Switch Language

Twijfel je over een BV? Zo omzeil je het DGA-salaris van €45.000

Twijfel je over een BV? Zo omzeil je het DGA-salaris van €45.000

by Rick Schmitz, april 26, 2016

Één van de meest gestelde vragen bij FIRM24 is: “Hoe zit het nu met dat DGA-salaris? Moet ik mijzelf echt €45.000 uitkeren?” Hoe het echt zit? En hoe regel je het? Je leest het in dit artikel

Waarom denken ondernemers dat ze zichzelf €45.000 moet uitkeren?

Het antwoord is simpel: omdat de Belastingdienst dat zegt. De Belastingdienst geeft namelijk een minimum DGA (Directeur Groot Aandeelhouder)-loon aan van €45.000. De regels over het minimum DGA-salaris zijn in het leven geroepen door de Belastingdienst om ervoor te zorgen dat jij als DGA niet eerst dividend uitkeert voordat er eerst tenminste €45.000 aan loon is uitgekeerd. Dividend is namelijk veel lager belast dan salaris. Als die grens er niet zou zijn, dan zou iedere ondernemer zichzelf relatief weinig salaris en veel dividend uitkeren.

De mythe van  DGA-salaris ontkracht

Maar is dit daadwerkelijk verplicht? Het antwoord is nee. Het minimum DGA-salaris is een fictie: een startende ondernemer beschikt vaak nog niet over voldoende liquide middelen om te voldoen aan het minimum DGA-salaris van €45.000. De vraag die ons vaak wordt gesteld: ‘Hoeveel moet ik uitkeren als minimum DGA-salaris als wij in de eerste periode waarschijnlijk helemaal geen geld gaan verdienen?’. Ons antwoord hierop is simpel: wat er niet is, kun je ook niet uitkeren. En zo kijkt de Belastingdienst er ook naar.

Lees ook: De beste tijd om een BV op te richten: Waarom je een BV oprichten beter niet kunt uitstellen.

Hoe omzeil je het DGA-salaris van €45.000?

Er zijn twee mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je jezelf geen €45.000 DGA-salaris hoeft uit te keren. Deze opties en hoe je dit voor jezelf kunt regelen, vind je hieronder.

Optie 1:
Stuur de Belastingdienst een verzoek met daarin een prognose van de eerste periode van bijvoorbeeld een jaar waarin wordt aangegeven dat er niet voldoende vrije liquide middelen zijn om te voldoen aan het minimum DGA-salaris. Neem contact op voor een voorbeeld van zo’n verzoek.

Optie 2:
Dit is de makkelijke optie. Je meldt jouw BV aan als inhoudingsplichtige en doet maandelijks een nulaangifte voor de loonheffingen. Aan het einde van het kalenderjaar bekijk je of er niet toch een stukje als loon uitgekeerd kan worden. Stel je hebt halverwege december €40.000 aan vrije liquide middelen op de bank staan. Je reserveert €20.000 als werkkapitaal voor een nieuwe website. Je zal €20.000 als salaris moeten uitkeren. Er is immers voldoende vrije cashflow om in ieder geval een stukje DGA-salaris te betalen. Wij regelen dit regelmatig voor onze klanten.

Hoe moet je het DGA-salaris van €45.000 ZEKER NIET omzeilen?

Probeer het DGA-salaris niet op de verkeerde manier te omzeilen. Hieronder zijn twee mogelijkheden die je vooral niet moet uitvoeren.

Mogelijkheid 1: Jezelf dividend uitkeren voordat er tenminste €45.000 is uitgekeerd aan salaris. Dat is precies wat de Belastingdienst wil voorkomen en zal daar dus ook erg goed op letten.

Mogelijkheid 2: Bouw privé geen significante rekening-courantschuld op. Deze schuld zie je terug in de jaarrekening bij een aangifte vennootschapsbelasting. Kan je geld lenen aan de DGA, impliceert dit dat er wel voldoende vrije middelen zijn om uit te keren als DGA-salaris.
Belastingdienst zal daardoor kunnen betogen dat de gehele rekening-courantschuld als DGA-salaris moet worden gezien. Mocht je gedurende het jaar geld van je BV hebben geleend, zorg dan dat dit geld wordt terugbetaald aan de BV of keer de rekening-courantschuld uit als salaris.

Hoe omzeil je het DGA-salaris van €45.000?

Dus wat moet je weten over het verplichte DGA-salaris?

Conclusie is dat je het verplichte DGA-salaris vrij eenvoudig kunt omzeilen, mits je daar een goed verhaal bij hebt. In de praktijk blijkt dat de meeste ondernemers daar een prima verhaal bij hebben. Los van het verhaal heb je hierboven ook gelezen hoe het vooral niet moet. Mocht je toch twijfelen? Of wil liever eerst wat sparren over je situatie voor je een BV opricht? Neem even contact op via dit formulier. Of bel ons. Een belletje is vaak genoeg om te te laten adviseren door onze fiscalisten.

bv-oprichten

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.