Van Eenmanszaak naar BV? Check deze 6 belasting-verschillen

Heb je recent je eenmanszaak omgezet naar een BV? Of ga je dat dit jaar nog doen? Wees er dan zeker van dat je de voor jou relevante veranderingen qua belastingen op een rijtje hebt. Bekijk hier de details.

Verschil belastingaangifte tussen BV en eenmanszaak

Heb je je eenmanszaak omgezet naar BV? Dan werkt het anders met je belastingaangifte. Toen je nog een eenmanszaak had was alles overzichtelijk en was de belastingaangifte relatief eenvoudig. De inkomstenbelasting moest vóór 1 april ingediend worden en daarmee was alles geregeld.

Nu heb je een BV en heb je eventueel een accountant die jou voor een paar honderd euro helpt met je administratie en voor dat luttele bedrag daarmee ook je aangifte doet.

Heb je geen accountant? Of vind je het gewoon belangrijk te weten hoe het zit? Dan hebben wij voor jou een mooi overzicht gemaakt van alle zaken die op jaarrekening- en belastingaangiften-gebied net wat anders zijn. Handig om bij de hand te houden als je je accountant spreekt of zelf je belastingaangifte gaat doen.

 VerschilEMZBV/Holding
1JaarrekeningNiet verplichtWel verplicht
2Aangifte winstVóór 1 aprilNormaal boekjaar: vóór 1 juni

Kort boekjaar: vóór 1 april
3BelastingregimeInkomstenbelastingInkomstenbelasting en vennootschapsbelasting
4LoonverplichtingGeen loonverplichtingSalarisadministratie doen Gebruikelijk loon
5BelastingvoordelenO.a. starters-, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstellingIn beginsel geen aftrek, wel eventuele verrekenbare verliezen
6Deponeren jaarrekeningNiet verplichtWel verplicht, anders geen rechtspersoonlijkheid bescherming

Loon- en vennootschapsbelasting vaak tijdrovende klussen

De meest in het oog springende – en in de praktijk meest tijdrovende – verschillen zijn de loonbelasting en de vennootschapsbelasting. Het zijn vaak juist die aangiftes die je, in tegenstelling tot toen je nog een eenmanszaak had, niet meer zo makkelijk zelf kan doen. Vaak gaat je accountant ook meer geld vragen voor deze diensten. Voldoende redenen om je accountant te evalueren, maar uiteraard bepaal je dat zelf. Wij geven je hieronder alvast wat meer informatie over de loon- en vennootschapsbelasting.

Loonbelasting: wat is het en hoe werkt het?

Voor een eenmanszaak is de loonbelasting relatief eenvoudig: je betaalt gewoon inkomstenbelasting. Bij een BV is dit anders en ben jij als groot aandeelhouder (DGA) in loondienst. Je bent verplicht jezelf een minimum DGA-salaris uit te keren van € 51.000. Uiteraard moet je daar – net als alle andere werkgevers – belasting over betalen. Dat is dus de loonbelasting. Om die belasting te kunnen aangeven moet je een salarisadministratie in orde maken en aangifte doen. En uiteraard moet er ook een arbeidscontract worden opgesteld. Dat geldt natuurlijk ook voor eventuele andere werknemers die de BV in dienst heeft. Over het loon van € 51.000 is een veelgestelde vraag of dat verplicht zo hoog moet zijn. Het antwoord is dat dit niet hoeft, mits je dat goed regelt.

Vennootschapsbelasting: complexe klus voor jou, eitje voor ons

Waar de eenmanszaak niet te maken had met vennootschapsbelasting, moet elke BV aangifte doen en deze belastingsoort wel betalen. Dit doe je jaarlijks, na afloop van het boekjaar van de BV. Je moet belasting gaan betalen over de belastbare winst van jouw onderneming. Dit mag wel verrekend worden met de verliezen van de onderneming. Sterker nog, je mag de verliezen zelfs verrekenen met winst uit het verleden of in de toekomst. De vennootschapsbelasting is een hele klus en daarom laten bijna alle BV’s het over aan een professionele accountant.

En vergeet dit niet…

Naast het uitkeren van salaris en het verzorgen van de vennootschapsbelastingaangifte is er nog iets wat je niet mag vergeten. Had je als zzp’er in een eenmanszaak geld nodig? Of zat je krap bij kas? Dan kon je zonder gevolgen pinnen van je zakelijke rekening. Als je jouw eenmanszaak hebt omgezet naar een BV, mag dat niet zomaar: er dient een rekening-courant overeenkomst te bestaan tussen jezelf en je BV.

vinger en papier

Hulp nodig?

Bij Firm24 kun je ons het opstellen van de jaarrekening en alle belastingaangiften voor jouw BV laten doen. Zo ben je voor een paar honderd euro klaar met je complete administratie en hoef jij je er niet verder over te buigen.

Meer weten over je eenmanszaak omzetten naar een BV Hieronder staat een lijstje met artikelen. Je kunt altijd nog even bellen en sparren met onze fiscalisten die dagelijks eenmanszaken omzetten naar BV’s. Je kunt overigens ook gewoon je vraag in de mail zetten of onze chat rechtsonder raadplegen.

Charlotte Russel linkedin
Charlotte Russel is student Notarieel Recht én juridisch content specialist.
Bijgewerkt op 27 mei 2024
Gepubliceerd op 16 december 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00