Het SER-advies en de nieuwe positie van zzp’ers

De SER (sociaal-economische raad) heeft begin juni 2021 het advies ‘Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving’ uitgebracht. Hierin werd over meerdere zaken geadviseerd, waaronder de positie van zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Lange tijd werd het fenomeen van de zpp’er (zelfstandige zonder personeel) breed verwelkomd. Echter heeft de SER nu scheefgroei geconstateerd tussen zzp’ers en werknemers. Lees in deze blog de implicaties van het advies voor de positie van zzp’ers.

Het SER-advies

In 2010 bracht de SER een advies uit waarin zzp’ers werden beschreven als ‘een waardevolle toevoeging aan de sociaaleconomische dynamiek’. In het meest recente advies van de SER van 2 juni 2021 wordt hier toch anders over gesproken. Het idee achter de stimulatie van de groei van het aantal zzp’ers was ondernemerslust en de hieruit voortvloeiende emancipatie van werkenden. Maar nu blijkt dat de keuze van veel mensen voor het worden van zzp’er meer heeft gelegen in de financiële prikkels en vaak prettige bijeffecten van fiscaal overheidsbeleid. Hierdoor is er geleidelijk door de jaren heen scheefgroei ontstaan tussen werknemers en zzp’ers. In het recente SER-advies stelt de SER dat ze ‘het gebruik van schijnconstructies willen tegengaan en tegelijkertijd de positie van echte zelfstandigen willen verbeteren’.

Checklist

Rechtsvorm

De meeste zzp’ers kiezen voor de rechtsvorm van de eenmanszaak. De reden hiervoor zijn de fiscale voordelen die deze rechtsvorm biedt. In dit kader valt te denken aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB winstvrijstelling. Aan de andere kant komen er ook nadelen kijken bij de eenmanszaak. Zo ben je met je eenmanszaak volledig zakelijk & privé aansprakelijk.

Vervallen voordelen

Door het nieuwe SER-advies vervallen een aantal van de voordelen van de eenmanszaak. Zo zullen de fiscale aftrekposten en andere maatregelen die de bescherming waarborgen worden afgebouwd. Het idee is dat er in de toekomst een onderscheid gemaakt wordt tussen zelfstandig ondernemers die een risico lopen met eigen investeringen en zelfstandig ondernemers die dit risico niet lopen. Voor zelfstandigen die dit risico niet lopen, zullen de aftrekposten worden afgebouwd. Daarnaast worden zzp’ers verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid (conform het pensioenakkoord).

Duim

Eenmanszaak of BV

In jouw situatie als zelfstandig ondernemer kan het voordeliger zijn om een BV te overwegen in plaats van een eenmanszaak. Lees hier meer over de BV en neem gerust contact op met ons op bij interesse en/of vragen via de chat rechtsonder.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 26 juli 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24