Ondernemen in tijden van Corona

Nederland heeft de afgelopen 6 maanden een ongekende tijd meegemaakt. Vele bedrijven hebben moeten inkrimpen of zelfs hun deuren moeten sluiten. Vette krantenkoppen schreeuwen ondertussen moord en brand over de desastreuze gevolgen van de COVID-19 pandemie voor de economie. Valt er dan niets positiefs te melden?

Opbouw van het onderzoek

Als online platform voor BV oprichtingen staat Firm24 aan de wieg van veel toekomstige ondernemingen. Anno 2020 wordt circa 15% van de nieuw opgerichte ondernemingen in Nederland via Firm24 uitgevoerd. Firm24 kan op die manier een redelijke vinger aan de pols houden van wat er zoal speelt in ondernemend Nederland. En geloof het of niet, Firm24 heeft haar aanvragen voor startende ondernemingen niet zien afnemen tijdens de Corona crisis. Waar ligt dat aan? Zijn er verder nog trends te signaleren? Oorspronkelijk wilden we in dit artikel 19 opvallende feiten over COVID-19 en ondernemerschap benoemen. Maar we zullen het houden bij 4.

1. Percentage vrouwelijke ondernemers stijgt

Ondernemen is volgens velen een “riskante” bezigheid. Tijdens een wereldwijde economische crisis een onderneming starten is nóg riskanter. Toch is er een opvallende stijging waar te nemen in het aantal startende vrouwelijke ondernemers - die toch risicomijdend worden geacht. In 2014 lag dit percentage op 14.6 % , in 2018 op 16.4 %. In augustus 2020 ligt dit percentage op 20.1%. Hoe komt dit ? Het percentage vrouwelijke ondernemers bij Firm24 was al jaren aan het stijgen, en de corona-crisis heeft in die trend geen verandering gebracht. Vrouwelijke ondernemers blijven nog steeds wel ver achter bij mannen.

2. Het aantal starters in de online / tech branche stijgt

Het zakelijk verkeer werd steeds digitaler en online-georiënteerd vóórdat de corona crisis toesloeg. We hebben allemaal kunnen merken dat dit niet minder is geworden. Dit heeft Firm24 ook kunnen merken aan het soort onderneming dat werd opgericht de afgelopen 6 maanden. De volgende soorten onderneming werden merkbaar vaker opgericht:

  • Webshops en e-commerce (11.1% meer)
  • IT advies (5.5% meer)

De volgende soorten werden merkbaar minder vaak opgericht

  • Horeca en evenementen (9,8% minder)
  • Human resources, werving en selectie (9,6% minder)

3. De leeftijd van de gemiddelde oprichter stijgt

Firm24 heeft gemerkt dat steeds meer “ouderen” ervoor kiezen om hun BV online op te richten. Dit is voor ons heel logisch, maar voor de gemiddelde lezer misschien niet. Het zit namelijk zo. Toen Firm24 haar eerste meting uitvoerde (in 2014) was de gemiddelde oprichter 38,3 jaar oud. Toen was online oprichten nog iets voor de pioniers en de innovatieve voorhoede van de samenleving, veelal jongere ondernemers. Anno 2019 was online oprichten veel meer gemeengoed geworden, en was de gemiddelde leeftijd gestegen naar 42,2 jaar. In augustus 2020 was de gemiddelde leeftijd verder gestegen naar 43,5 jaar. Wij denken dat dit komt omdat de bestaande trend zich gewoon voortzet en daarnaast risicomijdende volwassenen juist naar online oplossingen grijpen om contacten te vermijden. Bij Firm24 kun je namelijk 100% online vanachter je computer je BV oprichten, zonder fysiek contact met een notaris. Online oprichten van een BV is dan een “no-brainer”.

4. Totaal aantal oprichtingen gedaald

Ook al zijn er vele positieve of interessante punten te benoemen, feit blijft dat het totaal aantal oprichtingen in Nederland is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 werden er in Q2 2020 in totaal 6,25% minder BV’s opgericht in Nederland. Wij hopen dat deze trend zich snel gaat omkeren, want het ondernemerschap is de belangrijkste graadmeter voor innovatie en vooruitgang in ons land.

Worthy mention

De oprichter die ons het meest opviel? NXT museum in Amsterdam. Een digitaal kunstmuseum dat ondanks de Corona crisis toch haar deuren durft te openen. Dat is nog eens lef hebben. Mooi detail: de founders zijn twee vrouwen.

raket

Online oprichten

Wil jij ook de gemakken van 100% online je BV oprichten, thuis vanachter je WFH-werkplek? Schroom dan niet en start direct!

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 12 december 2023
Gepubliceerd op 1 september 2020

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24