Kennisbank

Een helder financieel overzicht met de Financiële scan

Wanneer je beginnend ondernemer bent zul je soms het gevoel hebben alsof je door de bomen het financiële bos niet meer ziet. Je komt met veel nieuwe dingen in aanmerking die zelfs voor een ervaren ondernemer nog lastig kunnen zijn. Ook wanneer je als ervaren ondernemer met een geheel nieuw project start kun je nog onzeker zijn over de financiële mogelijkheden. Om ondernemers te ontlasten bieden wij daarom een financiële scan aan.

De financiële scan

Bij het beginnen van een onderneming of bij het starten van een nieuw project binnen een al bestaande BV komen veel financiële aspecten aan bod. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om het overzicht te behouden. Daarnaast heb je wellicht nog geen duidelijk inzicht in je financieringsmogelijkheden. Daartegenover staat dat het ook niet altijd gemakkelijk is om een bedrijfsfinanciering te verkrijgen, terwijl paradoxaal genoeg het aanbod in financiers lijkt te stijgen. Gelukkig kun je als ondernemer een helder inzicht in je financieringsmogelijkheden verkrijgen door middel van een financiële scan.

Wat kan ik verwachten tijdens mijn financiële scan? 

Een financiële scan klinkt misschien spannend. Je zult je misschien afvragen of je al je de financiële zaken van je onderneming wel goed op orde hebt. Daarnaast zijn er misschien aspecten die je nog niet helemaal begrijpt. Om je alvast gerust te stellen, dat geeft helemaal niet en je bent zeker niet de enige ondernemer die niet altijd alles helder heeft. Met een financiële scan zal de financiële haalbaarheid van jouw plannen daarom stap voor stap in kaart worden gebracht, zodat je met een gerust hart met jouw nieuwe plannen aan de slag kunt.

Hoe de financiële scan zal verlopen verschilt een beetje per financier. De financiële scan zal per financier namelijk kleine verschillen kennen, maar over het algemeen zal er voornamelijk gekeken worden naar de financieringsstructuur van het verleden en het heden van je bedrijf. Enkele onderdelen van deze financieringsstructuur zijn bijvoorbeeld je investeringen, een voorspelling van je winst- en verliesrekening en je balans. Samen met de financier kijk je ook naar de hoogte van jouw financieringsbehoefte. Het kan voor jouw als ondernemer namelijk soms lastig zijn om in te schatten hoeveel er nodig is om jouw plannen te realiseren. Niet ieder plan vraagt namelijk om even veel geld. Tenslotte kijk je samen naar welke financiering het beste bij jouw BV past. 

Een duim

Maar, wat kan ik er dan vervolgens met zo'n financiële scan? 

Nadat je de financiële scan bent ondergaan heb je een helder beeld van alle financieringsmogelijkheden voor jouw ondernemingsplannen. Dit is allereerst voor jou als ondernemer waarschijnlijk erg motiverend. Nu kun je echt aan de slag! Vervolgens zul je dan ook snel jouw plannen willen realiseren met jouw bijpassend financieringsplan. Hier kan de financieringsscan die je zojuist bent ondergaan jou nóg een stapje verder bij helpen. Met de resultaten van de scan kun je bijvoorbeeld veel gemakkelijker aan tonen hoe kredietwaardig jouw BV is. Hierdoor is een geldverstrekker mogelijk sneller in staat om je een krediet te verlenen.

Financiële scan

Hoe kan Firm24 mij helpen met een financiële scan?

Wij bij Firm24 begrijpen dat het lastig kan zijn om een keuze te maken tussen het grote aanbod aan financiers. Daarom werken wij samen met onze financieringspartner. Via de financieringspartner van Firm24 kunnen verschillende vormen van financiering worden aangevraagd. Dat geldt dus ook voor de financiële scan! Met onze specialist ga je samen alle opties langs die het beste bij jouw onderneming passen. Wil je liever eerst nog een paar vragen stellen? Plan dan een gratis check-gesprek in.

Gepubliceerd op 29 juni 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00