Na 16 jaar weer omhoog! De onbelaste reiskostenvergoeding

Vanaf 1 januari 2023 gaat het bedrag van maximale reiskostenvergoeding omhoog. Dit is best bijzonder want dit is sinds 2006 niet meer gebeurd. Hoewel er al jaren om wordt gevraagd door menig werkgever en werknemer zal het nu dan echt gebeuren. Jij kan onbelast € 0,21 per kilometer vanaf 1 januari 2023 gaan vergoeden aan werknemers. Dit bedrag zal naar bedoeling per 2024 nog iets zal stijgen. Wil je hier meer over weten? In deze blog lees je alles wat belangrijk is over de onbelaste reiskostenvergoeding.

Wat is de onbelaste reiskostenvergoeding?

De onbelaste reiskostenvergoeding is een vergoeding die werkgevers belastingvrij aan hun werknemers kunnen geven voor hun reiskosten. Vroeger was dit € 0,19 per kilometer, en dit zal worden verhoogd naar € 0,21 per kilometer vanaf 1 januari 2023. Jij mag dus meer geld belastingvrij gaan vergoeden voor de reiskosten die jouw werknemers voor hun kilometers maken. Het kabinet heeft dit besloten door de stijgende prijzen van benzine, openbaar vervoer en de algemene levensstandaard. De kilometers tikken nu namelijk behoorlijk aan. In 2024 zal het belastingvrije bedrag van de reiskosten naar verwachting met nog 1 cent stijgen naar € 0,22. Het lijkt een klein bedrag maar toch zullen werknemers dit gaan merken bij hun aangifte inkomstenbelasting.

Ben jij verplicht de onbelaste reiskostenvergoeding te verhogen?

Als werkgever ben je niet verplicht om de onbelaste reiskostenvergoeding van jouw werknemers te verhogen. Het nieuwe bedrag geeft namelijk alleen aan hoeveel cent per kilometer maximaal belastingvrij mag worden vergoed. Als jij € 0,19 per kilometer vergoedt aan jouw werknemers, valt dit onder de grens van € 0,21 en kan je dit gewoon belastingvrij blijven vergoeden. Hoewel dit kan, is het wel aan te raden om de reiskostenvergoeding te verhogen als dit financieel mogelijk is. Gelet op de extreem hoge prijzen van het (openbaar) vervoer is het meer dan redelijk dat werknemers zoveel mogelijk tegemoet gekomen worden voor de kilometers die ze afleggen. 

Wat als ik al meer reiskosten vergoed?

Als je op dit moment al meer dan € 0,19 per kilometer vergoedt aan jouw werknemers, betekent de nieuwe regel dat je een groter deel belastingvrij mag vergoeden. Het deel dat nog boven de € 0,21 valt is het bovenmatige deel. Dit deel moet worden meegerekend bij de aangifte inkomstenbelasting of het kan worden genoteerd onder de eindheffingsloon. In het laatstgenoemde geval is het bovenmatige deel onderdeel van de vrije ruimte. De vrije ruimte is bedoeld om vergoedingen en verstrekkingen onbelast aan werkgevers te kunnen geven tot een bepaald bedrag. Als je ervoor kiest het bovenmatige deel van de reiskosten hier bij te schrijven, is er minder ruimte voor andere vergoeding. Denk hier dus goed over na en bespreek de zaak met de betreffende werknemer(s). 

Duim

Nog meer weten?

Er is een goede kans dat de reiskostenvergoeding die jij uitkeert of ontvangt naar aanleiding van de aankondiging van het kabinet zal veranderen. Heb je hier nog vragen over of wil je persoonlijk fiscaal advies? Neem dan gratis contact op met Firm24, wij helpen je graag verder!

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 8 december 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00