Heb je recent je eenmanszaak omgezet naar een BV? Of ga je dat dit jaar nogdoen? Bijvoorbeeld door alle veranderingen in de wetgeving rondom de VAR? Wees er dan zeker van dat je de voor jou relevante veranderingen qua belastingen op een rijtje hebt. Bekijk hier de details.

Heb je in 2017 of – al iets eerder – je eenmanszaak omgezet naar BV? Dan werkt het anders met je belastingaangiften. Toen je nog een eenmanszaak had was alles overzichtelijk. Net als in de BV had je omzet en kosten, maar de belastingaangifte was relatief eenvoudig.

Voor 1 april deed jij – of jouw accountant – aangifte inkomstenbelasting en was alles geregeld.

Je hebteen BV en natuurlijk helpt je accountant jou voor een paar honderd euro met je administratie, het opstellen van de jaarrekening en doet hij voor dat luttele bedrag ook je aangifte.

Doe je veel zelf? Of vind je het gewoon belangrijk te weten hoe het zit? Dan hebben wij voor jou een mooi overzichtje gemaakt van alle dingen die op jaarrekening en belastingaangiften gebied net wat anders zijn. Handig om bij de hand te houden als je accountant spreekt.

VerschilEMZBV/Holding
1JaarrekeningNiet verplichtWel verplicht
2Aangifte winst1 april1 juni
3BelastingregimeInkomstenbelastingInkomstenbelasting en vennootschapsbelasting
4LoonverplichtingGeen loonverplichtingSalarisadministratie doen

Gebruikelijk loon uitkeren <link>

5BelastingvoordelenStarters-, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstellingIn beginsel geen aftrek, wel eventuele verrekenbare verliezen
6Deponeren jaarrekeningNiet verplichtWel verplicht, anders geen rechtspersoonlijkheid bescherming

Loon-en-vennootschapsbelasting vaak tijdrovende klussen

De meest in het oog springende – en in de praktijk meest tijdrovende – verschillen zijn de loonbelasting en de vennootschapsbelasting. Het zijn vaak juist die aangiftes die je – in tegenstelling tot toen je nog een eenmanszaak had – niet meer zo makkelijk zelf kan doen. Vaak gaat je accountant ook meer geld vragen voor deze diensten. Voldoende redenen om je accountant te evalueren. Uiteraard bepaal je dat zelf. Wij geven je hieronder vast wat meer informatie over loon en vennootschapsbelasting.

Loonbelasting – hoe werkt het? En wat is het?

Bij een BV ben jij als groot aandeelhouder (DGA) in loondienst. Je bent verplicht jezelf een minimum DGA-salaris te geven van €46.000. Uiteraard moet je daar – net als alle andere werkgevers – belasting over betalen. Dat is dus de loonbelasting. En om die belasting te kunnen aangeven moet je een salarisadministratie in orde maken en aangifte doen. En uiteraard moet er ook een arbeidscontract worden opgesteld. Dat geldt natuurlijk ook eventuele andere werknemers die de BV in dienst heeft. Over het loon van €46.000 is een veelgestelde vraag of dat verplicht zo hoog moet zijn. Het antwoord is dat dit niet hoeft, mits je dat goed regelt.

Het DGA-salaris - hoe zit het nu precies?:

Het minimum DGA salaris is een fictie – lees het hier.

Vennootschapsbelasting – complexe klus voor jou, eitje voor ons

Net als iedere eenmanszaak, moet natuurlijk ook iedere BV aangifte doen en vennootschapsbelasting belasting betalen. Dit doe je jaarlijks, na afloop van het boekjaar van de BV. Je moet belasting gaan betalen over de belastbare winst van jouw onderneming. Je mag het wel verrekenen met de verliezen van de onderneming. Je mag de verliezen zelfs verrekenen met winst uit het verleden of zelfs in de toekomst. De vennootschapsbelasting is een hele klus en daarom laten bijna alle BV’s het over aan een professionele accountant.

Bij ons ben je voor een paar honderd euro klaar met je complete administratie, het opstellen van de jaarrekening en alle belastingaangiften.

Meer weten over je eenmanszaak omzetten naar een BV? Hieronder staat een flink lijstje met artikelen. Je kunt altijd nog even bellen en sparren met onze fiscalisten. Zij zetten dagelijks eenmanszaken om naar een BV. Je kunt overigens ook gewoon je vraag in de mail zetten of vragen via onze chat.

Meer lezen