De financieringsscan: ontdek jouw fiscale besparingen

Binnen je bedrijf vindt er dagelijks een stroom van geld plaats. Wanneer je een eigen onderneming hebt komt er namelijk geld binnen, maar geef je ook geld uit. Daarom is het soms lastig om te bepalen hoeveel kapitaal jouw bedrijf nu precies op een exact moment heeft. Dit kan een probleem zijn wanneer je een financiering wilt starten om bijvoorbeeld een investering te kunnen doen. De financieringsscan biedt dan een goede oplossing. Wil je weten wat de financieringsscan inhoudt? Lees dan snel verder!

Wat is een financieringsscan?

Tijdens een financieringsscan wordt je bedrijf natuurlijk niet letterlijk door een X-ray gehaald. Een financieringsscan is een spreekwoordelijke scan, waarbij jouw onderneming wordt onderzocht op de volgende vijf punten: 

  • De debiteurentermijn geeft in dagen weer hoe lang het duurt voordat een factuur betaald wordt. 
  • De voorraadtermijn geeft in dagen weer hoelang voorraad voorraad blijft. 
  • De crediteurentermijn geeft in dagen weer hoe lang het duurt voordat een factuur door jou betaald wordt. 
  • De Cash Conversion Cycle berekent het aantal dagen dat geld vastzit in voorraden en debiteuren nadat de leverancier is betaald. 
  • Werkkapitaal is het kapitaal van de onderneming.
Geld

Voilá! Het resultaat

Nadat de financieringsscan is afgerond en alles op een rijtje is gezet is het tijd om het resultaat te gaan bekijken. Samen met een adviseur zul je tijdens een adviesgesprek de volgende vragen behandelen:

  • Is de financiering haalbaar?
  • Zijn de financieringslasten betaalbaar?
  • Welke financieringslasten kan ik verwachten?
  • Hoeveel financiering kan ik krijgen?
  • Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Uiteindelijk is het dus afhankelijk van het resultaat van de financieringsscan of een financiering er voor jou als ondernemer in zit of niet. Misschien is het namelijk maar nét haalbaar en is het op de lange termijn niet verstandig om een financiering te starten. Of misschien blijkt uit het resultaat dat je onderneming financieringsmogelijkheden heeft waar jij nog helemaal niets vanaf wist. Al met al is het in ieder geval altijd verstandig om een financieringsscan te doen, ongeacht de resultaten. Daarmee kent een financieringsscan dus alleen maar voordelen, en eigenlijk geen nadelen. Je krijgt namelijk altijd een goed beeld van het kapitaal van je onderneming en daardoor ben je minder snel geneigd om een verkeerde beslissing te nemen.

Duim

De noodzaak van een financieringsscan

Dat een financieringsscan dus vrijwel alleen maar voordelen kent mag duidelijk zijn. Een financieringsscan is niet alleen heel handig, maar eigenlijk ook vrijwel noodzakelijk. Wanneer je vooraf aan een financiering geen scan laat uitvoeren, kan dit grote financiële gevolgen met zich meebrengen. Wanneer je namelijk een financiering start die helemaal niet haalbaar is voor je onderneming kan dit betekenen dat je jezelf uiteindelijk in de schulden werkt. Dat moet je als ondernemer natuurlijk te allen tijde zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Ready, steady, go!

Wanneer uit de financieringsscan blijkt dat een financiering voor jouw onderneming haalbaar is, dan kun je samen met een adviseur een plan van aanpak maken om jouw financiering rond te krijgen. Maar ook wanneer uit het resultaat blijkt dat een financiering juist niet haalbaar is, dan is een adviesgesprek alsnog een goed idee. Een adviseur kan je tijdens zo’n gesprek namelijk precies vertellen welke stappen je moet ondernemen om de financiering in de toekomst wel rond te krijgen.

Regel nu jouw financieringsscan!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 21 september 2023
Gepubliceerd op 5 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00