Switch Language

Heb jij de wissel omgezet van Eenmanszaak naar BV?  3 belasting-veranderingen die je niet mag missen

Heb jij de wissel omgezet van Eenmanszaak naar BV? 3 belasting-veranderingen die je niet mag missen

by Thomas Esselink, april 15, 2016

Heb jij de wissel omgezet? Een overstap gemaakt van een eenmanszaak naar een BV? Dan gaat er wat veranderen voor jou wanneer je de belastingaangifte gaat doen.

Minder vrijheid, meer (belasting)verplichtingen

Als ondernemer in een eenmanszaak was de boekhouding en vooral belastingverplichtingen vrij overzichtelijk. Bij een BV horen 2 extra aangiftes, namelijk de loonbelasting-aangifte en de vennootschapsbelasting. Hieronder een korte uitleg van beide belastingen.

Wie salaris betaalt, betaalt loonbelasting

Bij een BV ben jij als groot aandeelhouder (DGA) in loondienst. Je bent verplicht jezelf een minimum DGA-Salaris  uit te betalen van €45.000, maar het is wel mogelijk om een verzoek in te dienen om dit te verlagen. Wat het salaris mag zijn, er moet een arbeidscontract worden opgesteld en dus ook een aangifte van loonbelasting worden ingediend. Dat geldt ook voor eventuele andere werknemers die de BV in dienst heeft.

Wie winst maakt, betaalt vennootschapsbelasting

De aangifte vennootschapsbelasting doe je jaarlijks, na afloop van het boekjaar van de BV. Je moet belasting gaan betalen over de belastbare winst van jouw onderneming. Je mag deze winst echter wel verrekenen met de verliezen van de onderneming. Je mag de verliezen zelfs verrekenen met winst uit het verleden of in de toekomst. De vennootschapsbelasting kan een flinke klus zijn: het is verstandig om deze belangrijke taak uit te besteden aan een professional.

En vergeet deze twee dingen niet…

Naast het uitkeren van salaris en het verzorgen van de vennootschapsbelastingaangifte zijn er nog 2 dingen die je niet mag vergeten. Heb je als ZZP’er in een eenmanszaak geld nodig? Of zit je krap bij kas? Dan kon je zonder gevolgen pinnen van je zakelijke rekening. Als je een eenmanszaak omgezet hebt naar een BV , mag dat niet zomaar: er dient een rekening-courant overeenkomst te bestaan. Als laatste – maar daar zal de  (online) accountant je bij helpen – moet je de jaarcijfers deponeren bij de kamer van koophandel.

Wil jij ook dat jouw aangiftes goed worden ingediend of kunnen we je ergens anders bij helpen, neem dan contact op met een van onze boekhouders, juristen of fiscalisten.

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.