Cross- en upselling voor accountants, hoe werkt het?

Op het moment dat u klanten heeft verworven, is het natuurlijk fijn als deze klanten bij u blijven komen voor de afneembare diensten. Op het moment dat u al een keer de boekhouding heeft gedaan van een klant, is het fijn dat hij bij het volgende probleem weer bij jou terugkomt. Er zijn verschillende technieken om klanten bij uw onderneming te houden. Een van de voorbeelden zijn cross- en upselling, hoe dit precies kan helpen lees je hieronder!

Het verschil tussen cross- en upselling

Vaak worden cross- en upselling in een adem genoemd, maar dit is een veelvoorkomende fout. Het is namelijk niet hetzelfde. Cross-selling is het aanbieden of aanvullen van diensten aan een klant die al een keer een dienst van uw onderneming heeft genomen. Upselling is het aanbieden van een hogere of betere versie van een dienst die een van uw klanten al afneemt.

Wat zijn de voordelen van het verkopen van extra diensten aan de klanten? 

Het verkopen van uw diensten is natuurlijk prettiger als het aan dezelfde klanten gebeurt. Een van de redenen dat dit van grote waarde kan zijn voor uw onderneming is het verminderen van kosten. Een van de grotere uitgaven voor ondernemingen betreft het aantrekken van nieuwe klanten, op het moment dat de al bestaande klanten meer gaan afnemen, zorgt ervoor dat u in het geheel minder nieuwe klanten hoeft aan te trekken. Hiermee verhoogt u dus uw omzet. Daarnaast bouwt u ook een betere relatie op met uw klanten, en gaat de klanttevredenheid omhoog, dit kan resulteren in mond-op-mondreclame, wat ook een groot voordeel zou kunnen zijn voor de winsten van uw onderneming.

Wat kunt u als accountant doen om cross- en upselling te bewerkstelligen? 

Als accountant is het dus ook handig om cross- en upselling te bewerkstelligen, hierdoor houd u uw klanten tevreden en nemen zij meer en beter diensten bij u af. 
Op het moment dat u bijvoorbeeld de boekhouding doet voor een klant, dan kunt u deze klant bijvoorbeeld ook met andere financiële of fiscale diensten helpen. Wel moet je dan rekening houden met de situatie. Het moet natuurlijk haalbaar zijn, en je moet goed in de gaten houden wat de behoeften zijn van de klant die je wilt behouden. Op het moment dat dit de verkeerde behoefte blijkt te zijn, kan het natuurlijk averechts werken. 

Hierbij is dan ook een goede communicatie van belang, en u dient te kijken of de kans op cross- en upselling überhaupt aanwezig is. Op het moment dat u namelijk niet goed communiceert, kan het zijn dat u de behoeften van de klant verkeerd inschat en ook dit kan een averechtse werking met zich meebrengen.

Cross en upselling en Firm24 

Zoals hierboven beschreven kunnen cross- en upselling dus goed van pas komen bij uw accountancykantoor, het kan de om- en afzet vergroten, vergroot de klanttevredenheid en hierdoor kunt u ook nog eens mond-op-mondreclame verkrijgen. Hier kunnen wij u bij helpen, wij kunnen u gemakkelijk verbinden aan de juiste adviseurs die goed met u kijken naar de situatie, en hiermee een goed plan met u kunnen opstellen.

Tot slot

Heeft u hier nog vragen over, of wilt u kijken wat precies de mogelijkheden zijn, neem dan snel contact met ons op! 

Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.
Gepubliceerd op 14 mei 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00