Dropshipping - Heb je daar een BV voor nodig?

Dropshipping is tegenwoordig een erg aantrekkelijke e-commerce strategie. Vanuit huis of vakantie; bij dropshipping heb je alleen je laptop nodig. Klanten kunnen dan via jouw website producten kopen die direct door de leverancier worden verstuurd naar de klant. Doordat je geen magazijn of voorraad nodig hebt, is dropshipping erg laagdrempelig. Toch moet je bij het opzetten van je dropship bedrijf alsnog nadenken over juridische en fiscale aspecten. Zo moet je voor je bedrijf een rechtsvorm kiezen. Is het voor een dropship bedrijf nodig om een BV op te richten of zijn er ook andere rechtsvormen mogelijk? Dat bespreken we in dit artikel. 

Wat is dropshipping?

In het dropshipping model is jouw website het online verkooppunt. Wanneer de klant een product plaatst op je website, stuur jij deze door naar de leverancier. De leverancier zorgt dan voor de levering van het product aan de klant. Met het dropshippingsmodel focus jij je als dropshipper dus voornamelijk op de marketing en promotie van de producten op je website.

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan dropshipping. Dropshipping brengt voornamelijk de volgende voordelen met zich mee. Zo is dropshipping een ideale manier om te beginnen met het verkopen van producten. Je kunt testen of en zo ja, hoeveel vraag er is naar een bepaald product of een bepaald assortiment. Zoals al in de inleiding vermeld hoef je namelijk geen voorraad in te kopen of een magazijnruimte te hebben. Je begint met lage kosten en loopt zo minder risico als het product niet verkoopt. De tijd en geld die je met dropshipping bespaart kun je investeren in de marketing en promotie van je producten. Naast dat dropshipping geschikt is voor start-ups, maken grote en succesvolle bedrijven ook gebruik van dropshipping. Dropshipping is extra handig bij de verkoop van specifieke categorieën producten. Zo is dropshipping geschikt voor producten die je incidenteel verkoopt, voor producten die je niet snel opnieuw inkoopt en voor producten die niet altijd even veel verkopen. In het algemeen zijn er veel producten die geschikt zijn voor dropshipping. En doordat jij en je werknemers overal vandaan kunnen werken, geeft dropshipping veel flexibiliteit.

Aan dropshipping kleven ook een aantal nadelen. Zo is er, omdat het laagdrempelig is om te beginnen, veel concurrentie in deze business. Een ander nadeel is dat je als dropshipper lage winstmarges behaalt; je kunt niet te veel vragen voor je producten door de concurrentie, je moet de producten eerst inkopen van de leverancier en betaalt ook de logistieke kosten. Daarnaast is het moeilijker om kwaliteit te garanderen. Het product komt immers niet langs jou als dropshipper en je bent dus afhankelijk van de kwaliteit van de leverancier. Naast de kwaliteit, ben je wat betreft branding ook deels afhankelijk van de leverancier. Je kunt je online website een eigen draai geven, maar het product is ingepakt door de leverancier en op het product staat het logo van de leverancier. Ook in levertijden ben je afhankelijk van de leverancier. Als je voor je producten verschillende leveranciers hebt, verschillen de levertijden van de producten van elkaar. Dit kan verwarrend zijn voor consumenten. 

Wat is een BV?

De BV staat ook wel voor Besloten Vennootschap. Dit is een populaire rechtsvorm waar je je bedrijf in kunt oprichten of omzetten. Een belangrijk kenmerk van de BV is dat het aandeelhouders bevat. Ook is de BV een rechtspersoon met eigen rechten en plichten. Dit heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid van de bestuurders. Daarnaast zijn de aandelen niet vrij verhandelbaar en heeft de BV altijd statuten die aanvullende regels bevatten.  

Er zitten verschillende voordelen aan het starten van een bedrijf met een BV die we uitgebreid hebben uitgewerkt in ons artikel over de 12 voordelen van de BV. In dit artikel bespreken we de  voor- en nadelen van de BV die het belangrijkste zijn voor je dropshipping bedrijf.

Allereerst heb je bij de BV als bestuurder beperkte aansprakelijkheid. Dit houdt in dat wanneer je bedrijf schuld of schade heeft, je hier als bestuurder niet persoonlijk voor aansprakelijk bent. Als het bedrijf failliet gaat, dan doet dat dus niets met jouw privévermogen. Dit voordeel is voor elk soort bedrijf erg voordelig.

Ook zitten er fiscale voordelen aan het kiezen voor de BV voor je dropshipping bedrijf. Allereerst is het in de BV voordelig om je winsten te herinvesteren. Wanneer de dropshipping je winst oplevert, wil je de winsten mogelijk niet volledig aan jezelf uitkeren, maar verder investeren in je bedrijf. De BV is daar een uitstekende rechtsvorm voor. Je hoeft dan alleen over de winst vennootschapsbelasting (16,5%) te betalen en de rest van het geld kun je herinvesteren. Ook als je meerdere ondernemingen hebt, kun je de winsten van het ene BV gebruiken om de aanloopkosten van je andere BV te betalen, zonder dat je deze eerst als dividend belast moet uitkeren. Een ander fiscaal voordeel is dat je minder winstbelasting hoeft te betalen in de BV dan in de VOF of eenmanszaak. Dit voordeel van de BV is wel alleen van toepassing als je relatief veel winst maakt. Ook als je je dropship bedrijf na een tijd wilt verkopen is het voordelig om een BV te hebben. Je kunt de aandelen van de BV namelijk, als de holding minimaal 5% van de aandelen in de BV bezit, een deelnemingsvrijstelling toepassen. Hierdoor kun je je aandelen onbelast verkopen. 

