Contract met je klant opstellen? Voorkom deze 3 blunders

Contracten

De basis van een onderneming runnen is het zakendoen met klanten. Zonder klant heb je feitelijk geen inkomsten en dus geen bedrijf. Leg bij het zakendoen goed de afspraken vast rondom producten of diensten die je levert. Het komt niet alleen professioneel over, je voorkomt ook narigheid als je dingen goed vastlegt. Let erop dat je bij het vastleggen geen blunders maakt. Hieronder beschrijven we de 3 meest voorkomende blunders en hoe jij ze voorkomt.

Blunder 1 – Onduidelijk laten wat je precies moet doen

Discussies met (ontevreden of lastige) klanten komen nu eenmaal voor. Vaak ligt de oorzaak in een verschil van verwachtingen. Een vaak voorkomende mismatch in verwachtingen houdt verband met de omvang van het het werk en bijvoorbeeld betaling of betalingstermijnen.

Als het verkeerd gaat, wat moet er dan gebeuren? Moet je het werk of de dienst opnieuw leveren? Moet je de verdiensten terug storten? Of een vergoeding betalen?

Goede contracten en voorwaarden opstellen is een kwestie van vooruitdenken. Specificeer daarom exact wat je moet doen, wanneer je het moet doen, en probeer zoveel mogelijk scenario’s te bedenken waarop het mis kan gaan. Als je een bepaling hebt geschreven, probeer je dan in te leven in je wederpartij en bedenk hoe hij het in zijn voordeel uit zou leggen. Pas hem aan en ga net zo lang door totdat er geen verschil meer mogelijk is met jouw uitleg. Veel denkwerk voor dit soort contracten is natuurlijk al eerder gedaan. Dit soort overeenkomsten zijn vaak voor 90% standaard. Je kunt hier bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende modelcontracten of even sparren met een jurist

Concrete tip : Laat een contract eens doorlezen door een bevriende ondernemer. Hij of zij haalt er vaak dingen uit die je zelf misschien over het hoofd ziet.

Contract

Blunder 2 – Je vergeet te verwijzen naar algemene voorwaarden

Stel je hebt goede en gunstige algemene voorwaarden op papier gezet (en eventueel door een jurist laten checken). Maar dan ben je er nog niet. Je moet er namelijk voor zorgen dat je klanten deze voorwaarden gezien hebben. Verwijs ernaar op zoveel mogelijk relevante manieren, en zorg ook dat ze gelezen kunnen worden! Zend ze mee met je offerte, print ze achterop je opdrachtbevestiging, zet ze op je website en verwijs er naar in je e-mail handtekening. Doe je dit allemaal niet? Dan heb je er feitelijk niets aan.

Daarnaast moet je ervoor zien te zorgen dat je klant akkoord gaat met je voorwaarden. Dat gebeurt traditioneel door een contract te ondertekenen waarin wordt verwezen naar de algemene voorwaarden die in de bijlage zitten. Maar het kan ook bij online verkopen met een “akkoordverklaring” in het betaaltraject. Het is dus niet genoeg om ze alleen op je website te zetten!

Concrete tip : Laat de klant akkoord geven op een offerte of opdrachtbevestiging waar je algemene voorwaarden duidelijk uit blijken

Lees ook: Heb jij als ondernemer algemene voorwaarden?:

Dit zijn de 3 meest gemaakte fouten

Blunder 3 – Je spreekt dingen af die niet mogen

De basis van afspraken maken met klanten is dus dat je zaken beschrijft in (algemene) voorwaarden. Pas echter op dat je daarin niet te creatief in je eigen voordeel bent. De kans bestaat dat je daarmee een klantcontract opstelt met bepalingen die in strijd zijn met een wettelijk voorschrift. En dan ben je verder van huis.

Ontstaat er een geschil dat bij een rechter komt? Dan heb je kans dat hij (delen van) bepalingen of misschien zelfs de hele overeenkomst nietig verklaart. Dit gebeurt veel bij arbeidscontracten, waar bijvoorbeeld een te lange proeftijd wordt afgesproken. Of in het huurrecht, waar te korte opzegtermijnen worden gehanteerd. Nu hoef je het wiel gelukkig niet opnieuw uit te vinden en kun vaak je gebruik maken van standaard huurcontracten of arbeidscontracten. Maar let op, het verschil zit ‘m in de details en het recht kan ingewikkeld zijn. Laat je dus ook adviseren door een jurist.

Concrete tip : Word niet te creatief in het verzinnen van bepalingen. Laat een contract checken door een jurist.

Duim

Meer weten? Maak gebruik van de gratis hulplijn. 

Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je druk te maken over papierwerk. Het komt ook niet al te vaak voor als het goed is. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties. Je kunt altijd gratis even bellen naar+31 (0)20 30 80 675 of contact opnemen.

Meer lezen

Gepubliceerd op 9 juni 2016
died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00