Als ondernemer in het huwelijksbootje: wat zijn de gevolgen?

Natuurlijk ben je als ondernemer niet alleen maar bezig met je onderneming. Je hebt ook nog een privéleven. Een goede balans tussen werk en privé is erg belangrijk, maar heeft soms ook invloed op elkaar. Zo trouw je tegenwoordig automatisch in beperkte gemeenschap van goederen wanneer je in het huwelijksbootje stapt. Wil jij weten wat het inhoudt om in beperkte gemeenschap van goederen te trouwen en wat dit betekent voor jouw onderneming? Lees dan snel verder! 

Let’s get married

Wanneer je na 1 januari 2018 je partner ten huwelijk hebt gevraagd, dan trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit was voorheen anders, maar sinds 2018 is het huwelijksvermogensrecht vernieuwd. Aan trouwen hangen sindsdien daarmee nieuwe voorwaarden. Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen houdt namelijk in dat je al je bezittingen die je hebt verzameld sinds dat je met je partner bent getrouwd, samen deelt. Dit geldt ook voor jullie schulden en inkomsten. Deze voorwaarden gelden niet alleen voor een huwelijk, maar ook wanneer je kiest voor een geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je niet trouwen in beperkte gemeenschap van goederen? Dan moet je dit aangeven bij de notaris. 

Alle bezittingen op een rijtje

Alle bezittingen, inkomsten en schulden die je voordat je met je partner bent getrouwd hebt opgebouwd, worden tot je privé(vermogen) gerekend. Simpelweg hebben jullie binnen jullie huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen daarmee de volgende soorten vermogens: 

  • Jouw privévermogen dat je hebt opgebouwd voor het huwelijk van jou en je partner
  • Jullie gezamenlijk vermogen dat jullie hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk
  • Het privévermogen van je partner dat hij of zij heeft opgebouwd voor het huwelijk van jou en je partner

De getrouwde ondernemer

Stap jij als ondernemer in het huwelijksbootje? Dan heeft trouwen in beperkte gemeenschap van goederen automatisch ook invloed op je bedrijf. Dit heeft te maken met het moment waarop je jouw onderneming bent gestart. De voorwaarden van een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen stellen dat jouw onderneming alleen tot je privé bezittingen behoort wanneer je jouw bedrijf bent gestart voordat je het huwelijk aanging. Toch ben je als partner wettelijk verplicht om beide een steentje bij te dragen aan het gezamenlijke huishouden. Ook wanneer de inkomsten uit jouw bedrijf tot je privé bezittingen behoren, ben je verplicht om een redelijke vergoeding af te staan aan je partner. Wanneer je jouw onderneming start tijdens je huwelijk, dan behoort je bedrijf ook tot het vermogen van je partner. Jouw bedrijf behoort dan dus tot jullie gezamenlijke bezittingen. Dit geldt ook voor de inkomsten en schulden die jouw onderneming oplevert.

De huwelijkse voorwaarden

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen kan dus betekenen dat jouw onderneming ook tot de bezittingen van je partner behoort. Wanneer alles je voor de wind gaat en je huwelijk gesmeerd loopt, dan is dit waarschijnlijk geen probleem. Maar mochten jullie helaas beslissen om te gaan scheiden, of wanneer je onderneming veel schulden oplevert, dan is dit misschien niet zo handig. Het is daarom goed om als ondernemer duidelijke huwelijkse voorwaarden op te stellen bij de notaris. Wanneer het met je huwelijk of je bedrijf even niet lekker gaat, dan kun je altijd op die huwelijkse voorwaarden terugvallen. Samen met de notaris kun je op dat moment beslissingen maken aan de hand van de regels die jij en je partner samen hebben opgesteld voordat jullie in het huwelijksbootje zijn gestapt.

Een voorbeeldcase

Anna, een succesvolle ondernemer, had een tech start-up die jaarlijks €500.000 winst maakte. Toen ze in 2024 met Tom trouwde, was ze niet volledig op de hoogte van de financiële implicaties van het trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Na het huwelijk realiseerde Anna zich dat, volgens de wet, €250.000 van de jaarlijkse winst van haar bedrijf nu ook toebehoorde aan Tom.

Dit werd een probleem toen Anna plannen maakte om €200.000 te investeren in de uitbreiding van haar bedrijf. Ze ontdekte dat ze Tom's toestemming nodig had om deze investering te doen, aangezien het hun gezamenlijke vermogen zou beïnvloeden. Dit was een onverwachte complicatie, gezien Anna's bedrijf al winstgevend was voordat ze trouwden.

Deze situatie illustreert het belang voor ondernemers om de financiële gevolgen van het huwelijk te begrijpen, vooral als het gaat om de beperkte gemeenschap van goederen. Uiteraard, als alles goed gaan in het huwelijk zijn er geen problemen. Maar dit kan ook veranderen uiteraard en dan is het goed om dit soort dingen goed afgestemd te hebben. 

Nog vragen? Firm24 helpt je graag! 

Stap jij binnenkort in het huwelijksbootje, of ben je sinds 2018 getrouwd en heb je vragen over het trouwen in beperkte gemeenschap van goederen? Dan helpt Firm24 je maar al te graag! Plan daarom vandaag nog een gratis check-gesprek in! Meer informatie nodig over andere onderwerpen omtrent ondernemen? Check dan onze blogs! 

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Gepubliceerd op 16 oktober 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24