Ben je DGA of aandeelhouder? Wil je samenwerken in een BV?

Wellicht heb jij – net als veel andere consultants – de wens om hechter samen te werken. Dan kun je samen een consultancybedrijf starten. Of je kunt je inkopen in een reeds succesvol consultancybedrijf. Maar hoe werkt dat? Wat wordt de constructie? En wat zijn de kosten? Je gaat het ontdekken in dit artikel.

De case : 2 consultants gaan samen een nieuwe Gap Gemini bouwen

Omdat een voorbeeld vaak het beste werkt om dingen uit te leggen, doen we dat hier aan de hand van twee consultants, Ruud en Sven, die samen een nieuwe consultancy bureau willen opzetten. Ze noemen het Gap Cemini. Daarvoor is voor hen beiden zowel een persoonlijke holding als een werkmaatschappij nodig. Hoe dat eruit ziet, zie je in het onderstaande plaatje.

BV oprichten

Ziet jouw structuur er anders uit? Meer aandeelhouders? Losse werkmaatschappijen? Je kunt hier zelf nog wat spelen met verschillende BV en holdingconstructies. Maak hierin je eigen BV structuur en zie direct wat het je kost.

Maar stel je hebt die constructie op orde, wat moet er dan nog meer geregeld worden? We leggen het hieronder verder uit.

Naast het opzetten van de structuur regel je direct de salarisadministratie

Een holdingstructuur is een duidelijke en overzichtelijke manier om je zaken te regelen. Jullie gezamenlijke BV is de werkmaatschappij. Deze BV stuurt de facturen naar klanten en betaalt gezamenlijke facturen zoals bijvoorbeeld een kantoorruimte. Daarnaast richt je persoonlijke holding BV op. Jouw eigen holding houdt jouw deel van de aandelen van de gezamenlijke BV. Jouw persoonlijke holding stuurt iedere maand een factuur voor de door jou gemaakte uren. Zo komt er geld in je persoonlijke holding.

Nu is het tijd om een salarisadministratie op te zetten. Jij komt namelijk op de loonlijst te staan van je persoonlijke holding. Je bent dus in dienst van jouw holding BV en je ontvangt vanuit deze holding maandelijks een salaris. En aan de belastingdienst wordt maandelijks de verschuldigde loonbelasting overgemaakt. Je kan dit allemaal online regelen. Ook kan je op deze manier makkelijk zelf een pensioen gaan opbouwen.

Ook niet onbelangrijk : regel de aandelenovereenkomst

Wanneer je samen een BV gaat opzetten, moeten er aandelen worden overgedragen of uitgegeven. Hier horen ook onderlinge afspraken bij. Wat gebeurt er met de aandelen als iemand het consultancyteam wil verlaten of juist wil toetreden? En wat spreken jullie af wanneer jullie de gezamenlijke BV willen verkopen. Laat je hierin goed adviseren en stel een duidelijke aandelenovereenkomst op.

Tot slot: leg alles goed vast

Een goede samenwerking valt of staat met duidelijke afspraken. Wanneer je gaat samenwerken, is het van belang om verwachtingen uit te spreken en afspraken vast te leggen. Dat gebeurt natuurlijk voor een deel in de aandelenovereenkomst, maar denk ook aan een managementovereenkomst. Bedenk ook goed dat er minimaal drie partijen zijn: jij, jouw persoonlijke holding en jullie gezamenlijke BV. Jullie hoeven het wiel niet uit te vinden en een dure jurist is ook niet noodzakelijk. Online kun je een stuk sneller en betaalbaarder aan de slag.

Besluiten jullie samen te gaan werken in een consultancy BV? Dan is het belangrijk om te weten welke kosten hier bij komen kijken. Zet dan hier zelf een BV of Holdingstructuur in elkaar en ontdekken wat het kost?

pen en papier

Liever eerst sparren?

Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Een belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze fiscalisten. Lees hier een andere blog over een onderneming met meerdere eigenaren.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 24 mei 2024
Gepubliceerd op 30 juni 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24