Hoe ga je als werkgever om met hybride werken na de corona periode?

Het ouderwetse werkleven: minimaal van 9 tot 5 op kantoor, 5 dagen in de week. Februari 2020: de eerste corona besmette kwam ons land in, wat betekende dat ook Nederland aan Corona moest geloven. Het gevolg voor het werkleven was immens. Er is nog nooit zoveel gezoomed, als we überhaupt daarvoor al wisten wat Zoom was. Technologie maakte het mogelijk om online thuis te werken. Wat begon als een plicht, is uitgelopen als een recht. We kunnen thuis werken én we willen ook regelmatig thuiswerken. Er wordt van de werkgevers verwacht om hierop in te spelen. Maar hoe doe je dat?

Thuiswerken geeft meer vrijheid!

Tijdens de corona periode merkten werknemers dat ze thuiswerken ook heel fijn vonden. Misschien niet dagelijks, maar zeker wel vaker dan dat ze daarvoor deden. Het geeft een zekere vrijheid: een vrijheid om je dag in te delen naar hoe je het zelf wilt in plaats van zoals hoe het ‘hoort’. Misschien in de middag alvast even te sporten in plaats van ‘s avonds laat. En waar voorheen werd gedacht dat je op werk je veel beter kon concentreren, bleek juist dat werknemers thuis bleven wanneer ze zich echt even moesten concentreren. En die file? Daar hoef je niet meer elke dag in te staan. Sterker nog, zelfs vanuit het buitenland kun je je baan goed vervullen. Werknemers ervaren dus zeker voordelen van thuiswerken.

Thuiswerken is geld besparen!

Niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers heeft thuiswerken voordelen. Als werkgever ben je namelijk minder geld kwijt aan vliegtickets voor zakenreisjes. Waar werknemers regelmatig voor overleg naar het buitenland gingen, kan dit nu ook via Zoom. Dit is efficiënter en goedkoper. Ook kun je bezuinigen op werkplekken. Nu minder werknemers tegelijk naar kantoor komen, is de bezetting per dag lager. Je kunt misschien wel een kleiner kantoor kopen of huren. Of je kunt een deel aan een ander bedrijf verhuren. Daarnaast hoef je een lagere reiskostenvergoeding te betalen en is er in het algemeen minder geld nodig voor faciliteiten zoals lunch en koffie. Ook de energiekosten gaan omlaag, wat extra fijn is nu de gasprijzen de pan uit rijzen.

klok

Maar thuiswerken is eenzaam..

Maar er moet een balans komen; elke dag thuis werken is ook niet wenselijk voor de gezondheid van werknemers. Je kunt je sneller geïsoleerd voelen als je de hele dag in je eentje naar je scherm staart. Op kantoor is waar het sociale contact met collega’s plaatsvindt. Dit is goed voor de teambuilding en voor de gehele teamspirit. Je kunt je vragen makkelijker stellen aan elkaar en even snel overleggen wanneer nodig. Het kan ook moeilijk zijn om bijvoorbeeld de kinderen thuis te hebben op woensdagmiddag, terwijl je aan het werk bent. Het scheiden van werk en thuis is dus moeilijker wanneer je thuis werkt.

Waken voor versnippering en onduidelijkheid!

Naar kantoor gaan is niet alleen hoe het hoorde, maar heeft ook belangrijke functies. Door naar kantoor te gaan staan werknemers en werkgevers, werknemers onderling en eigenlijk de gehele organisatie, meer in contact met elkaar. Dat wordt natuurlijk anders als niet iedereen tegelijkertijd op kantoor is. Ook is het moeilijker voor werkgevers om te controleren wie wanneer aan het werk is. Voorheen zat iedereen netjes op kantoor en kon er een goede sociale controle op elkaar worden uitgeoefend. Door vaker thuis te werken weet je niet hoe lang werknemers aan het werk zijn. En wat doe je met de vergoeding van de reiskosten als niet iedereen elke dag op kantoor werkt? Pas je die dan per werknemer aan of neem je het gemiddelde van alle werknemers? Als werkgever betaal je vaak de koffie, lunch, WiFi. En niet elke werknemer wil (net zoveel als anderen) thuis werken, hoe zorg je ervoor dat je niet iedereen over één kam scheert maar wel duidelijke regels hebt?

Tips voor de inrichting van hybride werken

Het hybride werken leidt dus tot veel verschillende mogelijkheden, maar daarbij ook tot veel vragen. Hoe ga je hier als werkgever goed mee om?  Het kantoor zal worden gezien als de plek waar het sociale contact plaatsvindt. Het is de plek om aan relaties te werken en om samen te werken. Thuis wordt de plek voor concentratie en productiviteit. Stel duidelijke afspraken op, zodat alle werknemers weten wat er van hen verwacht wordt. Het thuiswerken maakt de regels namelijk minder vanzelfsprekend, maar daarom moet er op een andere manier structuur worden aangebracht.

Omdat niet iedereen meer tegelijk op kantoor is, moet er vaker een incheck-moment komen om te zien hoe iedereen zich voelt, hoe het werk gaat. Even kijken of iedereen nog op een lijn zit. Op zo’n moment kan er ook ruimte zijn voor reflectie. En er kan dan een momentje worden genomen voor complimenten en tips. Organiseer nog genoeg leuke bedrijfsactiviteiten, om een goede bedrijfssfeer te behouden. Kijk ook wat voor jouw onderneming werkt. Er is nog geen handleiding op dit gebied, we moeten het uitproberen en door trial and error zal blijken welke aanpak het beste bij jouw bedrijf past.

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 14 juni 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24