Financiële voordelen eenmanszaak wegen niet meer op tegen voordelen BV

Hoe voordelig is een eenmanszaak?

Dat er veel voordelen zitten aan het ondernemen vanuit een BV, dat is niks nieuws. Wat betreft de aansprakelijkheid is het alleen maar aan te raden om, zo snel mogelijk, vanuit een BV te opereren. Fiscaal gezien bestaat er echter nog een drempel waaronder het soms aantrekkelijk blijft om vanuit een eenmanszaak of VOF te ondernemen. Het is een afweging die je als ondernemer zult moeten maken. Maar, het pensioenakkoord legt meer gewicht in de schaal en maakt de keuze voor een BV nog aantrekkelijker. Lees hier waarom!

Pensioenakkoord en nieuw wetsvoorstel

Na langdurig overleg is er een principeakkoord gesloten met betrekking tot het verbeteren van het pensioenstelsel. De verwachting is dat de nieuwe wetgeving in 2022 zal worden ingevoerd. Er volgt dan tot 2026 een overgangsperiode naar het nieuwe pensioenstelsel.

In het akkoord staan onder andere afspraken over ouderdomspensioen en arbeidsongeschiktheid. Dit zal er onder andere voor gaan zorgen dat ZZP’ers zich verplicht moeten verzekeren voor de AOV. De AOV staat voor ‘arbeidsongeschiktheidsverzekering’. Dit klinkt natuurlijk alleen maar positief, want wie arbeidsongeschikt raakt zal daardoor niet met lege handen kunnen staan. Er kleeft echter een heel groot nadeel aan deze verzekeringsplicht: de bijdrage is hoog, heel hoog.

Omslagpunt

Als je nog niet op het omslagpunt zit, dat wil zeggen een jaarwinst van €100.000 of lager, is het in beginsel fiscaal voordeliger om vanuit een eenmanszaak te ondernemen. Dit zal een voordeel opleveren van maximaal €10.000 per jaar. De premieplicht voor de AOV ligt gemiddeld op €7.000 per jaar. Dat te weten is het financiële verschil ten hoogste €3.000, maar vaak is er zelfs helemaal geen voordeel meer. Wat betekent dit concreet? Dat de financiële voordelen van een eenmanszaak of V.o.F (in de toekomst) niet meer (zullen) opwegen tegen de voordelen van een BV. De aansprakelijkheid is daarvan de meest vanzelfsprekende, maar een BV kent nog vele andere voordelen.

Versobering fiscale voordelen vanaf 2020

Sinds 2020 worden de fiscale voordelen voor ZZP’ers versoberd. Niet alleen zullen ZZP’ers een deel van hun inkomen moet afstaan aan de AOV, ook zullen zij de komende tien jaar meer nadeel ondervinden. Het kabinet is namelijk bezig de zelfstandigenaftrek binnen nu en tien jaar te verlagen naar €5000 per jaar. In 2021 bedroeg de zelfstandigenaftrek €6.670, welke in 2022 wordt verlaagd naar €6.310. Dit wordt gedaan omdat de wens bestaat het verschil tussen zelfstandigen en mensen in loondienst te verkleinen. Nog meer reden dus om zo snel mogelijk over te stappen naar een BV.

Verwacht wordt dat ZZP’ers zich massaal zullen uitschrijven bij de KvK zodra het financieel minder voordelig wordt. Om toch door te gaan met ondernemen wordt het aantrekkelijker om dat te doen in de vorm van een BV.

Via Firm24 kan je snel en goedkoop overstappen naar BV. Benieuwd naar de meest geschikt manier voor jou om over te stappen? Doe hier de check. Of plan een gratis adviesgesprek in via deze link.

Gepubliceerd op 13 januari 2022
Mai Hoenjet linkedin
Mai is Associate Lawyer bij Allen & Overy Nederland. Vroeger schreef ze artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00