In 6 simpele stappen tot duizenden euro’s besparen? Doe de DGA-scan!

Hogere prijzen voor grondstoffen, meer geld voor de werving van personeel, energiekosten die de pan uit rijzen: dit zijn slechts enkele voorbeelden van torenhoge kostenposten waar je als DGA niet op zit te wachten. In zulke tijden draait alles om besparen en het laatste dat je zou willen is besparen op de kwaliteit van je product of dienst. Wist je dat dat ook helemaal niet hoeft? Door op fiscale zaken te besparen kun je al snel duizenden euro’s goedkoper uit zijn! Hoe? Lees snel verder.

Van valse start naar vliegende start

Je zal je als jonge ondernemer vast niet aan de indruk kunnen onttrekken dat je een valse start gemaakt hebt. Er gebeurt allerlei narigheid die zijn weerslag heeft op de wereldeconomie en dus uiteindelijk ook op jouw onderneming. Terwijl het leven van een starter al lastig genoeg is zonder al die ontwikkelingen. Het verplichte DGA-salaris, om maar een hoofdpijndossier te noemen. Gelukkig is dat nu net de eerste fiscale zaak waar je flink op kunt besparen. Expert Marjon over de eerste stap naar lagere lasten:

1. DGA-salaris

“Een lager salaris in de opstartfase kan worden afgestemd met de Belastingdienst. De fiscalist kan helpen bij het vaststellen en optimaliseren (aftrekposten!) van dit DGA-salaris 2024. Een DGA-scan kan hierbij helpen! Het is goed te weten dat ook voor een parttime dienstbetrekking dezelfde wettelijke regels gelden en dat deze niet zomaar naar rato kunnen worden toegepast.”

Mocht je jezelf als DGA ook een auto van de zaak hebben toebedeeld, valt ook daarop te besparen:

2. Auto van de zaak

“Het is in eerste instantie vaak interessant om de aanschaf van een nieuwe auto middels de BV te regelen; vanwege de btw-teruggave, het aftrekken van kosten, afschrijving en mogelijke milieu-investeringsaftrekken. Bij het ouder worden van de auto kan het een goede keuze zijn om de auto naar privé over te brengen, omdat de bijtelling dan vaak hoger is dan de aftrekposten. Zeker bij auto’s van vijf jaar of ouder.”

3. Hypotheek bij de eigen BV

Hier wordt het verhaal wat lastiger: “Als de DGA kiest voor een hypotheek bij de eigen BV behoudt hij doorgaans de hypotheekrenteaftrek in box I en is de ontvangen rente voor de BV onderdeel van haar resultaat. Naar verwachting zal rond 2024 het belastingvoordeel omslaan in een nadeel. De te betalen inkomstenbelasting wordt hoger omdat steeds minder hypotheekrenteaftrek wordt toegestaan. Het fiscale voordeel dat je dan bij je eigen BV nog hebt wordt daardoor minder. Verder is het belangrijk niet zomaar iets af te spreken met je eigen BV. Het is van groot belang om goede (zakelijke) afspraken vast te leggen in een overeenkomst om latere discussies (met de Belastingdienst) te voorkomen. De lage rente bij de bank kan overigens reden zijn om uw hypotheek toch over te sluiten bij uw bank. De BV behoudt hierdoor meer liquide middelen om te investeren en door te groeien.”

4. Oudedagsvoorziening

Ook hier lijkt het één en ander te veranderen: “Tot juli 2017 was het mogelijk om pensioen bij de eigen BV op te bouwen. Dit is niet meer mogelijk. Nu is mogelijk om extern een lijfrenteverplichting aan te gaan of het vermogen in de BV te laten groeien. De Holding BV wordt dan ook wel eens gezien als een spaarpot voor de oude dag. Ook kan je met een Holdingstructuur de werk BV zo ‘licht’ mogelijk houden. Een dividenduitkering van de werk BV naar de Holding BV is niet belast.”

5. Kinderen op loonlijst en schenken aan kinderen

Je denkt er nu misschien nog niet te veel over na, maar wat gebeurt er met je onderneming als je er zelf mee wilt of moet ophouden? Wil je misschien je onderneming overdragen aan je kinderen? Marjon: “Zet ze dan vast op de loonlijst. Staan ze 3 jaar op de loonlijst dan kan het ondernemingsvermogen fiscaal vriendelijk overgedragen worden. Voor de schenk- en erfbelasting bestaat een vrijstelling van ruim 1 miljoen euro en van het meerdere is 83% vrijgesteld (2022).” Enige haast heeft dat wel, want “naar verwachting zal deze bedrijfsopvolgingsfaciliteit aangepast worden, en niet in het voordeel van de belastingplichtige. Uiteraard zijn aan de bedrijfsopvolgingsfaciliteit de nodige voorwaarden verbonden waaronder enkele termijnen. Neem daarom op tijd contact op met een fiscalist!

Wil je je kinderen niet inlijven in de bv, maar ze wel wat meegeven? Let dan goed op: “De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning van maximaal € 106.771 (2022), de Jubelton, wordt afgeschaft per 1 januari 2024 en mogelijk al per januari 2023 flink verlaagd. Dus zijn je kinderen (of hun partners) tussen de 18 en 40 jaar en wil je nog gebruik maken van deze vrijstelling wacht dan niet te lang. Niet de gehele schenking hoeft besteed te worden aan de eigen woning. Een bedrag van € 27.231 (2022) is vrij besteedbaar.”

6. Fiscale giften

Tot slot, fiscale giften: “In de inkomstenbelasting kan je giften in aftrek brengen. Een gewone gift kent een drempel afhankelijk van het inkomen. De periodieke gift is volledig aftrekbaar indien notarieel vastgelegd voor 5 jaarlijkse gelijke betalingen.”

Regel je DGA-scan simpel en snel

Bij Firm24 staan we voor je klaar met een online tool waarmee je eenvoudig een DGA-scan laat uitvoeren. We geven je alle mogelijke bespaartips en kunnen je ook bijstaan als je lastiger vragen hebt. Klik hier om je DGA-scan te regelen en begin vandaag nog met besparen.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 29 augustus 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24