Ondernemen in economisch onzekere tijden: hoe doe je dat?

De huidige inflatie raakt tegenwoordig iedereen in zijn of haar portemonnee. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kampen steeds meer bedrijven met financiële problemen. Misschien heb jij als ondernemer ook al gemerkt dat je momenteel financieel minder stabiel bent. Dit maakt het ondernemen niet gemakkelijker. Daarom hebben wij van Firm24 een paar tips voor je om met deze onzekere economische tijden om te gaan door middel van kostenbesparing. Lees snel verder!

Het gevolg van ondernemen in onzekere economische tijden

De huidige onzekere economische tijden hebben vooral impact op het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dit soort ondernemingen merken dat ondernemen steeds duurder wordt, door bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen of importkosten. Steeds meer mkb'ers vragen daarom een financiële lening aan om hun onderneming in stand te houden. Voorheen werden dit soort leningen voornamelijk bij de bank van de ondernemer aangevraagd, maar steeds meer ondernemers kiezen ervoor om de lening ergens anders te verkrijgen, zoals bij een familielid of door middel van factoring. Daarnaast zijn er als gevolg van de onzekere economische tijden ook ondernemers die verwachten dat ze door financiële problemen snel met ondernemen zullen moeten stoppen en/of hun onderneming zullen moeten verkopen. Dat is natuurlijk altijd een steek in je ondernemershart.

De financiële situatie van jouw onderneming

Voordat je als ondernemer door de onzekere economische tijden in paniek schiet en impulsieve beslissingen gaat maken is het goed om eerst de financiële situatie van jouw onderneming in kaart te brengen. Dit kun je doen door zelf een liquiditeitsbegroting te maken, of een helder overzicht te krijgen door middel van een financiële scan. Zodra je de financiële situatie van jouw onderneming helder op papier hebt, kun je beslissingen gaan maken en weet je welke vorm van kostenbesparing goed is voor jouw onderneming. Misschien heeft jouw onderneming bijvoorbeeld baat bij factoring, zodat je sneller het geld binnen hebt van jouw debiteuren.

geld

Motiveer jezelf!

Natuurlijk zijn onzekere economische tijden nooit een feest, maar gelukkig hoeft zo’n periode niet het einde te betekenen van jouw onderneming. Je kunt als ondernemer namelijk een aantal stappen ondernemen om jouw onderneming moderner, zichtbaarder en toegankelijker te maken. Dan zul je zien dat je bedrijf zelfs in onzekere economische tijden kan groeien. Dat maakt ondernemen natuurlijk weer leuk!

Het stappenplan

  1. Update je website. Waarschijnlijk bestaat er al geruime tijd een website van jouw onderneming, maar wanneer is de laatste keer dat jij de website kritisch hebt bekeken? Misschien is de informatie niet meer up to date, of is de lay-out erg rommelig. Dan is het goed om je website eens te voorzien van een goede voorjaarsschoonmaak.
  2. Creëer een social media account. Misschien ligt het gebruik van social media niet helemaal in jouw straatje, maar anno 2023 kan echt niemand meer om deze kanalen heen, ook jij als ondernemer niet. Met social media kan jouw onderneming daarom een grotere doelgroep bereiken. Zie je dit zelf niet zitten, dan kun je het maken van zo’n account natuurlijk altijd uitbesteden aan een van je jongere werknemers.
  3. Ga bloggen (of vloggen!). Omdat de klant natuurlijk niet zo betrokken is bij jouw onderneming dan jijzelf, is het goed om iedereen van tijd tot tijd up to date te houden over de nieuwste ontwikkelingen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te bloggen, of voor de avontuurlijke ondernemers onder ons; door te vloggen.
  4. Digitaliseer je processen. Een laatste stap die je als ondernemer zou kunnen nemen is het digitaliseren van je processen, zoals bijvoorbeeld de klantenservice. Door middel van kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT, kun je ervoor zorgen dat jouw onderneming altijd bereikbaar is, zelfs buiten openingstijden.
taken

Advies nodig? Firm24 helpt je graag!

Vind jij als ondernemer de huidige onzekere economische tijden maar spannend en heb je behoefte aan meer advies over kostenbesparing? Dan helpt Firm24 je maar al te graag! Onze adviseurs voorzien je graag van de juiste informatie over het ondernemen in onzekere economische tijden. Plan daarom vandaag nog een gratis check-gesprek in.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 20 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24