Een bonusplan opstellen, zo pak je het fiscaal slim aan

Werknemers die een stapje extra zetten dienen daarvoor beloond te worden. Maar aangezien bonussen door de Belastingdienst gezien worden als loon, blijft er vaak weinig van over. Daardoor is het zogenaamde bonusplan of de bonusgroepsverzekering een interessante bonusregeling die fiscale voordelen biedt.

Het bonusplan

Een bonusplan is een prestatiebonus die wordt uitgekeerd wanneer werknemers bovenmaats presteren. Ze hebben dan een aanzienlijke bijdrage geleverd in het behalen van bedrijfsdoelstellingen (bijvoorbeeld het verkorten van leveringstijden of het realiseren van CO2-neutrale bedrijfsvoering). Prestatiebonussen zijn dus niet-structurele beloningen voor bovengemiddeld goed werk. Een bonusplan is een goede additionele stimulans voor werknemers om hun beste beentje voor te zetten. Ben je er dus op gebrand bepaalde bedrijfsdoelstellingen snel te behalen (wellicht omdat er haast bij is, zoals bij het voorbeeld van CO2-neutrale bedrijfsvoering), dan heb je een bonusplan nodig om je medewerkers te motiveren.

Bonusregeling voorbeeld

Onderstaande tabel is een voorbeeld van hoe een bonusregeling eruit kan zien. Deze bonusregeling is gebaseerd op de bedrijfsdoelstelling dat het winstpercentage van de omzet vergroot moet worden. Hoe groter dat percentage, hoe groter de bonus voor de werknemers.

Winstpercentage (%)Bonuspercentage (%)
0-50
5-85
8-107
10-1210
12-1512


 

 

 

 

 

Hierna moet een ‘model bonusregeling’ worden gemaakt waarin je de bedrijfsdoelstelling opneemt die werknemers moeten behalen om aanspraak te kunnen maken op de bonusregeling. Je legt hierin uit wat je van ze verwacht en welke criteria je gebruikt om dat vast te stellen (de criteria moeten objectief meetbaar zijn). Hoe je dat als ondernemer doet, laten we in onderstaande lijstje zien.

Bonusplan opstellen in enkele stappen:

  • Bepaal je doelstellingen. Wat wil je met je bedrijf bereiken en hoe moeten werknemers daaraan bijdragen om de bonus te verdienen? Bedenk dat de doelstelling niet financieel hoeft te zijn, maar ook kan gaan over milieu of bijvoorbeeld preventie van arbeidsongevallen op de werkvloer;
  • Omschrijf de doelgroep. Welke werknemers moeten de te bereiken doelstellingen realiseren? Dit kan bijvoorbeeld om alle kaderleden gaan, maar net zo goed om een andere groep werknemers. Je zal hierover moeten nadenken, want het bonusplan kan niet worden opgesteld voor individuele doelstellingen;
  • Kies een ‘referteperiode’. Dat is de periode waarover je meet of je werknemer voldoende prestaties heeft geleverd om aanspraak te maken op de bonusregeling. Dit moet minimaal drie maanden zijn en mag maximaal twaalf maanden zijn.
  • Spar met een adviseur. Bonusplannen zijn maatwerk en verschillen per onderneming. Daarom is het verstandig met een adviseur te kijken naar welke regeling bij jouw bedrijf past. Neem contact op met Firm24 voor een vrijblijvend adviesgesprek over het opstellen en hanteren van een bonusplan.

Fiscale voordelen

Omdat over een bonus belasting wordt geheven, blijft er meestal weinig over van de prestatiebonus die je aan medewerkers geeft. Voor de Belastingdienst is een bonus additioneel loon - namelijk prestatieloon. Afhankelijk van het salaris van je medewerkers kan die bonus belast worden in schaal 3 waardoor ruim de helft (52%) moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. Dit is het grote nadeel van bijvoorbeeld een dertiende maand of een winstdeling aan het eind van het jaar. Wanneer medewerkers via een bonusplan beloond worden, bespaar je als werkgever op loonkosten en ontvangt de werknemer netto meer.

Adviesgesprek

Strijd om behoud van talent

Het bonusplan is de afgelopen tijd populairder geworden. Tegenwoordig moeten bedrijven alles op alles zetten om jong talent binnen de branche aan te trekken en bewezen krachten vast te houden. De bonusgroepsverzekering is daar een goede manier voor. Als je hiervoor kiest zal je met uitkering van die bonus werknemer na werknemer aan je binden en goede krachten binnenboord houden. Als ondernemer bespaar je dus niet alleen op loonkosten wanneer je werknemers via een bonusplan beloont, maar het verloop binnen je bedrijf neemt ook af. Dubbel winst!

Heb je vragen over het toepassen van een bonusplan binnen je bedrijf? Bij Firm24 helpen we je graag! Plan hier een vrijblijvend informatiegesprek in.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 17 juli 2023
Gepubliceerd op 11 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24