Switch Language

Heb jij de wissel omgezet van Eenmanszaak naar BV?  3 belasting-veranderingen die je niet mag missen

Heb jij de wissel omgezet van Eenmanszaak naar BV? 3 belasting-veranderingen die je niet mag missen

by Thomas Esselink, april 15, 2016

Heb jij de wissel omgezet? Een overstap gemaakt van een eenmanszaak naar een BV? Dan gaat er wat veranderen voor jou wanneer je de belastingaangifte gaat doen

Minder vrijheid, meer (belasting)verplichtingen

Als ondernemer in een eenmanszaak was de boekhouding en vooral belastingverplichtingen vrij overzichtelijk. Bij een BV horen 2 extra aangiftes, namelijk de loonbelasting-aangifte en de vennootschapsbelasting. Hieronder een korte uitleg van beide belastingen.

Wie salaris betaalt, betaalt loonbelasting

Bij een BV ben jij als groot aandeelhouder (DGA) in loondienst. Je bent verplicht jezelf een minimum DGA-Salaris  te geven van €45.000, maar het is wel mogelijk om een verzoek in te dienen om dit te verlagen. Wat het salaris echter ook is, er moet een arbeidscontract worden opgesteld en dus ook een aangifte van loonbelasting worden gediend. Dat geldt natuurlijk ook voor eventuele andere werknemers die de BV in dienst heeft.

Wie winst maakt, betaalt vennootschapsbelasting

De aangifte vennootschapsbelasting doe je jaarlijks, na afloop van het boekjaar van de BV. Je moet belasting gaan betalen over de belastbare winst van jouw onderneming. Je mag het wel verreken met de verliezen van de onderneming. Je mag de verliezen zelfs verrekenen met winst uit het verleden of zelfs in de toekomst. De vennootschapsbelasting is een hele klus en daarom laten bijna alle BV’s het over aan een professional.

En vergeet deze twee dingen niet…

Naast jezelf salaris uitkeren en vennootschaps-belastingaangifte verzorgen zijn er nog 2 dingen die je niet mag vergeten. Heb je als ZZP’er in een eenmanszaak geld nodig? Of zit je  krap bij kas? Dan kon je zonder gevolgen pinnen van je zakelijke rekening. Als je een eenmanszaak omgezet hebt naar een BV , mag dat niet zomaar en heb je een rekening-courant overeenkomst nodig. Als laatste – maar dat zal je  (online) accountant je bij helpen – moet je je cijfers deponeren bij de kamer van koophandel.

Wil jij ook dat jouw aangiftes goed gebeuren of kunnen we je ergens bij helpen, neem dan gelijk even contact met een van onze boekhouders, juristen, fiscalisten.

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.