Heb je een bv nodig voor een webshop?

Ondanks dat de meeste ondernemers starten met een eenmanszaak, stappen retailers vaak al snel over naar een bv. De hoge investeringen, grote wisselingen in omzet en risico’s van (product) aansprakelijkheid zijn hierbij belangrijke redenen. De meeste bedrijven in Nederland hebben een eenmanszaak als ondernemingsvorm, maar dat is mede door de opkomst van veel kleine zzp-ondernemingen. Daarbuiten hebben bedrijven vaak een bv. In de detailhandel is dat omslagpunt soms al snel bereikt. Daar kiezen ook veel kleine spelers voor de besloten vennootschap.

Retail vraagt om grote investeringen

De benodigde investeringen zijn een eerste reden. Bij een webshop denken mensen soms aan een bedrijf vanuit huis dat weinig geld kost. Maar ook online heeft een winkel vaak lage marges. Om iets te verkopen moet je eerst de producten inkopen, opslaan, marketinggeld uitgeven en vervolgens de producten opsturen. Veel webwinkels houden dan maar zo’n 10% of minder van de omzet over.

Je kunt het deels afvangen door de voorraad via dropshipping uit te besteden, maar vaak zijn dan de marges die je hierop kunt verdienen laag. Je kunt dan de marge verbeteren door de producten die je veel verkoopt, de zogenoemde hardlopers, alsnog zelf op voorraad te nemen. Maar dan moet je gelijk stevig investeren. Zeker als je hiervoor ook nog financiering moet regelen.

Online marketing is kostbaar

Daarnaast is de marketing bij online winkels kostbaar. Afhankelijk van de locatie hebben stenen winkels in een winkelstraat publiek dat automatisch langs de vitrine loopt. Online komen klanten niet vanzelf langs. Zeker niet bij de start van je webshop! Je moet reclame maken en daarbij is de concurrentie enorm. Op sommige zoektermen en marktplaatsen lopen de kosten al snel op.

Daarnaast zijn retouren en klantenservice soms kostbaar. Als je hard groeit of flexibiliteit wenst kun je fulfilment uitbesteden, maar de marge die overblijft is dan soms maar een paar procent. Om dan nog wat te verdienen is er veel omzet nodig.

Om een succesvolle webshop te runnen, moet je vaak minimaal een paar ton omzet draaien om er nog een goed salaris aan over te houden. Een bedrijf met een omzet in de tonnen heeft al snel risico’s. Denk aan een hack in je shop, problemen bij een marktplaats of restvoorraden als het omzet-technisch even tegenzit.

marketing

Aansprakelijkheid voor producten

Een belangrijk verschil bij een bv of eenmanszaak is de aansprakelijkheid. Als je een freelancer bent en alleen je uren verkoopt, kun je jouw schulden nog prima uit privévermogen betalen. Maar als je spullen verkoopt die je niet zelf hebt gemaakt, loop je grotere risico’s. Het zal je maar overkomen dat een klant opeens schade ondervindt van een ontplofte accu bij elektronica, huidschade bij jouw cosmetica of ongelukken omdat jouw speelgoed onveilig bleek voor kinderen.

Je kunt zaken als aansprakelijkheid deels verzekeren. Andere problemen zie je vaak aankomen en kun je op anticiperen. Zo kun je minder inkopen, je marketing anders regelen of via kortingen en andere acties alsnog je omzet verbeteren. Maar waterdicht is dat niet. Als ondernemer loop je risico’s en dan wil je niet opeens privé aansprakelijk zijn voor deze grote bedragen. Met een bv is je privévermogen in de meeste gevallen veilig.

** Dit is een gastartikel geschreven door Ondernemen & Internet

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 7 juni 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24