Je bedrijf goed achterlaten: zo doe je dat!

Kun je op alles voorbereid zijn als ondernemer? Waarschijnlijk zullen veel mensen hier nee op antwoorden. Want, wat als er ineens een grote overstroming komt of een oorlog? Op zulke gebeurtenissen is het inderdaad moeilijk voor te bereiden. Of wat als je ineens overlijdt? Ook dat is een gebeurtenis waar het in eerste instantie lastig lijkt om erop voorbereid te zijn. Toch zijn er een aantal zaken die je als ondernemer kan regelen om je bedrijf goed achter te laten. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het hebben van een testament. In dit artikel vertellen we een aantal dingen die helpen om ook op deze situatie goed voorbereid te zijn.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe laat je je bedrijf zo goed mogelijk achter? En dan bedoelen we niet wanneer je een weekje op vakantie gaat, maar wanneer er iets met jou als ondernemer gebeurt en je overlijdt. Het is misschien niet de allerleukste vraag om over na te denken, maar wel heel belangrijk. Het kan zijn dat je misschien denkt ‘goh het is niet meer mijn probleem dan’, maar je wil jouw nabestaanden natuurlijk niet met dikke schulden of onnodige stress achterlaten. En hoe mooi zou het zijn als jouw goedlopende bedrijf waar je lief en leed in hebt gestopt gewoon door zou blijven draaien? Hoog tijd om dus een aantal zaken op een rijtje te zetten die ervoor zorgen dat je je bedrijf goed achterlaat. 

Je bedrijf goed achterlaten: hoe dan?

Denk aan de verzekering

Veel verzekeringen zijn onmisbaar voor ondernemers. Vaak heb je verzekeringen die jou als ondernemer beschermen wanneer er iets gebeurt met je onderneming. Maar ook voor het goed achterlaten van je bedrijf zijn er een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. De eerste verzekering is de overlijdensrisicoverzekering. Met deze verzekering zorg je ervoor dat jouw nabestaanden een uitkering krijgen wanneer jij er niet meer bent. Stel je voor, je overlijdt plotseling en je bent verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van het inkomen. Je familie heeft ineens veel minder inkomen en dit kan voor grote financiële gevolgen zorgen. Met deze verzekering beperk je deze gevolgen.

Een andere verzekering is de compagnonsverzekering. Wanneer je een bedrijf runt met een of meerdere compagnons dan zorgt deze verzekering ervoor dat de overgebleven compagnon(s) een uitkering krijgt zodat het bedrijf voortgezet kan worden. Wanneer deze verzekering er niet is en de nabestaanden het bedrijf overnemen, dan komt vaak het voortbestaan van de onderneming in gevaar. Bovendien kan dit erg veel financiële gevolgen hebben voor de overgebleven compagnons.

Vergeet het testament niet

Misschien zag je hem al wel aankomen, maar je bedrijf goed achterlaten doe je natuurlijk ook door een testament op te laten stellen. Wie erft jouw onderneming als je er niet meer bent en wat gebeurt er met alle bezittingen of eventuele schulden? En dat is lang niet alles wat je kan vastleggen in een testament, want in een ondernemerstestament kun je heel veel zaken vastleggen betreffende je bedrijf. Zo kan er in dit testament bijvoorbeeld vastgelegd worden wat er met de aandelen moet gebeuren en wat de waarde is van deze aandelen. Het is ook aan te raden om een executeur te benoemen in je testament. Deze is onafhankelijk en handelt de wensen af zoals deze in het testament beschreven staan. Een executeur kan veel bevoegdheden krijgen en kan een onafhankelijke vertegenwoordiger van de erfgenamen zijn. Wat voor bevoegdheden een executeur precies heeft bepaal jij als ondernemer helemaal zelf in het testament. Je kan er dus goed over nadenken wat jij precies allemaal geregeld wil hebben mocht jij er niet meer zijn.

Een overzicht voor helderheid

Waar stond dat wachtwoord ook alweer? De kans is groot dat je zelf als ondernemer af en toe al niet meer weet waar je iets hebt opgeslagen. Je wil je nabestaanden natuurlijk niet in een soort doolhof van administratie gooien wanneer jij er niet meer bent. Je bedrijf goed achterlaten doe je dan ook mede door een heldere structuur en een duidelijk overzicht te creëren. Een goed overzicht creëer je door de administratie goed op orde te hebben. Bovendien is het belangrijk dat relevante en belangrijke informatie te allen tijde terug te vinden is. Daarnaast kan het helpen om jouw omgeving al vanaf het begin te betrekken, of in ieder geval op de hoogte te houden, van de belangrijkste zaken binnen het bedrijf. Hoe werkt bijvoorbeeld de bedrijfsstructuur en waar zijn de belangrijkste zaken te vinden?

Wat te doen bij een ongeval of ziekte?

De bovenstaande zaken, zoals het opstellen van een ondernemerstestament, zijn handig om je onderneming goed achter te laten wanneer jij er niet meer bent. Maar, wat als je er nog wel bent, maar je je eigen belangen niet meer kunt behartigen? Wanneer je een ernstig ongeval of een ernstige ziekte krijgt waardoor je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te maken is het ook fijn om alle zaken goed geregeld te hebben. In dat geval heb je niet zoveel aan een gewoon testament, want dit testament is voor na je dood. Het is slim om je daarom op deze situatie voor te bereiden met een levenstestament. In dit artikel vertellen we je alles over het levenstestament en via deze link regel je makkelijk zo’n testament via Firm24.

handen schudden

Tot slot!

Een testament, een verzekering en goed overzicht: met bovenstaande stappen weet jij als ondernemer zeker dat je je bedrijf goed achterlaat en je familie niet met onnodige zorgen of torenhoge schulden opzadelt. Ben jij benieuwd naar andere vraagstukken? Neem dan een kijkje tussen onze andere blogs of plan een gratis check-gesprek in met een van onze Firm24 professionals.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 29 juni 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24