Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor mijn bedrijf?

Volg jij het nog? Brexit. Geen brexit. Harde brexit. No deal brexit. De termen vliegen je om de oren. Als een brexit deal wordt gesloten dan houdt dat in dat er een overgangsperiode komt. In de overgangsperiode zullen afspraken worden gemaakt tussen het VK en Europa. Een no deal brexit houdt daarentegen in dat de stekkers er direct uitgaan. Het VK wordt door de Europese Unie dan direct gezien als een derde land. De gevolgen zullen dus afhankelijk zijn van de keuze die het VK maakt op 31 oktober 2019. Lever jij als ondernemer goederen en/of diensten aan het VK of neem je deze af? Dan moet je vooral goed opletten wanneer het gaat om de BTW. Hieronder wordt uitgelegd hoe het afdragen van BTW over goederen en diensten binnen de Europese Unie momenteel in zijn werking gaat, maar vooral hoe dit m.b.t het VK zal veranderen bij een (no deal) brexit.

Hoe zit het nu precies?

Ondernemer → ondernemer (B2B)

Verkoop je goederen aan een ondernemer in het VK, dan ben je daarover in Nederland 0% belasting verschuldigd. Er is namelijk sprake van een intracommunautaire levering, dat wil zeggen dat de BTW wordt verlegd naar het VK. Dat houdt dus in dat de afnemende ondernemer zelf de BTW afdraagt in het VK. Als je de BTW wil verleggen, moet je door middel van een factuur en betalingsbewijs kunnen aantonen dat jouw producten door een ondernemer in het VK zijn afgenomen (en dat die daar belasting betaalt). Blijkt dit niet (voldoende)? Dan kun je in Nederland een naheffing verwachten.

Onderneming → consument (B2C)

Verkoop je als ondernemer goederen aan consumenten in het VK, dan moet je bijhouden wat de totale omzet is die je hiermee jaarlijks maakt. In beginsel moet je BTW afdragen in Nederland. In Europa hebben landen drempelbedragen met elkaar afgesproken om te voorkomen dat je je bij afstandsverkopen al voor een enkele verkoop moet laten registreren. Dit drempelbedrag in het VK ligt op € 80.197. Komt je omzet dus uit boven dit bedrag, dan moet je je in het VK laten registreren en betaal je daar BTW over het bedrag wat de omzetgrens overschrijdt.

papier en vinger

NO Deal Brexit

Ondernemer → ondernemer (B2B)

Op het moment dat er een NO DEAL brexit plaatsvindt, wordt het VK aangemerkt als een derde land (en dus niet meer als Europese lidstaat). Er zal geen sprake meer zijn van intracommunautaire levering. Het komt erop neer dat je in Nederland een 0%- aangifte omdat je de goederen aanwijst als ‘export’. Afhankelijk van de regels draagt of de verkopende of de kopende partij in het VK de BTW af.

Ondernemer → ondernemer (B2C)

Bij verkoop aan consumenten doe je in Nederland een 0%-aangifte. Het drempelbedrag geldt niet langer, jij of de afnemer betaalt altijd belasting in het VK. Bij verkopen van boven de GBP 135 betaalt de consument in het VK BTW. Daaronder is de overheid van het VK van plan een soort ‘online’ portaal op te zetten waar de BTW kan worden aangegeven en betaald.

Om de BTW gevolgen voor jou zeker te weten is het raadzaam om advies in te winnen bij een fiscaal specialist. Wij kunnen je in contact brengen met onze fiscale partner. Neem hiervoor contact op met het support team en je wordt vaak dezelfde dag nog geholpen.

esmee_d4af5d4a58
Esmée Emanuels linkedin
Esmée Emanuels is inmiddels Tax Lawyer bij Loyens & Loeff maar vroeger schreef zij artikelen voor FIRM24.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 1 september 2019

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24