De holding boven een BV, waarom?

De holding boven een BV, waarom?

by Thomas Esselink, September 5, 2018

De holding; ook wel bekend als de moedermaatschappij van een concern. Ahold Delhaize is bijvoorbeeld de holding van onder andere Albert Heijn. Een holding is eigenlijk een doodgewone BV, er vinden alleen geen werkzaamheden in plaats. Een holding is niet alleen voor grote multinationals. Elke ondernemer zou een holding moeten overwegen. De holding geeft namelijk extra bescherming en flexibiliteit voor het vermogen dat je met de onderliggende BV opbouwt.

 

Definitie holding

We hebben hier al uitgebreid geschreven wat een holding precies is. Kort omschreven: een holding is een BV waarin geen werkzaamheden plaats vinden. De holding is meestal de eigenaar van de ‘werkmaatschappij’. Dit is de BV waar het werk wordt uitgevoerd. Dit is meest eenvoudige en gangbare holdingconstructie.

Veel ondernemers kiezen voor een BV in plaats van een eenmanszaak, zodat je niet persoonlijk aansprakelijk bent. De zaken die je in de BV opbouwt zijn op deze manier niet beschermd. Daarvoor kan het zin hebben om boven de BV of werkmaatschappij een holding te plaatsen. Je kunt dan bijvoorbeeld bedrijfspanden, bedrijfsauto, patenten, pensioenopbouw of winstreserves onderbrengen in de aparte holding. Met een holding bescherm je dus in de regel zaken die je opbouwt met de werkmaatschappij.

 

Nog niet zeker of een holding geschikt is voor jouw onderneming?

Voordelen holding

Daarnaast heeft een holdingstructuur nog meer voordelen. Het biedt meer flexibiliteit op vlak van belastingen (tariefsvoordeel) en geeft je fiscaal voordeel bij een eventuele verkoop. Bij een verkoop kan de holding namelijk de BV verkopen zonder belastingheffing. Als je de aandelen privé hebt, dan moet je bij verkoop direct 25% belastingheffing in box 2 betalen.

Op onze site hebben we uitgebreid twee voorbeelden beschreven hoe bepaalde holding constructies opgezet kunnen worden. Het eerste voorbeeld is de holdingconstructie voor softwareontwikkelaars. In dit voorbeeld hebben 3 webdevelopers een nieuw concept bedacht: het online en transparant aanbieden van juridische dienstverlening voor ondernemers. Het tweede voorbeeld is het opzetten van een holding voor een succesvolle horecaketen. Een succesvolle horecaonderneming is een droom van velen, maar ook een branche met veel risico’s.

Wil je meteen aan de slag?

Comments are closed.