Het belang van bedrijfsuitjes

Geslaagde bedrijfsuitjes worden vaak gezien als een van de hoogtepunten op de zakelijke jaarkalender. Een bedrijfsuitje is veel meer dan alleen een gezellige activiteit! Een bedrijfsuitje kan de teambuilding en motivatie van de werknemers enorm verbeteren. Onderlinge relaties tussen de werknemers worden beter, waardoor het samenwerken vaak ook beter gaat en de productiviteit op kantoor ook verbetert. Het organiseren van een bedrijfsuitje heeft dus veel voordelen, waarover je in dit artikel meer leest!

Wat moet je je voorstellen bij een bedrijfsuitje? 

Bedrijfsuitjes zijn activiteiten voor de werknemers binnen een onderneming. Deze activiteiten komen voor in veel verschillende soorten en maten. Bedrijfsuitjes met een uitstapje naar een externe locatie vallen vaak het best in de smaak, maar ook interne bedrijfsuitjes kunnen erg leuk zijn. De werknemers komen in een andere sfeer en omgeving bij elkaar, waardoor ze op een ontspannen manier andere kanten van elkaar leren kennen. 

Verrassende situaties en een wij-gevoel 

Een goede sfeer op de werkvloer is heel belangrijk! De sfeer en teambuilding binnen jouw onderneming kan je altijd verbeteren. Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangrijk om de goede sfeer te onderhouden. Een bedrijfsuitje doorbreekt de dagelijkse werkroutine en zorgt voor een informele en gezellige activiteit met collega’s. Het levert vaak een goede bijdrage aan de teambuilding en onderlinge relaties tussen de werknemers. De collega’s leren elkaar in een andere omgeving op een andere manier kennen. Hierdoor wordt een wij-gevoel gevormd, waardoor de werknemers beter gaan samenwerken, effectievere communicatie hebben en beter hun best gaan doen. Tijdens een bedrijfsuitje kunnen verrassende situaties ontstaan, waardoor bepaalde eigenschappen van de werknemers naar voren kunnen komen, die eerst nog niet kenbaar waren. De ene chagrijnige collega blijkt ineens toch wel gevoel voor humor te hebben of andere collega's hebben veel meer gemeenschappelijke interesses dan ze in eerste instantie dachten.  

Aandacht voor de werknemers

Aandacht besteden aan de werknemers betekent voor de werknemers een blik van waardering. Dit kan in de vorm van een kerstpakket of een eindejaarsbonus, maar ook een bedrijfsuitje is een goede vorm. De werknemers zien een bedrijfsuitje vaak als een gift vanuit de onderneming. De motivatie om wat terug te doen wordt daardoor groter. Uit een aantal studies blijkt dat de juiste aandacht zorgt dat het personeel tot wel 40% beter presteren. 

Wat kan je met een bedrijfsuitje allemaal bereiken?

Het doel van een bedrijfsuitje kan verschillend zijn. Dit is afhankelijk van de wensen en de doelen van de onderneming. Een aantal voorbeelden wat je met het organiseren van een bedrijfsuitje kan bereiken, zijn: 

  • Versterken van de teambuilding;
  • Verbeteren van de sfeer op de werkvloer;
  • De persoonlijke relaties tussen de werknemers verbeteren;
  • Werknemers voelen zich gewaardeerd;
  • Creëren van een wij-gevoel en betere samenwerking;
  • Nieuwe ideeën kunnen ontstaan doordat de werknemers in een ontspannen en andere sfeer met elkaar praten;
  • De productiviteit en motivatie verhogen.  

Niets is gratis, maar goed nieuws! 

Een bedrijfsuitje is natuurlijk niet gratis. De kosten zijn ook een belangrijke beslissing in wat je uiteindelijk organiseert. Maar er is goed nieuws! Bedrijfsuitjes zijn in het algemeen fiscaal aftrekbaar. Hiervoor moet je wel voldoen aan twee voorwaarden: 

  1. Minimaal driekwart van de werknemers van de hele onderneming moet de mogelijkheid hebben gekregen om mee te gaan.
  2. Het bedrijfsuitje moet een gezamenlijk karakter hebben.

Hoe slaagt een bedrijfsuitje?

Vaak is een bedrijfsuitje meer dan alleen een gezellige dag. Zoals al eerder gezegd, kan je met een bedrijfsuitje meerdere doelen bereiken, zoals een wij-gevoel creëren en de teambuilding versterken. Dit bereik je natuurlijk niet met het organiseren van een saaie activiteit. Hoe origineler de activiteit, hoe spraakmakend het wordt en hoe positiever de effecten van het bedrijfsuitje zijn. Het hoeft allemaal niet te ingewikkeld te zijn om een origineel en leuk idee te bedenken. De activiteiten moeten aansluiten bij de belangen en wensen van het team. De basis moet vooral een gezellige en ontspannen activiteit zijn, waar je daarnaast ook leer, samenwerken of sportieve elementen kan toevoegen. De top vijf meest geslaagde bedrijfsuitjes vind je hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over een bedrijfsuitje of hulp bij het organiseren? Plan een check-gesprek in met een van onze specialisten. Wij helpen je graag zo goed mogelijk! 

Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.
Bijgewerkt op 10 november 2023
Gepubliceerd op 31 oktober 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00