Vijf dingen die je moet weten over intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom (IE) beschermt uitgewerkte ideeën, concepten en uitvindingen zodat deze niet zomaar door anderen gebruikt kunnen worden. Als ondernemer kan je hier op verschillende manieren mee in aanraking komen. Misschien heb jij wel een idee waar je exclusieve rechten van wilt hebben of ben je juist een bedrijf begonnen dat nét iets te veel op het beschermde concept van een ander lijkt. Met de groei van ondernemingen in 2023 is de concurrentiemarkt gegroeid en dus is IE belangrijker dan ooit. In deze blog lees je de 5 belangrijkste dingen die jij moet weten over intellectueel eigendom.

1. IE geeft ondernemers rechten

Intellectueel eigendom is een breed begrip en er vallen meerdere rechten onder. Die rechten beschermen meestal de degene die als maker wordt beschouwd en krijgt hierbij twee soorten rechten namelijk exploitatie-  en persoonlijkheidsrechten.

  • Exploitatierechten - betekent het veelvoudigen en openbaar maken.
  • Persoonlijkheidsrechten - betekent dat jij kan opstaan tegen de exploitatierechten tegenover een ander.

In het geval dat de werkgever niet de maker is van een bepaalt concept of idee, heeft die werkgever geen IE-rechten. Dit heeft ermee te maken met dat je bepaalde IE-rechten automatisch verkrijgt. Een Intellectueel Eigendom recht ontvang je door het te deponeren. Een aantal voorbeelden van de rechten die onder het intellectueel eigendom vallen zijn het merkenrecht, modelrecht, handelsnaamrecht en auteursrecht. Ieder recht beschermt een ander deel van jouw bedrijf en zo ook voor jou als werkgever. Denk hierbij aan het logo, de naam of de content. Wil je alle soorten rechten nog eens goed bekijken? Klik dan hier.

2. Je moet zelf een bescherming voor van IE aanvragen

In bijna alle gevallen is het nodig om als ondernemer zelf bescherming van jouw intellectuele eigendom aan te vragen. Voor een succesvolle aanvraag zijn er een eisen waar jouw verzoek aan moet voldoen. Het moet (1) nieuw, (2) innovatief en (3) industrieel (geldt alleen bij octrooirecht) toepasbaar zijn. Als jouw verzoek aan deze drie eisen voldoet dan is het aan de Kamer van Koophandel om deze goed te keuren waarna er bescherming voor jouw idee kan worden geboden voor een bepaalde tijd. Voor de andere IE-rechten gelden andere vereisten.

Bij de ideescan kun je kijken welke rechten je als ondernemer met jouw idee kan verkrijgen. Anno 2023 zijn er veel eigen bedrijven en dus kan het zomaar zijn dat het concept wat jij hebt bedacht al bestaat, doe dus altijd een check!

bescherming

3. IE wordt op verschillende manieren gehandhaafd

Als jij als ondernemer rechten hebt gebonden aan jouw idee en dus wettelijk intellectueel eigendom hebt, moet je meestal zelf actie ondernemen wanneer hier een inbreuk op wordt gemaakt. Een IE-procedure gebeurt meestal in een civiele procedure ofwel kort geding waarbij de ene partij tegenover de ander staat. Het kan hier gaan om een werkgever die tegenover een werknemer staat omdat de werknemer een inbreuk heeft gedaan op het intellectueel eigendom. In beide procedures oordeelt de (voorzieningen)rechter over de gevolgen. Er wordt eerder van de voorzieningenrechter gebruik gemaakt dan een normale rechter, aangezien er namelijk een spoedeisend belang is om te zorgen dat iemand geen inbreuk meer maakt op jou IE-rechten

4. Firm24 kan jou helpen met je IE aanvraag

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten van IE en het kan soms lastig zijn om te bepalen welke soort je nou precies nodig hebt om werkgever en werknemer te beschermen. Daarom is het raadzaam onze specialisten je te laten helpen. Daarbij kunnen wij je helpen om alle papieren rond te krijgen en het verzoek helemaal in orde te maken. Interesse? Klik dan hier.

5. IE heeft invloed op werkgever en werknemer

IE rechten kan je tegen iedereen inroepen. Als werkgever wordt er in een overeenkomst vastgelegd dat wanneer een werknemer inbreuk maakt op een IE-recht er een bepaalde geldsom dient te worden betaald. Dit is van regelend recht tussen werkgever en werknemer. Daarbij wordt er vaak als werkgever gebruik gemaakt van IE om concurrentie van andere bedrijven tegen te gaan, maar het heeft ook consequenties voor jouw werknemers. Deze mogen namelijk de ideeën waar zij aan werken binnen het bedrijf niet met buitenstaanders delen of zelf ermee aan de slag te gaan. Als werkgever bescherm je jouw idee zodat het exclusief recht bij jou blijft niet door een werknemer kan worden nagedaan.

raket

Meer weten?

Wil jij meer weten over dit onderwerp of sparren met één van onze adviseurs over jouw situatie. Plan dan online een check-gesprek in met ons en krijg persoonlijk advies.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 11 april 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24