Geld lenen van je eigen holding, is dat verstandig?

Tegenwoordig haal je voor hetzelfde bedrag waarvan je vroeger heerlijk uit eten ging, nu nog maar een simpele maaltijd in de supermarkt. De verwarming zet je niet meer op hoge temperaturen en het is heel normaal om maar maximaal 5 minuten onder de (het liefst koude) douche te staan. Een beetje extra geld zou in deze tijd heel handig zijn! Waarom zou je dit geld niet gewoon tijdelijk lenen van je holding? Hoe dit werkt lees je in dit artikel!

Geld lenen van je eigen holding 

Je wilt graag geld lenen van je holding. Maar hoe werkt dit? Je kan in de holding liquide middelen sparen en verschillende leningen aan jezelf als directeur grootaandeelhouder (DGA) verstrekken. Je kan er voor kiezen om een leningsovereenkomst af te sluiten met de holding. Daarnaast kan je ook een DGA hypothecaire lening oversluiten of een rekening courant overeenkomst. Wanneer je welke overeenkomst gebruikt en waar je op moet letten, lees je in dit artikel! 

Geld lenen: zakelijke leningsovereenkomst 

Wanneer je geld wilt lenen van je holding, kan je een zakelijke lening overeenkomst afsluiten met de holding. Je hebt dan niet geheel de vrijheid om de hoogte van de rente zelf te bepalen. Je moet namelijk een zakelijke rente afspreken. De lening verwerk je daarna in de aangifte van de inkomstenbelasting. Wat is je doel van de geld lening? Het doel is namelijk erg belangrijk, aangezien dit bepaalt of de aangifte in box 1 of box 3 gedaan moeten worden. 

Geld lenen: voor een nieuwe woning?

Wil je een lening afsluiten voor de aankoop, het onderhoud, een reparatie of een verbouwing van je eigen huis? Dan valt de rente over deze lening in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Deze lening heet ook wel een DGA hypothecaire lening. Je kan de rente gebruiken als een hypotheekrenteaftrek van een eigen woning. De aflossing mag maximaal 30 jaar duren, en je legt duidelijk vast hoe je de lening gaat oplossen in het aflossingsschema. Je moet de DGA hypotheek aangeven bij de Belastingdienst. De rente die de holding ontvangt is wel belast voor de vennootschapsbelasting.

Geld lenen: voor andere doeleinden? 

Wil je geld lenen voor consumptieve doeleinden of om in privé te beleggen? Dan valt deze lening als een schuld in box 3 (sparen en beleggen). De rente die je betaalt over deze lening is niet aftrekbaar. Je mag wel in box 3 alle schuld boven € 3200 aftrekken van je belastbare vermogen. Dit kan dus gunstig zijn, maar let wel op dat een eigenwoningschuld hier niet onder valt en je rente over de lening betaalt die je dus niet mag aftrekken! De rente die de holding ontvangt is wel belast voor de vennootschapsbelasting. 

Magneet

Hou het altijd zakelijk! 

Alle transacties tussen jou, als DGA, en de holding moeten zakelijk verlopen. Dus ook wanneer je geld leent van de holding! Je bent dus verplicht om een schriftelijke geldleningsovereenkomst op te stellen. In deze leningsovereenkomst leg je onder andere de afspraken over een duidelijk aflossingsschema van de lening, een normaal rentepercentage en zekerheden vast. De holding moet daarnaast de liquiditeitstest halen. Dit betekent dat je moet toetsen of de holding in de toekomst niet in liquiditeitsproblemen raakt als de lening wordt verstrekt. Zou de holding ook met een onafhankelijke andere partij een leningsovereenkomst met dezelfde voorwaarden aangaan? Als het antwoord hierop ja is, dan is de leningsovereenkomst zakelijk! Je moet jezelf altijd deze vraag stellen bij het vaststellen van de leningsvoorwaarden. Firm24 helpt je graag met het afsluiten van een zakelijke lening met je holding. Klik hier om een adviesgesprek met een fiscalist in te plannen! 

Geld lenen: rekening-courantovereenkomst 

De rekening courant is een aparte rekening van de holding. Op de rekening courant kan je over en weer bedragen boeken met de holding. Een rekening-courantovereenkomst verschilt van een leningsovereenkomst. Via een rekening-courant worden kleine bedragen over en weer geboekt. Je kan op deze rekening dus even in het rood staan. De bedragen die worden geboekt op deze rekening, worden de hele tijd met elkaar verrekend. Je kan jouw rekening laten betalen door de holding. Dit bedrag betaal je dan binnen een korte tijd weer terug aan de holding. De holding schiet dus alleen even een klein bedrag voor en is dus eigenlijk geen echte lening. Over een klein bedrag hoef je geen zakelijke rente te betalen. Op een rekening courant mag over het algemeen nooit meer dan € 17.500 staan. Maar in welke situaties gebruik je dan een rekening-courantovereenkomst? 

Welke situaties moet ik denken? 

Je staat in de supermarkt en hebt net al je boodschappenlijst in je karretje liggen en dan bedenk je, je dat je jouw privé pinpas bent vergeten. Wel heb je jouw zakelijke pinpas bij je. Je kan jouw zakelijke pinpas wel gebruiken om de boodschappen voor te schieten. Dit bedrag kan je dan later weer terug boeken op de rekening-courant. Met een rekening-courant lening kan je ook iets kopen waarvoor je op dat moment nog niet genoeg geld hebt op je privé rekening, maar je op korte termijn dat geld wel zal hebben. Je kan dit geld dan even lenen van de holding door middel van de rekening-courantovereenkomst. 

Hoe zet je een rekening-courant op?

Om een rekening courant op te zetten, heb je geen bank of notaris nodig. Alleen een rekening-courantovereenkomst. Je moet zakelijk handelen met de holding. De holding mag deze bedragen niet schenken, maar je moet hierover belasting betalen. Het is dus verplicht om een rekening-courantovereenkomst op te stellen, waar je schriftelijk vastlegt dat alle geld vorderingen en schulden automatisch over en weer worden verrekend. 

Excessief lenen 

Je kan als DGA de dividenduitkering eindeloos uitstellen door te lenen van de holding. Dit is heel voordelig, want je moet over een dividenduitkering belasting betalen in box 2 (aanmerkelijk belang) en door steeds weer te lenen van je holding, kan je dit bijna eindeloos uitstellen! Dit klinkt toch superaantrekkelijk? De overheid vond alleen van niet, want dividendbelasting levert hen veel geld op. Daarom mag je vanaf 1 januari 2023 nog maar  maximaal € 500.000 lenen van je holding en alles daarboven moet je inkomstenbelasting over betalen. Heb jij een lening boven de € 500.000 euro van je eigen holding? Dan is er dus werk aan de winkel! Let op: leningen die zijn aangegaan voor een eigen woning vallen hier niet onder. Je moet in dat geval wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een hypothecaire zekerheid. Heb je hier hulp bij nodig? Firm24 helpt je graag, klik hier om een afspraak te maken! 

Duim

Regel nu jouw lening van de holding!  

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 12 mei 2020

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24