Hulp nodig bij het aannemen van je eerste werknemer?
Klik hier!
Wanneer je bedrijf hard groeit, is het aannemen van personeel een belangrijke stap om te zetten. Op een zeker moment kan je al het werk niet meer zelf aan en is hulp nodig. Maar welk contract bied je een werknemer aan, wat moet je allemaal nog meer regelen en hoe vind je de juiste kandidaat? Met dit stappenplan weet je zeker dat je de beste persoon vindt voor je bedrijf!
Door te reflecteren op je bedrijfsvoering kom je erachter waar je je nieuwe werknemer precies voor nodig hebt, hoe lang die moet werken en op welke momenten die inzetbaar moet zijn. Afhankelijk van wat je nodig hebt kun je je werknemer zelf inhuren, of dit via een uitzendbureau of detacheerder laten verlopen. Meer informatie over de verschillende soorten contracten en wat het best bij jou past? Plan een check-gesprek in!
Wanneer je de ultieme werknemer gevonden hebt, is het tijd om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Vaak ben je hierbij gebonden aan een cao of collectieve arbeidsovereenkomst. Hierin zijn bepaalde voorwaarden - bijvoorbeeld over loon, werktijden en pensioen - vastgelegd waar de arbeidsvoorwaarden die je je werknemer aanbiedt in principe niet van mogen afwijken. Met je werknemer onderhandel je over primaire arbeidsvoorwaarden (o.a. salaris, vakantiedagen en vakantiegeld) en secundaire arbeidsvoorwaarden (o.a. bonusregelingen, opleidingsmogelijkheden en een auto van de zaak). Je kan in de arbeidsovereenkomst ook een relatie- of concurrentiebeding opnemen. Je werknemer mag dan respectievelijk geen zakelijke contacten onderhouden met klanten of leveranciers als hij of zij vertrokken is, en geen werkzaamheden verrichten voor een van je directe concurrenten of binnen een eigen bedrijf.
Nadat je de voorwaarden hebt besproken, is het zaak een administratie op poten te zetten. Deze salarisadministratie omvat het controleren van de identiteit van je werknemer en het aanvragen van een loonheffingennummer (waarmee je je als werkgever aanmeldt bij de Belastingdienst). Je zal de administratie op een bepaalde manier moeten bijhouden. Het eenvoudigst is om hiervoor een salarisadministratieprogramma te gebruiken. Je kan hier ook iemand voor inhuren, maar bedenk dat jij eindverantwoordelijk bent voor de kloppendheid van de administratie.
Als werkgever dien je een veilige werkomgeving voor je werknemers te faciliteren. Dan gaat het om preventie van bedrijfsongevallen, bedrijfshulpverlening en het inventariseren van bedrijfsrisico’s. Zorg dat je op de hoogte bent van de verplichtingen die je als ondernemer hebt naar je werknemer(s).
Wanneer je een bv opricht en hierin zelf werkzaam bent, beschouwt de Belastingdienst je in sommige gevallen als directeur-grootaandeelhouder en dus werknemer van je bv. Dan ben je in feite werkgever terwijl je nog niemand hebt ingehuurd en is salarisadministratie ook vereist. Wil je meer weten over wie je eerste werknemer is en hoe je bovenstaande zaken precies regelt? Daar helpen we graag bij! Neem contact met ons op voor een informatiegesprek.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.