Checklist : Wanneer moet ik overstappen van Eenmanszaak naar BV?

Checklist : Wanneer moet ik overstappen van Eenmanszaak naar BV?

by Rick Schmitz, April 21, 2018

Veel ondernemers beginnen met een eenmanszaak. Makkelijk, snel en goedkoop dus heel erg begrijpelijk. Wanneer de onderneming beter gaat lopen en gaat groeien is een eenmanszaak vaak niet meer zo goedkoop of verstandig.  Geldt dit ook voor jou? Je leest het hier!

Of het voor jou verstandig is om over te stappen naar een BV hangt af van verschillende factoren. We zetten deze factoren voor je op een rij. Zo kan je makkelijk deze checklist afgaan en zien of het voor jou tijd is om over te stappen van een eenmanszaak naar BV.

1. Loop je steeds grotere risico’s?

Een belangrijke reden om over te stappen naar een BV is aansprakelijkheid. Met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor jouw onderneming. Erg vervelend als er dingen mis gaan en er opeens aanspraak gemaakt kan worden op jouw privé vermogen. Schuldeisers kunnen bij wijze van spreken de televisie bij je van de muur komen trekken, mocht het zo ver komen. Bij een BV is dit niet het geval, omdat het hier gaat om een rechtspersoon. De onderneming is aansprakelijk, maar (over het algemeen) niet jij als eigenaar.

Bij de volgende risico’s is het verstandig om over te stappen naar een BV:

  • Wanneer je langdurige contracten aangaat. (bijvoorbeeld een huurcontract)
  • Wanneer je personeel in dienst neemt
  • Wanneer je voorfinancieringen aangaat

Lees ook: Eenmanszaak naar BV - hou rekening met deze verschillen:

Van Eenmanszaak naar BV? Check deze 6 belasting-verschillen

2. Groeit de omzet hard?

In de beginfase van je onderneming bestaat de kans dat er sprake is van een lage omzet en winst: een eenmanszaak biedt dan veel fiscale voordelen omdat je gebruik kunt maken van diverse aftrekposten.

Net zoals dat je risico’s toenemen, groeit (als het goed is) ook de omzet. Bij een winst van ongeveer €100.000,- begint het fiscaal aantrekkelijk te worden om overstappen naar de BV als rechtsvorm. Vanaf dit bedrag zijn de lagere belastingtarieven van de BV een betere keuze dan de aftrekposten van de eenmanszaak.

Het omslagpunt van €100.000,- is geen vast bedrag. Per geval kan het verschillen vanaf welk bedrag de BV interessant wordt.

Twijfel je of jouw onderneming al aan dit keerpunt zit? Neem contact op met één van onze top juristen voor een duidelijk en bruikbaar advies op maat.

3. Wil je kapitaal of investeerders aantrekken?

De structuur van een BV leent zich beter voor het aantrekken van externe financieringen dan de eenmanszaak. Omdat het vermogen van de BV is opgebouwd uit aandelen, kan een investeerder een deel van deze aandelen verkrijgen in ruil voor de overeengekomen investering.

Het persoonlijke karakter van de eenmanszaak maakt dat dit geen geschikte rechtsvorm is voor externe financieringen.

Liever eerst sparren?

Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande niet direct een helder beeld hoe je het een en ander in je statuten opneemt. Sterker nog, het zou gek zijn als je niet nog wat vragen zou hebben. Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Een belletje is genoeg om te te laten adviseren door onze fiscalisten.

 

Comments are closed.