Wat kan een ondernemer leren van Nike haar Swoosh logo?

Iedereen kent het, de swoosh van Nike. Of het nou op een billboard, t-shirt of schoen staat: waar je ook gaat, kom je het merk Nike tegen. Het is gek om te bedenken dat ook Nike ooit als een startend merk is begonnen, en met de juiste marketing en bedrijfsvoering aan de top is gekomen. Maar wat kan jij als ondernemer van dit merk leren? Hoe kan je een logo bedenken dat simpel en herkenbaar is? En hoe zorg je dat de marketing van jouw merk, net als Nike, top notch is? Lees het in deze blog.

Hou het simpel 

Het swoosh logo van Nike is hét voorbeeld van less is more. Door de simpelheid van het design is het één van de meest herkenbare logo’s ter wereld geworden. Neem hier als ondernemer van weg dat een logo dus niet altijd ingewikkeld of kleurrijk moet zijn om indruk te kunnen maken of herkenning op te wekken. De simpelheid van het design maakt ook dat het merk tijdloos is. In de afgelopen 40 jaar is het geen één keer aangepast door Nike en toch slaat het bij iedere nieuwe generatie weer aan. Als jij een logo bedenkt dat heel erg op het nu gericht is, loop je het risico dat deze snel verouderd raakt. Als je het logo later dan aanpast, is dit slecht voor de herkenbaarheid van jouw bedrijf. 

Branding van het logo 

De swoosh van Nike is natuurlijk niet het enige ingrediënt achter het succes van Nike. Er zit een uitstekende branding en marketing achter die het logo en het merk betekenis geeft. De swoosh is ondertussen een symbool voor de normen en waarden van Nike. Zo denk je snel aan de community achter het merk door de herkenbare reclames van het bedrijf. Wanneer jij een logo bedenkt moet je dus goed nagaan hoe deze bij de identiteit van jouw bedrijf past en dit in de marketing terugbrengen. Op die manier bestaat er, net zoals bij de swoosh van Nike, een merkbeleving en herkenning, wat maakt dat jouw merk onthouden wordt. 

Blijf consequent 

Wat het merk Nike ontzettend goed doet, is het consequent gebruiken van de swoosh. In alle marketing zie je het merk en de daarbij horende swoosh duidelijk terug. Ieder product van trui tot bidon heeft daarbij een duidelijk logo waardoor het nergens te missen is. Hoe vaker je een logo ziet, des te meer herkenbaar het wordt. Nike laat zien dat consistentie belangrijk is om een sterk merkimago te creëren. Begin jij dus aan een eigen bedrijf? Zorg dan dat je op alle vlakken herkenbaar bent en consistent je logo gebruikt.

Geld en tijd investeren 

Al heb je het mooiste logo en volg je de strategieën van de Nike swoosh, heb je natuurlijk nog altijd geen zekerheid dat jouw bedrijf even succesvol zal zijn. Een erg belangrijk component is namelijk dat je moet blijven investeren in het creëren van een sterk merk. Voor de juiste branding zijn handige trucjes nodig en goede investeringen. Daarbij moet je ervoor zorgen dat de juiste doelgroep wordt bereikt zodat de marketing zijn vruchten afwerpt. Geef om de zoveel tijd ook een nieuwe boost aan je bedrijf en zorg op die manier ervoor dat je relevant blijft. Wellicht wordt jouw logo dan de nieuwe swoosh en Nike jouw grootste concurrent. 

Vragen? 

Wil je meer weten over hoe je jouw merk op de juiste manier op de markt brengt of heb je andere vragen waarover je met ons team wil sparren? Plan dan hier een gratis check-gesprek en hoor welke opties voor jou klaar liggen. Wij helpen je zodat jouw bedrijf de beste kans krijgt op succes. Wil je meer van dit soort artikelen lezen, ga dan op onderzoek uit op onze blog pagina en zie wat je nog meer kunt leren.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 30 april 2024
Gepubliceerd op 16 januari 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00