eHerkenning: wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer krijg je te maken met allerlei instanties, zoals de Belastingdienst. Afdracht van belasting is niet het meest leuke of spannende klusje, maar het is wel belangrijk dat je dit goed regelt. Voor sommige ondernemers is daarvoor eHerkenning vereist. In dit artikel lees je wat eHerkenning is en bieden we je een stappenplan waarmee je eenvoudig je eHerkenning regelt.

Wat is eHerkenning?

Om simpel, snel en beveiligd te kunnen inloggen bij de Belastingdienst en de Douane kun je gebruikmaken van eHerkenning. Je kan het zien als DigiD Zakelijk, omdat het op een vergelijkbare manier werkt. Dat is prettig, want de informatie die de Belastingdienst en Douane over je bedrijf hebben geregistreerd is meestal gevoelig en wil je niet zomaar met iedereen delen. Een beveiligde manier van aanmelden kan dus een uitkomst zijn voor ondernemers. Hoewel eHerkenning niet verplicht is, wordt het tegenwoordig steeds lastiger voor ondernemers om zonder eHerkenning te ondernemen. De overheid heeft in de wet opgenomen dat overheidsinstanties verplicht eHerkenning moeten gebruiken, dus voor al je zaken met deze overheidsorganisaties heb je in ieder geval eHerkenning nodig.

Ketenmachtiging

Een belangrijk begrip bij (het kiezen van een leverancier van) eHerkenning is ketenmachtiging. Hiermee kan jouw bedrijf een andere organisatie machtigen om namens jou een online dienst af te nemen met eHerkenning. Niet elke leverancier biedt dit aan, dus als je hiervoor opteert moet je dit meenemen in je keuze.

Checklist

Verschillende niveaus

Of je gebruik kunt of moet maken van eHerkenning hangt van meerdere zaken af, want niet alle ondernemers hebben eHerkenning nodig. Ben je zzp’er of heb je een eenmanszaak, dan is eHerkenning niet nodig. Het is ook niet nodig als je zelf je aangifte regelt via administratiesoftware. Voor grotere ondernemingen is eHerkenning dus wel vereist. Afhankelijk van de aard van de onderneming heb je een ander beveiligingsniveau nodig. De vier mogelijke niveaus zijn:

  • EH2: je logt in met een gebruikersnaam en een sterk wachtwoord (meestal is een combinatie van letters niet meer voldoende en moet je cijfers of speciale tekens toevoegen). Dit kost je ongeveer € 18,- per jaar en je gebruikt het voor de aanvraag van omgevingsvergunningen of registratie op websites als MijnOverheid.nl. Ook voor het doen van aangiftes is dit niveau geschikt;
  • EH2+: je logt in met een gebruikersnaam en een sterk wachtwoord maar vult ook nog een additionele code in. Deze ontvang je per sms en toets je in bij het inloggen, of je vult een pincode in. Dit kost rond de € 20,- per jaar en stelt je onder meer in staat om het online portaal van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland te bezoeken en digitale formulieren voor de Voedsel- en Warenautoriteit in te vullen;
  • EH3: aanmelding gebeurt met gebruikersnaam, wachtwoord en een aanvullende code via sms, pincode of een applicatie met een QR-code. Dit kost ongeveer € 40,- per jaar. Instanties als de Douane, DNB en het UWV vereisen dit niveau tegenwoordig;
  • EH4: inloggen doe je met een PKI-certificaat (Public Key Infrastructure, ondertekenen op een digitaal platform) of met MFA (multi factor authentication of meerstapsverificatie) dit kost je ongeveer € 45,- per jaar. Je hebt dit niveau onder meer nodig voor het aanvragen van een patent of octrooi en voor het aanvragen van jachtvergunningen.

Het systeem werkt als het ware cumulatief: wie niveau EH3 heeft, kan ook met EH2 en EH2+ inloggen.

Hoe werkt de compensatieregeling eHerkenning van de Belastingdienst?

De Belastingdienst biedt een compensatieregeling aan voor eHerkenning. Deze geldt voor inlogmiddel EH3, dat speciaal is ontwikkeld voor ondernemers die alleen eHerkenning nodig hebben om in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Voor dit inlogmiddel kan eenmaal per jaar een vergoeding van ongeveer € 24,20 worden ontvangen. De regeling loopt van november 2020 tot november 2022, daarmee kan de compensatie tweemaal worden aangevraagd (voor het eerste en het tweede jaar).

Verschillende leveranciers

De overheid heeft zes instanties aangewezen voor de uitgifte van eHerkenning. Andere organisaties mogen eHerkenning dus niet verstrekken. De aanbieders waar je terechtkunt zijn:

Stappenplan

In enkele simpele stappen vraag je eHerkenning aan:

  1. Bepaal welk niveau je nodig hebt. Dit kom je te weten door te inventariseren bij welke diensten je moet inloggen voor je bedrijfsvoering en welke niveaus zij minimaal vereisen.
  2. Kies een leverancier. De overheid heeft zes leveranciers erkend die eHerkenning mogen afgeven. Dit zijn Reconi, Digidentity, Z login, WeID, KPN en QuoVadis. Wij bevelen Reconi aan, omdat het aanbod volledig is en de kosten laag.
  3. Identificatie. De instantie waar je eHerkenning hebt aangevraagd controleert alle aangeleverde gegevens om te bepalen of je bent wie je zegt dat je bent. In bepaalde gevallen moet je fysiek geïdentificeerd worden.
  4. Activatie. Als je eHerkenning is geactiveerd met hulp van je leverancier, kun je ermee aan de slag. Test het waar mogelijk zodat je zeker weet dat het goed werkt.
duim

Zo regel je het goed

Bedenk eerst of je eHerkenning nodig hebt. Vervolgens moet je hiervoor budget reserveren, want in tegenstelling tot DigiD is eHerkenning niet gratis. Het wordt niet door de Rijksoverheid zelf uitgegeven, maar door erkende organisaties. Je betaalt die organisaties voor hun diensten. Zoek dus een betrouwbare organisatie waar je je eHerkenning kunt aanvragen. Vervolgens moet je je verdiepen in welk niveau je nodig hebt. Hiervoor moet je je afvragen tot welke portalen je toegang moet hebben vanuit je onderneming. Wil je in contact komen met een leverancier van eHerkenning? Via Firm24 kan dat! Klik hier.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 5 oktober 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24