Een pensioen zonder zorgen met een pensioenadviseur

Wat is er nou fijner om straks onbezorgd je pensioen in te gaan? Om te weten dat jij alles kan doen wat je graag zou willen doen zonder je druk te hoeven maken over geld? Dit klinkt misschien onmogelijk, want hoe weet je nou of je genoeg gespaard hebt en hoeveel je precies nodig hebt? Een pensioenadviseur kan je hierbij helpen en kan jou adviseren hoe jij het beste naar je pensioen toe kan werken.

Wat is een pensioenadviseur?

Weet jij al wat je wil gaan doen wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt? Misschien wil je wel een grote reis maken of ben jij van plan vervroegd met pensioen te gaan. Het zijn belangrijke zaken om over na te denken, zeker omdat je als ondernemer al ruimschoots van tevoren moet beginnen om deze plannen te kunnen bereiken. Zo moet je bijvoorbeeld weten wat de mogelijkheden zijn om jouw plannen te bereiken en hoeveel geld je hiervoor ongeveer nodig hebt. Maar, dit kan best wel moeilijk inschatten zijn, want hoe weet jij nou precies hoeveel geld je nodig hebt en hoe je dit dan precies bij elkaar krijgt? Een pensioenadviseur kan je hierbij helpen en kan je advies geven over jouw pensioen. Een pensioenadviseur kan jou namelijk adviseren hoe je het het beste kan aanpakken en wat er nodig is om jouw doel te bereiken.

Belangrijk, zeker als ondernemer!

Een pensioenadviseur helpt je dus op weg naar jouw gewenste pensioen door middel van pensioenadvies, maar hoe zit dat pensioenadvies er dan precies uit? Een pensioenadviseur kijkt vooral naar jouw financiële situatie in combinatie met jouw wensen. Ook adviseert hij of zij over de mogelijkheden die je hebt om jouw gewenste pensioen te bereiken. Zeker als ondernemer is dit heel erg belangrijk. Dit komt omdat je geen pensioen opbouwt via je werkgever, want je hebt helemaal geen werkgever. Je moet dus naast het AOW zelf zorgen voor extra pensioen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en een pensioenadviseur weet alles over de mogelijkheden en kan hierover adviseren. Ook wanneer jij pensioen wil regelen voor je werknemers zijn er verschillende mogelijkheden, zoals het ANW pensioen. Ook hier kan een pensioenadviseur je over adviseren. 

Een goede pensioenadviseur

Wanneer jij besluit om pensioenadvies in te schakelen dan wil je natuurlijk wel goed advies. Maar hoe weet je nou waar je op moet letten bij het uitkiezen van advies? Er zijn een aantal criteria die je kunnen helpen bij het uitkiezen van een goede adviseur. Allereerst is het belangrijk dat je een onafhankelijke pensioenadviseur hebt en dat ze niks promoten waar ze zelf beter van worden. Maar, omdat het krijgen van bonussen verboden is, zijn eigenlijk alle pensioenadviseurs gelukkig onafhankelijk. Naast onafhankelijkheid is het ook heel belangrijk dat de adviseur deskundig is. Een deskundige adviseur kan je herkennen aan een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Als laatste is het ook belangrijk dat je een adviseur hebt die je vertrouwt en waarbij je je op je gemak voelt. 

Kosten pensioenadviseur

Helaas is het lastig te zeggen hoeveel goed pensioenadvies precies kost. Dit heeft namelijk volledig te maken met de pensioenadviseur zelf en hetgeen wat jij precies van de pensioenadviseur vraagt. Vaak hanteren pensioenadviseurs een uurtarief, maar soms is het ook mogelijk om een abonnement af te sluiten of een vast bedrag te betalen. Wel is het slim om van tevoren af te spreken hoeveel het gaat kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en straks ineens heel erg veel moet betalen. Twijfel je over pensioenadvies door de kosten die het met zich meebrengt? Het is goed om te beseffen dat een pensioen om heel veel geld gaat en dat pensioenadvies een relatief goedkope investering is die jou als ondernemer veel kan opleveren. 

Verschillende soorten adviseurs?

Niet alleen pensioenadvies kan nuttig zijn voor jou als ondernemer. Er zijn veel zaken die komen kijken bij het ondernemerschap waar je best wel wat advies voor kan gebruiken. Eigenlijk zijn er adviseurs op bijna alle gebieden. Een van de bekendste adviseurs is een belastingadviseur, die kan adviseren over belastingvoordelen en andere fiscale zaken. Naast de belastingadviseur heb je bijvoorbeeld ook nog de bedrijfsadviseur, de organisatieadviseur en de juridisch adviseur. Ben jij toevallig adviseur? Dan kan je ook bij Firm24 terecht! Lees hier over de mogelijkheden.

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje in onze kennisbank of stel al je vragen tijdens een gratis check-gesprek. Onze Firm24 professionals helpen je graag verder!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Gepubliceerd op 19 april 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00