Het nulurencontract onder vuur: dit gaat er veranderen!

Op dit moment worden nulurencontracten veel gebruikt in Nederland. Maar, dat is straks misschien wel verleden tijd. Als het aan minister Karien van Gennip ligt komt er straks namelijk een verbod op nulurencontract. Zij heeft een aantal maatregelen opgestuurd naar de Tweede Kamer die meer bescherming moeten gaan bieden aan werknemers en meer flexibiliteit moeten bieden aan werkgevers. Naast het verbod op nulurencontract, is de verplichte aov voor zzp’ers ook een van die maatregelen. Benieuwd wat dit voor jou als ondernemer betekent? Lees snel verder!

Beweging op politiek vlak

Samen met de vakbonden en de werkgevers, heeft minister Karien van Gennip, van sociale zaken en werkgelegenheid, nieuwe afspraken gemaakt over de zekerheid en de flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Deze afspraken en regels heeft ze begin april naar de Tweede Kamer gestuurd. De regels gaan vooral over het verbod op nulurencontract, maar ook de verplichte aov voor zzp’ers en een crisisregeling om de ondernemer meer flexibiliteit te geven vallen binnen de nieuwe afspraken. De regels zullen nog niet vanaf morgen ingaan, maar minister Karien van Gennip hoopt dat de nieuwe afspraken en regels in de komende vier jaar worden doorgevoerd.

Verbod op nulurencontract

Het verbod op nulurencontract zal toch wel een van de grootste veranderingen worden. Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst waarin geen vaste uren zijn afgesproken. Werknemers met een nulurencontract krijgen dus enkel betaald voor de uren die ze daadwerkelijk hebben gewerkt. Dit biedt zowel veel flexibiliteit als onzekerheid. Om deze onzekerheid weg te nemen is het verbod op nulurencontract één van de afspraken en moet een werknemer een basiscontract krijgen met een vast aantal uren. Dit is niet de enige afspraak rondom de contracten, want ook de regels voor tijdelijke contracten worden strenger. Misschien heb je weleens gehoord van de zogenaamde draaideurconstructie. Werkgevers mochten voorheen na drie tijdelijke contracten alweer na een half jaar een contract geven. Volgens de nieuwe regels mag dit pas weer na vijf jaar gedaan worden. Hierdoor blijven werknemers dus niet in een spreekwoordelijke draaideur van tijdelijke contracten zitten.

contract

Verplichte aov voor zzp’ers

Een andere verandering die er naar alle waarschijnlijkheid aan zit te komen is de verplichte aov voor zzp’ers. De aov staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je als zzp’er ziek wordt of arbeidsongeschikt wordt en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, dan heb je geen financieel vangnet en heb je niks om op terug te kunnen vallen. Wanneer je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt kan dit dus leiden tot financiële problemen. Daarom komt er een verplichte aov voor zzp’ers. Minimaal 70% van het laatstverdiende inkomen moet via de uitkering verzekerd worden. Als zzp’er betaal je maandelijks waarschijnlijk maximaal rond de 7 tot 8 procent van je inkomen aan aov.

Flexibiliteit voor de ondernemer

Er is gelukkig ook wat goed nieuws voor werkgevers, want de nieuwe afspraken lijken ook wat meer flexibiliteit voor werkgevers te gaan geven. Zo wordt het voor jou als ondernemer straks mogelijk om een zieke werknemer al na een jaar structureel te vervangen en komt er een crisisregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat een werknemer in geval van een crisis voor de periode van een half jaar ergens anders of minder mag werken terwijl ze wel hun ww-rechten behouden. Dit zorgt ervoor dat werkgevers een groter personeelsbehoud krijgen. Het gaat hierbij wel om crisissen die buiten het ondernemersrisico vallen. Wanneer er sprake is van zo’n crisis is nog niet helemaal bekend, maar een crisis ter grootte van de coronacrisis zal er in ieder geval onder vallen.

documenten

Tot slot!

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen. Heb jij nog andere vraagstukken? Neem dan een kijkje tussen onze andere blogs of plan een gratis check-gesprek waarin je al je vragen kan stellen aan een van onze Firm24 professionals!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 29 augustus 2024
Gepubliceerd op 20 april 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24