor ondernemers voor de inkomstenbelasting, dus niet voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Wil je meer weten over stakingswinst? Check dan dit artikel!

5. De pensioenverzekering

Gelukkig is er ook nog een extra pensioen aanvullende mogelijkheid die juist wél voor de DGA bedoeld is, namelijk de pensioenverzekering. Als DGA kun je bij een verzekeraar een regeling treffen om een potje op te bouwen voor later. Sommige verzekeraars helpen je daarnaast ook nog eens met je overlijdensrisico’s en arbeidsongeschiktheid. 

Regel je pensioen via Firm24!

Bij Firm24 begrijpen we dat je misschien nog niet over je pensioen hebt nagedacht. Die is immers misschien nog ver weg. Toch is het belangrijk om hier nu al bij stil te staan, zodat je later niet met kopzorgen te maken krijgt maar rustig van je oude dag kunt genieten. Wil je meer weten over hoe je jouw pensioen het beste kunt regelen? Plan dan vandaag nog een gratis check-gesprek in!

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 31 oktober 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24