ChatGPT: succesvol ondernemen met kunstmatige intelligentie

“Hee Siri, bel Jan voor me”, deze zin komt je waarschijnlijk wel bekend voor. Kunstmatige intelligentie (KI) is niet meer weg te denken uit ons leven. Iedere dag en zelfs iedere minuut ontwikkelt het zich verder en verder. Misschien droom jij er wel van om ooit eigenaar van een zelfrijdende auto te worden of om KI breder in te kunnen zetten binnen je onderneming. Dat laatste hoeft niet bij een droom te blijven, want sinds kort is daar ChatGPT: een chatbot met vele mogelijkheden. Benieuwd wat dit voor jou als ondernemer betekent? Lees snel verder! 

Wat is ChatGPT?

Teksten schrijven, vragen beantwoorden of gewoon een ‘gezellig’ gesprek: het is allemaal mogelijk met ChatGPT. Deze nieuwe chatbot of virtuele assistent, ontwikkeld door het bedrijf OpenAI, is sinds kort voor iedereen beschikbaar. ChatGPT werkt volledig op basis van kunstmatige intelligentie en dat is opzich niks nieuws. Al jaren werken grote bedrijven met chatbots, denk bijvoorbeeld aan banken, zorgverzekeringen en grote commerciële bedrijven. Toch is heel de wereld in de ban van deze nieuwe ChatGPT, maar waarom? Dat komt omdat deze nieuwe tool niet alleen veel beter en menselijker is, maar ook omdat het een hele andere werking heeft. Waar veel andere AI chatbots vaak werken met enkele steekwoorden, werkt ChatGPT met een uitgebreid taalmodel en vergelijkt hij jouw gehele vraag met allerlei andere woorden, woordvolgordes en antwoorden om zo tot het beste resultaat te komen.

Computer

Ook voor ondernemers!

Cadeautips, sinterklaasgedichten en alle informatie makkelijk opgezocht: ChatGPT is heel leuk om te gebruiken in je privé leven, maar wist je dat het ook voor jou als ondernemer hartstikke handig is? Door de vele mogelijkheden van deze AI tool, zijn er verschillende manieren hoe jij ChatGPT kan inzetten als ondernemer. Daarom hebben we een aantal handige voorbeelden uitgelicht die jou in de toekomst een hoop verlichting kunnen brengen.

1. Automatische antwoorden

Een van de meest voor de hand liggende manieren is het automatiseren van de klantenservice. Heeft de klant een vraag? Laat die dan beantwoorden door middel van ChatGPT. Ook voor potentiële klanten kan deze slimme AI tool een uitkomst zijn, want ChatGPT kan zelfs leads genereren door vragen te stellen aan de klanten. Waar liggen bijvoorbeeld hun wensen en wat zijn hun interesses?

2. Schrijven van allerlei teksten

Iedere ondernemer krijgt te maken met het schrijven van (marketing) teksten. Denk aan website teksten, social media posts of andere blogs. Je gelooft het misschien niet, maar ChatGPT kan allerlei soorten teksten schrijven en redigeren. Waar het bij blogs meer gaat om een goede basis en inspiratie, gaat het bij social media posts om verschillende teksten voor de verschillende sociale kanalen.

3. Selectie hulp

Heb jij een vacature voor een leuke functie openstaan en komen daar tientallen reacties op? Dan is het een tijdrovende klus om al deze motivaties en cv’s door te nemen en een selectie te maken van de beste kandidaten. ChatGPT kan helpen om deze selectie te maken op basis van jullie wensen en de skills van de sollicitanten.

4. Marketing

We hebben het al even kort genoemd: ChatGPT kan helpen met het schrijven van marketing gerelateerde teksten en met het genereren van leads. Toch is dat niet alles, want je kan ook hulp inschakelen voor andere marketing klussen. Denk eens aan hulp bij marketingdoelen voor het komende jaar of een gehele nieuwe marketing strategie.

5. Automatische e-mails

Niet alleen het automatiseren van antwoorden, maar ook het automatiseren van e-mails kan je laten doen door ChatGPT. Soms maak je als ondernemer gebruik van e-mails die niet volledig persoonlijk opgesteld hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan bedankmails. Dit soort mails kan je gemakkelijk laten opstellen, helemaal passend aan jouw onderneming en het doel van de e-mails.

De nieuwe Einstein?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar is er dan helemaal geen addertje onder het gras? Helaas wel.. dus voordat je nu gelijk stopt met lezen om een account aan te maken op OpenAI, willen we je graag ook nog wijzen op de keerzijde van ChatGPT en de nadelen ervan. Allereerst is ChatGPT namelijk zo populair nu dat de website niet altijd beschikbaar is door overbelasting. Daarnaast is het nu nog gratis te gebruiken, maar de kans is groot dat dit over een tijd verandert. Dit komt omdat het momenteel nog in de testfase zit. Een derde nadeel is de kans op foute informatie in het antwoord op jouw vraag. ChatGPT is nog niet in staat om foute informatie en goede informatie van elkaar te onderscheiden. Al met al moeten we ons dus niet blind staren op alle mogelijkheden en moeten we altijd zelf blijven nadenken. Toch neemt het niet weg dat het een handig hulpmiddel kan zijn en dat het echt wel wat mooie kansen biedt voor ondernemers.

De voordelen van ChatGPT

Naast die nadelen, overheersen de voordelen toch echt! Buiten het eerdere rijtje aan voorbeelden, heeft het namelijk nog meer voordelen. Allereerst kan het gebruik ervan je best wat tijd besparen als ondernemer. Teksten zijn eerder klaar en antwoorden hoeven niet meer door werknemers gegeven worden. Daarnaast is ChatGPT zo slim dat hij eerdere antwoorden en vragen onthoudt en kan hij hier dus op terugkomen in een later gesprek. Zo worden de antwoorden nog menselijker en professioneler. Samengevat kan de slimme AI tool van OpenAI jouw onderneming dus helpen naar nog meer professionaliteit en automatisering.

Duim

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje in onze kennisbank of tussen onze andere blogs! Zoals bijvoorbeeld de blog over de verandering van de WTZi naar de WTZa.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 29 augustus 2024
Gepubliceerd op 6 februari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24