Naast deze beperkte aansprakelijkheid en fiscale voordelen, geeft het hebben van de BV ook een professionele uitstraling aan klanten en leveranciers. Voor het opzetten van een BV moet een notaris worden ingeschakeld. De notaris is bij het opzetten wettelijk verplicht om een onderzoek te doen naar en verklaring af te geven over de intenties van de jou als oprichter. Nu de drempel voor dropshipping erg laag ligt, kan het voor een klant en leverancier moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare bedrijven. Door de titel “BV” weten klanten en leveranciers dat je deze notarisverklaring hebt gekregen en dus dat jij een serieuze en betrouwbare dropshipper bent. 

Als laatste is het voordelig om een BV op te richten wanneer je werknemers in je dropship bedrijf wilt laten werken. Door het hebben van een BV ben je niet zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen van doorbetaling bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of faillissement. 

Overwegingen zonder een BV

Als je alleen in de onderneming gaat werken en verwacht dat je nettowinst lager dan € 50.000 per jaar gaat zijn, kan een eenmanszaak de juiste rechtsvorm voor je bedrijf zijn. Het voordeel van een eenmanszaak is dat er meerdere aftrekposten zijn; door deze posten mag je een bedrag van de winst aftrekken. 

De VOF, Vennootschap Onder Firma, kan een geschikte rechtsvorm zijn als het dropship bedrijf met iemand samen wilt beginnen. Ook hierbij geldt dat het voordelig is als je verwacht dat jullie een nettowinst lager dan € 50.000 per jaar zullen behalen. Als VOF kunnen jullie beiden gebruik maken van dezelfde aftrekposten die gelden voor de eenmanszaak; maar dan dus dubbel. 

De eenmanszaak en de VOF zijn, in tegenstelling tot de BV, geen rechtspersonen. Als je schulden maakt in je dropship bedrijf, dan kan een schuldeiser dat ook verhalen op je privévermogen. Het grootste nadeel van deze rechtsvormen is dus dat je niet persoonlijk beschermd bent tegen de schade en schulden van je dropship bedrijf.

Een ander nadeel in de context van professionele uitstraling is dat er bij de oprichting van een eenmanszaak of VOF (bijna) geen oprichtingseisen zijn. Er wordt dus geen controle door de notaris uitgevoerd en er geldt geen deponeringsplicht van de jaarrekening aan de belastingdienst. Hierdoor is het voor klanten en leveranciers minder vanzelfsprekend dat jouw dropship bedrijf betrouwbaar is. 

Het kan wel zinvol zijn om als VOF of eenmanszaak te beginnen, en deze later om te zetten in een BV. Bij de BV ben je als bestuurder namelijk weer in loondienst bij je eigen BV. Je keert dus salaris vanuit de BV uit aan jezelf en hierover moet loonbelasting worden betaald, inclusief sociale premies. Bij de VOF en eenmanszaak ben je fiscaal transparant en lopen je zakelijke en privé vermogen door elkaar. Bij deze rechtsvormen betaal je dus geen salaris uit aan jezelf en betaal je hier dus ook geen loonbelasting over. Als je net begint met dropshipping, kan het dus voordeliger zijn om te beginnen als eenmanszaak of VOF. 

Juridische en fiscale overwegingen

Als je levert aan klanten buiten Nederland of als de producten van een buitenlandse leverancier komen, heeft dat gevolgen voor de BTW-heffing. Sinds 2021 is de e-commerce regelgeving met betrekking tot btw voor onder andere dropshippers veranderd. Zo hoef je als dropshipper voor het versturen van het pakketje alleen btw-aangifte te doen in het land waar je dropship bedrijf is gevestigd. Deze btw wordt namelijk door de Belastingdienst van het ene EU-lidstaat overgemaakt naar de lidstaat waar de consument woont.  Ook is de import-vrijstelling voor dropship producten met waarde tot €22,- vervallen. Voor dropshipping van producten buiten de EU naar de EU moet dus altijd invoer-BTW worden betaald. De dropshipper is zelf verantwoordelijk voor de btw-afdracht. Als je “kleine ondernemer” bent, dat wil zeggen dat je niet meer dan € 10.000 verdient aan dropshipping, en als je bedrijf in één EU-lidstaat is gevestigd, mag je over de producten btw blijven berekenen in het land waar de producten verstuurd worden. 

Praktische stappen om een BV op te richten voor dropshipping

Of je nu al zeker van bent om je dropship bedrijf in de vorm van de BV te bewerkstelligen of nog niet helemaal, wij hebben alvast een stappenplan voor de oprichting van jouw BV. Zo is het belangrijk om te bedenken of je, naast de BV, ook een holding nodig hebt. Bij het beantwoorden van deze vraag kan een van onze adviseurs je helpen. Verder kun je een aanbieder kiezen die je kan helpen bij de oprichting van de BV. Firm24 helpt je daar in ieder geval graag bij. Voor het uitgebreide stappenplan kun je terecht bij dit artikel

Conclusie

In dit artikel zijn we nagegaan of een BV noodzakelijk is voor je dropship bedrijf. Hoewel een BV veel voordelen heeft, zoals de bescherming van je privé vermogen en professionaliteit, is het niet noodzakelijk om een BV op te richten voor dropshipping. Je kunt ook kiezen voor een VOF of eenmanszaak, welke wellicht de voorkeur genieten als je pas net begint en relatief nog geen hoge winst behaalt. Door dropshipping te bewerkstelligen met de BV ben je wel beter beschermd tegen risico’s. Wil je graag een BV oprichten of meer informatie over de mogelijkheden? Dan helpen onze adviseurs je hier graag bij!

Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 23 oktober 2023
Gepubliceerd op 26 september 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00