De eenmanszaak: niet meer voordeliger dan de BV

Veel ondernemers zijn gestart als eenmanszaak. Niet alleen omdat ze zijn gestart vanuit een klein idee, maar ook omdat het voorheen financieel voordeliger was om een eenmanszaak te beginnen ten opzichte van een BV. Vandaag de dag wegen de financiële voordelen van een eenmanszaak niet meer op tegen de voordelen van een BV. In deze blog lees je waarom.

Verplichte AOV

Op 1 januari 2023 is er een nieuwe pensioenwet van start gegaan. In dit akkoord is ook besloten dat iedere ondernemer vanaf nu verplicht is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Voorheen mocht een ondernemer zelf kiezen of hij of zij een AOV afsloot. In de toekomst moet iedere ondernemer die inkomstenbelasting over de winst van zijn of haar onderneming betaalt, verplicht een AOV afsluiten. De premie is vrij hoog, namelijk tussen de 7,5% en 8% van je laatstverdiende inkomen. Daarnaast ontvang je pas na een jaar arbeidsongeschiktheid de uitkering.

Afschaffen oudedagsreserve

Een tweede reden waarom de eenmanszaak financieel niet meer voordeliger is dan een BV is het afschaffen van de oudedagsreserve. Voorheen kon je als zelfstandige gebruikmaken van de oudedagsreserve om je pensioen op te bouwen. Dan kon je bij je belastingaangifte een percentage van je winst opzij zetten om in je pensioen te stoppen. Over dit bedrag hoefde je vervolgens nog geen belasting te betalen. Dit kan anno 2023 helaas niet meer.

Zelfstandigenaftrek verlaagd

Tenslotte wil de overheid het fiscale verschil tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen door de zelfstandigenaftrek aan te passen. Daarom wordt de zelfstandigenaftrek per jaar steeds verder verlaagd. De zelfstandigenaftrek stond in 2022 nog op €6310. Anno 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek al een stuk minder, namelijk €5030. Dit bedrag zal alleen nog maar verder dalen, met een verwachting van slechts €900 in 2027.

raket
Nog vragen? Firm24 helpt je graag!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het financiële verschil tussen een eenmanszaak en een BV? Dan helpt Firm24 je graag! Plan dan vandaag nog een gratis check-gesprek in zodat je snel even kunt sparren met een van onze adviseurs! 

Mai Hoenjet linkedin
Mai is Associate Lawyer bij Allen & Overy Nederland. Vroeger schreef ze artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 16 november 2023
Gepubliceerd op 13 januari 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24