Loonsverhoging in 2023, ook in jouw onderneming?

De tijden waarin we nu leven kunnen erg duur uitvallen. Denk aan de inflatie en de hoge energie- en gasprijzen op het moment. Hierdoor kan wel eens de koopkracht van een persoon achteruitgaan. Maar hoe zorg je ervoor dat men in lastige tijden alsnog hetzelfde kan blijven consumeren? Een van de manieren hiervoor zou het geven van een loonsverhoging zijn.

Oorzaken van de loonsverhoging?

Zoals hierboven geschetst is het geven van een loonsverhoging als ondernemer soms noodzakelijk om de koopkracht van je werknemers gelijk te houden. Op dit moment zijn er veel werknemers die door de omstandigheden in financieel zwaar weer kunnen zitten. Dit onder andere vanwege de oorlog in Oekraïne, dat resulteert in hoge gas- en energieprijzen. En mede hierdoor is er een gigantische inflatie van om en nabij 10%. Dit is ook een van de redenen dat het minimumloon is gestegen vanaf 1 januari 2023. Dit kan voor jou als ondernemer problematisch zijn uitgevallen.

Wanneer komen je werknemers in aanmerking voor een loonsverhoging?

Het minimumloon is in 2023 al gestegen. Dit is gegaan met een stijging per 10% vanaf 1 januari 2023, mede door de financiële problemen die de inflatie met zich mee heeft gebracht. Als jouw werknemer naar jou als werkgever toekomt met de vraag om een loonsverhoging, kun je dit niet altijd zomaar naast je neerleggen. Dit verzoek van je werknemer dient wel goed onderbouwd te zijn. Als werkgever kun je zo’n verzoek natuurlijk wel weigeren, of bijvoorbeeld een alternatief bedenken om de werknemer tegemoet te komen. Denk bijvoorbeeld aan het geven van betere secundaire arbeidsvoorwaarden, of een beloning op een andere manier, zoals een bonus.

Geld

Wat zijn redenen voor de loonsverhoging?

Toch wordt er vaak wel een loonsverhoging wordt toegepast. Situaties waarin zo’n verhoging van het loon toepasselijk is, is bijvoorbeeld als je je werknemer graag wilt behouden bij je onderneming, wanneer een werknemer een opleiding heeft gedaan en afgerond, na het (half)jaarlijkse functioneringsgesprek of als een werknemer meer werk moet gaan verrichten dan hij of zij voorheen deed. Of gewoonweg ter beloning van een werknemer. Hieronder zijn nog enkele aanleidingen vastgelegd voor een eventuele loonsverhoging:

  • Arbeidskrapte
  • Hoge inflatie
  • Tegemoetkoming aan behoeften

Wanneer ben je verplicht om een loonsverhoging door te voeren?

Soms word je als werkgever zelfs verplicht tot een loonsverhoging, dit lijkt niet heel voor de hand liggend, want hoe kun je verplicht worden om een van je werknemers een hoger loon te geven? Toch zijn er hier voorbeelden van, denk bijvoorbeeld aan het eerder genoemde minimumloon. Op het moment dat een van je werknemers hieronder zit, zal deze verhoogd moeten worden. Ook kan het voorkomen dat er een loonregeling in de CAO is afgesproken. Op het moment dat in de CAO een loonsverhoging komt, dien jij als werkgever dit ook toe te passen voor je werknemers. Je kan een CAO uiteraard niet naast je neerleggen, want je dient je te houden aan de loonschalen die daarin zijn vastgelegd. Als je onderneming niet is verbonden aan de CAO, hoeft dit daarentegen niet.

Raket

Tot slot 

Een loonsverhoging kan soms dus een goede motivatie zijn voor een werknemer om hem of haar binnen het bedrijf te houden, of wanneer je hem of haar graag wilt belonen voor zijn of haar goede werkzaamheden en prestaties. Loonsverhogingen kunnen dus om meerdere redenen worden ingezet. Mocht je hier nog vragen over hebben, of wil je weten of jouw onderneming hier iets mee moet doen? Neem dan snel contact op met ons! Wij kunnen samen met jou een adviesgesprek inplannen en dan kijken naar wat voor jou het beste is.

Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 23 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24