Een aandeelhoudersovereenkomst stel je op ter bescherming

Zomaar op een maandagochtend kom je je eigen bedrijf niet meer binnen. Wat blijkt? Alle sloten op de deuren zijn vervangen en je mede-ondernemers geven letterlijk niet thuis. Een dag later heb je zelfs een brief op de deurmat. Je bent ontslagen als bestuurder, uitgeschreven uit het handelsregister en de bezittingen worden verkocht aan de BV van je zakenpartner. Hoe kon dit gebeuren? Lees verder en zorg dat dit jou nooit gaat overkomen.

Sommige tegenslagen maken je sterker, andere kom je nooit meer te boven

Veel ondernemers zijn impulsief en starten een eigen bedrijf uit enthousiasme. Dat zijn ook vaak de beste ondernemers. Ze denken in kansen; problemen lossen ze wel op zodra die zich voordoen. In veel gevallen is dat ook goed te doen. En zit het een keer een beetje tegen? Dan kom je er sterker uit. Toch zijn er een paar zaken waar je als ondernemer echt voor op moet passen. Zaken die je – als het echt mis gaat – bijna nooit meer goed kunt oplossen.

Voorkomen is beter dan genezen - Je wil niet je complete vermogen in de vorm van de waarde van je aandeel in je goedlopende bedrijf voor op het spel zetten. Dit kan echter wel gebeuren als je vergeet om een goede aandeelhoudersovereenkomst op te stellen. Wat dat is, hoe het werkt en welke drie onderwerpen hier in ieder geval in moeten worden geregeld, leggen we hieronder uit. 

Samen een bedrijf runnen is net als trouwen… - In de aandeelhoudersovereenkomst staan de afspraken waaronder jij met je zakenpartner gaat samenwerken in de BV. Zie het als de huwelijkse voorwaarden van het gezamenlijk ondernemerschap: je moet er niet aan denken dat ze ooit nodig zijn, maar als het zover is wil je wel snel kunnen schakelen.

…en uit elkaar gaan is net als scheiden - Ondernemen is risico nemen. Het is niet raar als dat risico zich af en toe verwezenlijkt in een mislukt zakelijk avontuur. Maar met goede afspraken hoeven de slechte tijden niet zo lang te duren en kun je snel verder met ondernemen als het een keer mis gaat. Niemand is ooit wijzer geworden van een vechtscheiding; jij niet, je partner(s) niet, niemand niet.

1. Zo zorg je dat ze niet zomaar van je af kunnen

Sinds de invoering van de Flex BV in 2012 mag je aandelen in een BV vrij overdragen. Maar dat is nooit een goed idee. Je moet er niet aan denken dat je zakenpartner ineens zijn overbuurman bij je aan tafel zet. Zorg daarom dat je een goede blokkeringsregeling voor de aandelen opneemt in de aandeelhoudersovereenkomst. Zo zijn de aandelen niet vrij overdraagbaar.

2. Zorg dat ze er niet zomaar met je geld of idee vandoor kunnen gaan

In de aandeelhoudersovereenkomst kun je vastleggen dat belangrijke besluiten moeten worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Je kunt wel worden ontslagen als bestuurder, maar je aandelen kunnen niet zomaar worden afgenomen. Zo kun je als aandeelhouder voorkomen dat je door de anderen wordt benadeeld, doordat bijvoorbeeld je zakenpartner alle activa verkoopt aan de BV van zichzelf. Dit kun je bewerkstelligen door in de aandeelhoudersovereenkomst op te nemen dat voor belangrijke bestuursbesluiten unaniem vóór moet worden gestemd.

3. Zorg je dat ze er niet met jouw relaties vandoor gaan

De aandeelhoudersovereenkomst is ook de uitgelezen plek om een relatiebeding op te nemen. Hiermee voorkom je dat aandeelhouders de zakenrelaties van de onderneming op een andere wijze gaan benaderen. Zo kunnen ze ook niet buiten jou om een nieuwe onderneming starten met jullie opgebouwde relatiebestand.

Overtuigd?

Lees hier nog 5 cruciale tips voor het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst.

Redenen waarom een aandeelhoudersovereenkomst vaak niet wordt opgesteld:

  • Het kost extra tijd - Als je met meerdere aandeelhouders bent, moet hier vaak langdurig over worden onderhandeld. Dit is echter een misvatting; een aandeelhoudersovereenkomst kan met een eenvoudige template online binnen een kwartier worden opgesteld. 
  • Het kost extra geld - Een BV kan al vanaf € 399,- excl. btw worden opgericht want dat is standaardwerk. Een aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak gezien als maatwerk waarvoor een advocaat of notaris nodig is en dus hoge kosten. Maar bij Firm24 ben je relatief goedkoop uit! Een aandeelhoudersovereenkomst via Firm24 kan al worden opgesteld vanaf € 349,- excl. btw. 
  • De zaken zullen vast niet mis gaan - Twee vrienden gaan ondernemen en denken dat zij nooit met elkaar in een conflictsituatie terecht zullen komen. Ook dit is echter een misvatting. In Nederland krijgt één op de vijf BV’s vroeg of laat te maken met een aandeelhoudersgeschil. 

Nog geen aandeelhoudersovereenkomst? Maak ‘m dan alsnog eenvoudig

Bovenstaande redenen zijn dus eigenlijk allemaal geen echte redenen om deze cruciale overeenkomst niet te regelen. Alle klanten die bij ons een BV oprichten, bieden we een aandeelhoudersovereenkomst aan. Heb jij nog geen aandeelhoudersovereenkomst? Dan kun je deze via Firm24 eenvoudig zelf opstellen vanaf €349,- excl. btw. Wil je je huidige aandeelhoudersovereenkomst een keer laten controleren door een expert? Dat kan! Ook als je eerst liever wilt sparren over een aandeelhoudersovereenkomst, kun je bij Firm24 terecht. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 9 februari 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00