Klanten aantrekken; zo doe je dat!

Bas is een aantal jaar geleden gestart met zijn eigen bedrijf in elektronica. Hij verkoopt online allerlei verschillende producten zoals beamers, camera’s en koptelefoons. Toen zijn website voor het eerst live ging waren er veel klanten, maar het afgelopen jaar is het enorm rustig. Bas krijgt bijna geen orders meer binnen en vraagt zich af waar al die klanten zijn gebleven. Heb jij net als Bas moeite met het aantrekken of behouden van klanten? Lees hier dan 5 tips voor klantenbinding en aantrekking.

Tip 1: Socials, socials socials

Wil jij opvallen bij jouw klanten? Dan is alleen een website, zoals die van Bas, vaak onvoldoende. Iedereen gebruikt tegenwoordig social media en daar moet je gebruik van maken. Allereerst is het hebben van Instagram account voor ieder bedrijf aan te raden. Dit platform heeft enorm veel gebruikers en door een bedrijfsaccount in te stellen kan je jouw doelgroep goed bereiken. Is jouw bedrijf gericht op leeftijden tussen de 16 en 25 jaar? Dan is een eigen TikTok account wellicht iets voor jou. Dit platform maakt het aanzienlijk makkelijker voor starters om veel views te krijgen waardoor er aandacht is voor jouw product. Online zichtbaarheid is dé sleutel tot een succesvolle klantenkring.

Tip 2: Wees authentiek

Klanten moeten weten wat ze van jouw bedrijf kunnen verwachten. Laat het duidelijk zijn wat jouw onderscheidende vermogen is. Waarom zou een klant bij jou moeten aankloppen en niet bij een ander? Waarom is jouw bedrijf de beste in een bepaalde niche? Welke voordelen zijn verbonden aan jouw product of dienst? Zorg dat deze vragen voor jezelf en voor jouw klanten helder zijn. Om dit te kunnen doen is het natuurlijk ook van belang dat je weet wie jouw concurrenten zijn en hoe zij zich presenteren. Zo kan je je gericht onderscheiden.

Magneet

Tip 3: Wees betrokken

Als jouw bedrijf eenmaal klanten heeft aangetrokken, is het behouden van klanten geheel andere koek. Vaak verliezen bedrijven, net als Bas, in de loop der tijd volume doordat hun focus teveel op nieuwe klanten ligt. Een goede tip om klanten langer te behouden is dat je hun betrekt bij het bedrijf. Denk aan promotie mails die hen op de hoogte houden van deals, vraag hoe het met hun gaat of organiseer een online winactie. Deze dingen wekken interesse en geven zo een boost aan jouw bedrijf. Om dit succesvol te laten zijn is het wederom belangrijk dat je genoeg bereik hebt, vergeet dus niet tip 1!

Tip 4: Ken je doelgroep

Het is enorm belangrijk dat je weet welke groep mensen jij wil targeten. Dit bepaalt namelijk welke strategie je moet gebruiken. Voor jongeren is social media enorm belangrijk, terwijl ouderen vaak meer houden van een persoonlijke vorm van assistentie. Denk hierover na en weet wat jouw doelgroep aantrekt. Weet je niet helemaal zeker welke doelgroep bij jouw product of dienst past? Voer dan een marktonderzoek uit door vragen te stellen aan vrienden en kennissen of door uitgebreide Google-searches.

Tip 5: Pak het dynamisch aan

Er zijn aanzienlijk veel strategieën die kunnen bijdragen aan het werven en behouden van klanten, de laatste tip is om deze strategieën te combineren. Het integreren van verschillende platforms maakt dat klanten op verschillende manieren worden geboeid. Dit vergroot jouw bereik en houdt ook nog eens de aandacht langer vast. Kies hierbij wel voor een strategie die bij jouw product past en laat je adviseren door experts. Zo vind je een aanpak die bij jou past.

Raket

Vragen?

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over het aantrekken van klanten of iets anders? Neem dan contact op met een van onze specialisten voor gratis persoonlijk advies. Wij helpen je graag verder!

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 4 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24