Geld besparen op je dividendbelasting? Lees hier hoe het moet

Ben je ook zo benieuwd wat dividenduitkering en de dividendbelasting nou eigenlijk precies inhouden? En waar moet je precies aangifte van doen? Goed om dit te weten, want als je onderneemt vanuit de BV en winst maakt dan krijg je hier ook mee te maken. In deze blog leggen we de basis uit en lees je meer over de gevolgen van de niet-afschaffing van de dividendbelasting.

Dividendbelasting

Wat is nou eigenlijk de dividendbelasting? De dividendbelasting is de belasting die wordt betaald over winsten die je uitkeert vanuit de BV aan de aandeelhouders. Zodra het boekjaar van de bv is afgelopen, gaat de accountant aan de slag met het opstellen van de jaarrekening. Daaruit blijkt hoeveel winst er overblijft onderaan de streep. Deze winst kan vervolgens worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit noem je dividend uitkeren. De BV die de winst uitkeert aan de aandeelhouders wordt ook wel de ‘inhoudingsplichtige' genoemd.

Deze BV is verantwoordelijk om de dividendbelasting in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst. Je betaalt daarmee dus belasting over uitgekeerd dividend. Simpel gezegd; BV A heeft EUR 100.000 winst gemaakt en keert dit uit aan haar aandeelhouder Y. Het tarief van de dividendbelasting is 15%. Dit dient BV A in te houden en van de winst af te trekken voordat zij het uitkeert aan aandeelhouder Y. Netto ontvangt aandeelhouder Y EUR 85.000 van de BV. BV A houdt EUR 15.000 in en draagt dit af aan de Belastingdienst.

Box 2

Voor de BV houdt het hier op, maar de aandeelhouder is nog niet klaar. De dividendbelasting is namelijk een ‘voorheffing' op de inkomstenbelasting. Aandeelhouder Y heeft nu EUR 85.000 op haar rekening gestort gekregen. Daar moet nog wel inkomstenbelasting over betaald worden. Deze winst valt namelijk onder aanmerkelijk belang. Aangezien Y alle aandelen (100%) heeft in BV A vallen de aandelen in ‘box 2' van de inkomstenbelasting. Er wordt belastingtechnisch een grens getrokken bij 5% aandelenbezit in een B.V. Wanneer je minder dan 5% van de aandelen in een onderneming hebt worden de aandelen in box 3 belast. Bij dividenduitkeringen heb je dus weinig met de eerste schijf te maken.

Op het moment dat je 5% of meer bezit, worden de aandelen in box 2 belast. Het tarief in box 2 is 25%, nu hoef je gelukkig niet de volle pond over de uitgekeerde winst te betalen, maar slechts een gedeelte doordat de betaalde dividendbelasting wordt verrekend. In totaal hoeft Y EUR 100.000 x 25% = EUR 25.000 aan belasting te betalen. Hiervan wordt EUR 15.000 ingehouden door de BV zelf (zoals hierboven gezien). Y krijgt EUR 85.000 op de rekening gestort en moet daarover nog EUR 10.000 belasting betalen. Netto houdt Y EUR 75.000 over van de uitgekeerde winst.

Nu de regering bekend heeft gemaakt dat de afschaffing van de dividendbelasting niet meer doorgaat, heeft ze besloten om de 1.9 mrd euro te investeren in het Nederlandse vestigingsklimaat. Daarbij is ook geprobeerd om de Nederlandse ondernemers tegemoet te komen. Toch zijn de meningen verdeeld over de reikwijdte van de plannen. Zeker in de startup wereld worden de plannen niet innovatief genoeg genoemd. Belangrijke wijzigingen voor de Nederlandse ondernemer zijn:

  • Het vennootschapsbelastingtarief bij een winst vanaf EUR 200.000 wordt met 0,5% extra verlaagd naar 20,5% in 2021;
  • Het vennootschapsbelastingtarief bij een winst lager dan EUR 200.000 wordt met 1% extra verlaagd naar 15% in 2021;
  • Vanaf 2021 trekt de regering €200 miljoen structuur uit om de werkgeverslasten op arbeid te kunnen verlagen. Hoe dat precies vorm krijgt is nog onduidelijk.
  • Aftrek voor speur en ontwikkelingswerk voor wordt verhoogd van 14% naar 16%.
  • Verzachten rekening-courantmaatregel voor de directeur grootaandeelhouder met een rekening courantschuld (DGA) waarbij ook de nieuwe eigenwoningschulden worden uitgezonderd. Bovenop zal er een aanvullende drempel van €500.000 voor de DGA en zijn fiscale partner gezamenlijk gelden. Meer informatie over rekening-courant lees je hier en meer over de wet excessief lenen lees je hier.
geld

Dividendbelasting en de buitenlandse aandeelhouder

Waarom was de afschaffing van dividendbelasting nou zo belangrijk voor buitenlandse aandeelhouders? De dividendbelasting werkt zoals hierboven gezien als een voorheffing op de inkomstenbelasting van de aandeelhouder. Dit werkt ook zo in het buitenland. De buitenlandse belastingdienst wil over de uitgekeerde winst ook belasting heffen. Dat is vervelend zou je denken, alleen heeft Nederland met de meeste landen een belastingverdrag afgesloten. In deze verdragen is vaak afgesproken dat het land waar de aandeelhouder woont niet voor de tweede keer het dividend belast. Als Nederland 15% dividendbelasting heft en het woonland 30% dan hoeft de aandeelhouder in Nederland 15% aan dividendbelasting te betalen en in het woonland 30% – 15% = 15% aan belasting te betalen. Het woonland verrekent de eerder in Nederland betaalde dividendbelasting. Maar wat had de afschaffing van de dividendbelasting dan voor nut? Voor de buitenlandse aandeelhouder eigenlijk weinig: deze blijft evenveel belasting betalen maar dan nu niet een gedeelte aan Nederland maar alles aan de fiscus van zijn land van oorsprong. Want wanneer Nederland geen dividendbelasting meer heft, hoeft het woonland geen rekening meer te houden met de verrekening. De grote winnaar is eigenlijk dus de fiscus van het land waar de aandeelhouder woont. Een buitenlandse aandeelhouder zal er eigenlijk alleen op vooruit gaan indien zijn of haar woonland niet een belastingverdrag met Nederland heeft getekend of wanneer het woonland zelf dividenden niet belast.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 27 mei 2024
Gepubliceerd op 18 oktober 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00