De jaarrekening: hoe, wat en wanneer

De champagne is op, de laatste pijlen zijn de lucht in geschoten en het nieuwe jaar is aangebroken: tijd voor het opstellen en deponeren van de jaarrekening! Misschien niet een spetterend voornemen, maar wel noodzakelijk. Maar wat houdt de jaarrekening nu precies in en wat wordt er van jou als ondernemer verwacht bij het opstellen en deponeren van die jaarrekening? Dat lees je allemaal in deze blog.

De jaarrekening

Als ervaren ondernemer heb je waarschijnlijk al meerdere jaarrekeningen opgesteld en gedeponeerd. Maar wanneer je net komt kijken is het deponeren en opstellen van de jaarrekening misschien allemaal nog een beetje verwarrend. Het woord zegt het eigenlijk al, de jaarrekening is een rekening die moet worden opgesteld en gedeponeerd om de financiële situatie van je onderneming in kaart te brengen. De jaarrekening bevat dus financiële informatie van jouw onderneming  Om het overzichtelijk te houden moet de jaarrekening worden opgesteld en gedeponeerd met informatie uit een bepaalde periode, namelijk een boekjaar. Een boekjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. Nadat je de jaarrekening hebt opgesteld moet hij nog wel worden gecontroleerd door de algemene vergadering van aandeelhouders. Daarna stuur je de jaarrekening op naar de Kamer van Koophandel (KVK). 

De jaarrekening inhoudelijk

De jaarrekening hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je maar weet wat erin moet staan! Dit zijn de winst en verlies rekening, de balans en de toelichting:

De winst en verlies rekening

De KVK stelt onder andere dat er in de jaarrekening moet worden vastgelegd hoeveel omzet en kosten en winst jouw onderneming heeft gemaakt. Samen vormen zij de winst en verlies rekening. Deze rekening geeft weer of jouw bedrijf in dat boekjaar winst of verlies heeft geleden. De winst en verlies rekening wordt ook wel resultatenrekening genoemd. 

De balans

De balans geeft in tegenstelling tot de winst- en verliesrekening de financiële situatie van jouw onderneming op één bepaald moment weer, en dus niet de situatie van het gehele jaar. Meestal wordt er gekozen voor 31 december. In je balans moet je opnemen wat je bezittingen zijn en welke schulden je hebt door de activiteiten van jouw onderneming.

documenten

De toelichting

Ook verwacht de KVK dat je een toelichting opstelt die precies vertelt hoe je de balans tot stand hebt gebracht. Daarnaast moet je in de toelichting ook altijd vermelden hoeveel werknemers er werkzaam zijn binnen jouw bedrijf. Wanneer je een grote rechtspersoon bent, dan moet je toelichting ook groter zijn. Zo moet je bijvoorbeeld ook de betalingen aan de directie vermelden in je toelichting. Je wordt gezien als een grote onderneming wanneer:

  • Het totaal van je balans groter is dan € 20.000.000
  • Je netto-omzet groter is dan € 40.000.000

Wanneer wordt de jaarrekening verwacht?

Gelukkig hoef je als ondernemer niet direct op 1 januari de jaarrekening op te stellen. Dat is natuurlijk erg fijn, want op nieuwjaarsdag is de kans op een kater zeer aanwezig. Geen kopzorgen, je hebt namelijk vijf maanden de tijd om de jaarrekening op te sturen vanaf 31 december. Dit geldt ook voor het deponeren jaarrekening. Zorg er wel voor dat je door het boekjaar heen je administratie en boekhouding goed bijhoudt. Dit voorkomt een hoop inhaalwerk en op die manier is de jaarrekening slechts een kwestie van alles bij elkaar verzamelen.

raket

Voordelen van een jaarrekening

Een goed opgestelde jaarrekening brengt jouw financiële situatie in kaart. Hier heb als ondernemer veel aan want je weet precies hoe jouw onderneming er aan toe is. Hoewel je winst en verlies ook in je administratie kan terug vinden, is een duidelijk overzicht toch een stuk handiger. Het is daarbij ook professioneel. Een duidelijke jaarrekeningen kan zo een verkooppunt zijn voor jouw bedrijf. Investeerders of opdrachtgevers kunnen de jaarrekening inzien om zo een beeld vormen van jouw bedrijf. Je kan met een jaarrekening makkelijk vergelijkingen maken met andere bedrijven en beter plannen maken voor de toekomst. Kortom, een zorgvuldig vastgelegde jaarrekening zorgt voor een betere bedrijfsvoering.

Regel nu jouw jaarrekening!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 11 april 2024
Gepubliceerd op 8 mei 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24