Kennisbank

Stakingswinst

Heb je een BV opgericht en de activiteiten van jouw eenmanszaak of Vof ingebracht in de BV? Dan moet je in het jaar na oprichting in de aangifte Inkomstenbelasting opgave doen van de staking van de eenmanszaak of Vof. Over eventuele stakingswinst moet je namelijk inkomstenbelasting betalen. Hoe het precies zit lees je hier.

Hoe bepaal ik de stakingswinst?

Als je een eenmanszaak of Vof had die je hebt verkocht aan de BV middels een activa / passiva transactie dien je de stakingswinst op te nemen in de aangifte Inkomstenbelasting. De stakingswinst bestaat uit de winst die behaald is in het jaar van de staking inclusief aanwezige stille reserves (meerwaarden) die in de onderneming zitten. Een stille reserve is eigenlijk niets anders dan het verschil tussen de boekwaarde van de onderneming op het moment van verkoop en de waarde die de onderneming in het economische verkeer vertegenwoordigt. Om een idee te geven van wat stille reserves zijn het volgende voorbeeld:

Stille reserves

Ondernemer Bart heeft een internetbedrijf, er werken 3 mensen. Hij verzorgt al jaren de hosting van de websites voor 1.000 klanten. Bart heeft ongeveer €300.000 omzet en €100.000 aan personeelskosten, dus hij houdt een goede boterham over aan z’n activiteiten. Op de balans van de eenmanszaak van Bart staan een paar computers en wat bank tegoeden (met een boekwaarde van €20.000).

Het mag duidelijk zijn dat Bart z’n internetbedrijf meer waard is dan de €20.000 die op de balans staat. De klantenportefeuille genereert namelijk al jaren een flinke omzet. Een concurrent van Bart zou deze portefeuille zeker voor een bedrag hogerdan de boekwaarde overnemen. Bart kan in zijn geval beter zijn eenmanszaak geruisloos inbrengen in de BV. Zo hoeft Bart fiscaal niet af te rekenen. Hij moet dan wel de gehele onderneming inbrengen en mag de aandelen die hij als tegenprestatie voor de onderneming ontvangt, 3 jaar lang niet verkopen.

Geen stille reserves

Nu een geval zonder stille reserves, de situatie van Jasper. Jasper is internet consultant. Hij geeft advies over allerlei ingewikkelde software toepassingen bij een aantal grote bedrijven. Jasper verdient met zijn adviesklussen al jaren ongeveer €90.000 per jaar. Op de balans staat een laptop, telefoon en een auto met financiering erop (met een totale boekwaarde €60.000). In dit voorbeeld zal waarschijnlijk niemand bereid zijn meer te betalen dan €60.000 euro. De klanten portefeuille is waardeloos zonder Jasper zijn specifieke kennis en tijd die hij erin stopt. In dit geval is er geen sprake van stille reserves.

Hoeveel belasting moet ik nu betalen?

De stakingswinst wordt belast tegen het progressieve tarief in de inkomstenbelasting (maximaal 52%). Als je aan het urencriterium komt in het jaar van staking kan je ook gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling, meewerk- en andere aftrekposten. Daarnaast is er de stakingsaftrek, deze bedraagt €3.630 in 2021.

Je kunt het afrekenen ook nog uitstellen door de stakingswinst om te zetten in een lijfrente. Je dient deze dan wel onder te brengen bij een erkende verzekeraar, en de stakingswinst dient binnen 6 maanden als premie te zijn gestort. Het voordeel hiervan is dat de betaling bij pensioen tegen een lager tarief belast is.

Speciale stakingsfaciliteiten

Echtscheiding van de eigenaar

Indien de eigenaar van de eenmanszaak of Vof in gemeenschap van goederen is getrouwd dan gaat in geval van echtscheiding de helft van de werkelijke waarde van de eenmanszaak of Vof naar de partner gaat. Bij een scheiding wordt een deel van onderneming gestaakt en hierover moet stakingswinst berekend worden. In sommige gevallen kan er gebruik worden gemaakt van een fiscale doorschuiffaciliteit om belastingheffing uit te stellen.

Overlijden van de eigena(a)r(en) van een eenmanszaak of Vof

De eenmanszaak wordt van rechtswege gestaakt in geval van overlijden van de ondernemer. De erfgenamen krijgen dan de fiscale claim. De erfgenamen kunnen ook de onderneming voortzetten. Hier zijn bepaalde fiscale doorschuiffaciliteiten voor.

Ik heb nog geen activa passiva transactie document opgesteld

Als je de eenmanszaak hebt uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar nog geen activa-passiva transactie document hebt opgesteld, dan kan je dit het beste nog doen voordat je de IB aangifte gaat indienen. Mocht je meer informatie willen verkrijgen hierover, contacteer ons dan!

geld

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 29 juni 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00