Switch Language

Checklist : Wanneer moet ik overstappen van Eenmanszaak naar BV?

Checklist : Wanneer moet ik overstappen van Eenmanszaak naar BV?

by Rick Schmitz, april 26, 2016

Veel ondernemers beginnen met een eenmanszaak. Makkelijk, snel en goedkoop dus heel erg begrijpelijk. Wanneer de onderneming beter gaat lopen en gaat groeien is een eenmanszaak vaak niet meer zo goedkoop of verstandig.  Geldt dit ook voor jou? Je leest het hier!

Of het voor jou verstandig is om over te stappen naar een BV hangt af van verschillende factoren. We zetten deze factoren voor je op een rij. Zo kan je makkelijk deze checklist afgaan en zien of het voor jou tijd is om over te stappen van een eenmanszaak naar BV.

1. De risico’s worden groter

Een belangrijke reden om over te stappen naar een BV is aansprakelijkheid. Met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor jouw onderneming. Erg vervelend als er dingen mis gaan en er opeens aanspraak gemaakt kan worden op jouw privé vermogen. Bij een BV is dit niet het geval, omdat het hier gaat om een rechtspersoon. De onderneming is aansprakelijk, maar (over het algemeen) niet jij als eigenaar.

Bij de volgende risico’s is het verstandig om over te stappen naar een BV:

  • Wanneer je langdurige contracten aangaat. (bijvoorbeeld een huurcontract)
  • Wanneer je personeel in dienst neemt
  • Wanneer je voorfinancieringen aangaat

Lees ook: Eenmanszaak naar BV - hou rekening met deze verschillen: Van Eenmanszaak naar BV? Check deze 6 belasting-verschillen

2. De omzet groeit hard

Heeft jouw bedrijf een lage winst, dan is het voordeliger om een eenmanszaak te hebben. Je kan dan gebruik maken van fiscale aftrekposten zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek e.d.

Groeit de omzet van jouw onderneming hard? Dan is het fiscaal aantrekkelijker om te kiezen voor een BV. Je kan dan gebruik maken van een lager belastingtarief. Waar dit keerpunt ligt is soms moeilijk te berekenen en is afhankelijk van veel factoren. Twijfel je of jouw onderneming al aan dit keerpunt zit? Neem contact op met één van onze top juristen voor een duidelijk en bruikbaar advies.

3. Je wil kapitaal of investeerders aantrekken

Denk je erover om geld van buitenaf aan te trekken? De structuur van een BV maakt het stukken makkelijker om nieuw kapitaal of investeerders aan te trekken. Een investeerder heeft vrijwel nooit interesse om te investeren in een eenmanszaak. Een ondernemer zal namelijk niet privé in willen staan voor de schulden van de onderneming. Hij wil enkel verantwoordelijk zijn ten hoogte van wat hij investeert.

Een BV kan aandelen uitgeven voor een bepaalde waarde. De investeerders krijgen voor hun investering aandelen terug. De investeerder wordt aandeelhouder, en een aandeelhouder hoeft niet meer schulden te dragen dan wat hij of zij heeft ingebracht. Dit kan niet bij een eenmanszaak.

Liever eerst sparren?

Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande niet direct een helder beeld hoe je het een en ander in je statuten opneemt. Sterker nog, het zou gek zijn als je niet nog wat vragen zou hebben. Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Een belletje is genoeg om te te laten adviseren door onze fiscalisten. Neem contact op 

Reacties zijn gesloten.