Aandeelhoudersovereenkomst sluiten? Let op deze 5 cruciale zaken.

Aandeelhoudersovereenkomst sluiten? Let op deze 5 cruciale zaken.

by Diederick Cardon, April 9, 2018

Als je nieuwe BV wil oprichten, bedenk dan dat 1 op de 4 Nederlandse BV’s  gedurende hun bestaan te maken krijgt met een ruzie tussen aandeelhouders. Een heldere en goed opgestelde aandeelhoudersovereenkomst kan in zo’n situatie slepende én slopende  discussies voorkomen. Vanzelfsprekend wil je dat voorkomen. Maar waar moet je precies op letten?

Een aandeelhoudersovereenkomst sluiten? Ik heb toch statuten?

Na oprichting is van alles bepaald over hoe je nieuwe BV moet functioneren. Dat soort zaken leg je met name vast in je statuten. En uiteraard kun je die altijd nog laten wijzigen.  Maar er is nog een ander aspect dat je goed vast moet leggen. En dat is over hoe jullie als aandeelhouders met elkaar omgaan. Dit leg je vast in je aandeelhoudersovereenkomst.  Je maakt hierin met name afspraken over hoe jullie samenwerking in de BV – of bij een eventuele ontbinding gaat functioneren. Je kan hier dus onderscheid maken tussen interne spelregels (aandeelhoudersovereenkomst) en de spelregels met externe werking (statuten).

5 essentiële facetten bij het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst

Een aandeelhoudersovereenkomst is doorgaans een vrij lijvig document waar flink wat afspraken in staan over bijvoorbeeld de managementvergoeding en hoe je met elkaar omgaat als je uit elkaar gaat. Hieronder een overzicht van de 5 belangrijkste dingen.

1. Stel vast onder welke voorwaarden de aandelen mogen worden verkocht
Stel vast wat er gebeurt na een bod op aandelen. Doorgaans wordt een verplichting afgesproken om de aandelen eerst aan de andere compagnon voor te leggen na een bod, dit word ook wel ‘right of first refusal’ genoemd. Als daarvan geen gebruik wordt gemaakt wil de aandeelhouder wel zijn aandelen kunnen verkopen met medewerking van de ander. Dit wordt een ‘drag along’ bepaling genoemd. Vice versa wil één aandeelhouder met een klein belang ook betrokken worden bij de verkoop van de ander zijn grotere belang. Dit wordt in een ‘tag along’ bepaling neergelegd. Maak je hier geen afspraken over dan hou je geen controle over je onderneming en zit je opeens met de Chinese overbuurman van je partner aan tafel, in plaats van met hem.

Lees ook: Nieuwe businesspartner weg of erbij?:

Zorg ervoor dat je deze 3 beginnersfouten voorkomt

2. Verlang commitment van elkaar
De eerste jaren van je onderneming moet je er niet aan denken dat één van de twee aandeelhouders zijn aandelen verkoopt. Je investeerders en je klanten zullen gek opkijken. Dat is vanzelfsprekend niet goed voor de zaken. Daarom spreek je altijd af dat de aandelen voor een periode (normaliter 3 jaar) na oprichting niet kunnen worden overgedragen aan een ander, oftewel een ‘lock-up’. Zo houd je elkaar bij de les in de cruciale beginfase van je onderneming.

3. Vergeet het boetebeding niet
Je bent vrij om allerlei dingen af te spreken in je aandeelhoudersovereenkomst: dat is de contractuele vrijheid. Dat neemt ook mee dat je zelf consequenties daar aan kunt verbinden. Daarom neem je altijd een boetebeding op. Hierin spreek je af dat iedere handeling in strijd met de overeenkomst wordt bestraft met een boete. Deze kan oplopen tot € 10.000,- per dag. Dat klinkt heftig, maar het is een essentiële bepaling om de andere bepalingen te kunnen afdwingen. Als deze bepaling ontbreekt moet je eerst je schade aantonen voordat je iets kunt doen tegen een tegenwerkende compagnon. Het boetebeding is een veel betere stok achter de deur!

4. Denk aan de aandeelhouder van de aandeelhouder.
Hier wordt vaak overheen gekeken. Jouw mede-aandeelhouder is vaak een BV met nog een privé holding erboven waar jouw compagnon de aandelen in houdt. Dat betekent dat zijn privé holding indirect 50% van de aandelen bezit, maar niet de verplichtingen heeft uit de aandeelhoudersovereenkomst. Als jouw compagnon zijn aandelen wil verkopen kan zijn privé holding gewoon de BV verkopen. Neem daarom altijd ook de moedermaatschappij van je mede-aandeelhouder op in de overeenkomst. Daarnaast is het verstandig om in de overeenkomst zelf provisies hiervoor op te nemen, zoals jouw goedkeuring vragen zodra je mede-aandeelhouder van aandeelhouder of bestuurder wil veranderen.

5. Maak de vennootschap partij bij de aandeelhoudersovereenkomst
De aandeelhoudersovereenkomst is in principe een overeenkomst die alleen geldt tussen de aandeelhouders. Stel nu dat de aandeelhouders een dividend uitkering of aandelen uitgifte hebben afgesproken in hun aandeelhoudersovereenkomst. De vennootschap zelf heeft niets te maken met jullie overeenkomst. Als een van de zittende bestuurders besluit niet mee te werken, dan wordt het lastig om medewerking af te dwingen bij de vennootschap. Dat voorkom je door de vennootschap zelf ook partij te maken bij de overeenkomst.

Meer weten? Vraag je online jurist gratis om hulp

Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je al te veel druk te maken over lettertjes en papierwerk. Je bent bezig met concreet werk en vooral: geld verdienen. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties en kun je altijd gratis even bellen naar +31 (0)20 30 80 675 of contact opnemen. Een aandeelhoudersovereenkomst heb je al voor €69 en stel je op binnen 2 minuten.

Meer lezen?

Comments are closed.