De Holding boven je BV zetten? Waarom wij dit wel aanraden in 2024

Hoe klein of groot je onderneming ook is, iedere ondernemer zou een Holdingstructuur moeten overwegen. Een Holding biedt grote voordelen, niet alleen voor multinationals. De flexibiliteit, bescherming en fiscale voordelen maken een Holding erg aantrekkelijk. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar meer? Hieronder komen alle voordelen aan bod!

Wat is een Holding?

Een Holding is eigenlijk gewoon een doodnormale BV. De Holding BV is de moedermaatschappij binnen een concern. Dat houdt in dat de Holding meestal 100% van de aandelen houdt in de dochter; de werkmaatschappij. Er kunnen meerdere werkmaatschappijen onder de Holding zitten. Het bijzondere aan een Holding is dat er geen werkzaamheden plaatsvinden. Alle werkzaamheden vinden in de dochter(s) plaats. 

Wat zijn de voordelen?

Risico’s spreiden

Je hebt al kunnen lezen wanneer het aantrekkelijk kan zijn om van een wanneer eenmanszaak naar een BV. Een van deze redenen is het uitsluiten van persoonlijke aansprakelijkheid voor schulden van de BV. Doordat de BV rechtspersoonlijkheid bezit, is alleen de BV aansprakelijk voor schulden (uitzonderingen daar gelaten). Maar vaak is dat een schrale troost. Als de BV waardevolle vermogensbestanddelen op de balans heeft staan kun je je voorstellen dat een faillissement best pijn kan doen, ondanks dat je privévermogen de dans ontspringt. Dat hoort bij zakendoen en risico's nemen denk je? Fout! Je kunt het namelijk nóg beter regelen voor jezelf. Je kunt je waardevolle bezittingen (o.a. een bedrijfspand, patenten, software, overtollige liquide middelen) onderbrengen in een aparte Holding boven je BV. Deze Holding zal verder geen werkzaamheden verrichten, maar geeft de werkmaatschappij het recht om de bezittingen te gebruiken. Per saldo kun je nu doen wat je wilt, maar je hebt je risicovolle dagelijkse operatie gescheiden van je waardevolle bezittingen, waardoor je risico's minimaal zijn.

Faillissement werkmaatschappij

Stel je voor dat je, na slapeloze nachten vol gepieker, besluit een . Na advies van je omgeving kies je voor deze rechtsvorm omdat je zo min mogelijk risico wil lopen je eigen waardevolle spullen – zoals je huis en je auto bijvoorbeeld – kwijt te raken. Voordat je de BV opricht hoor je van een vriend dat zijn , een garagebedrijf, failliet is gegaan. De curator heeft beslag gelegd op alle auto's, maar ook op het grote garagepand. Hoewel jij een elektronicawinkel begint en geen garage, besluit je zijn hopeloze ‘had ik maar' – advies ter harte te nemen en richt je naast een BV ook een . Na 5 jaar heeft je onderneming zijn beste tijd gehad. De opbrengsten zijn laag en de schulden lopen steeds hoger op. Stel je eens voor dat de software én het bedrijfspand nog in de werk-BV hadden gezeten: dan was je dat nu kwijt. Gaat de werkmaatschappij failliet, dan kunnen de schuldeisers in principe niet bij het vermogen van de Holding.

Stel je voor dat je, na slapeloze nachten vol gepieker, besluit een BV op te richten. Na advies van je omgeving kies je voor deze rechtsvorm omdat je zo min mogelijk risico wil lopen je eigen waardevolle spullen – zoals je huis en je auto bijvoorbeeld – kwijt te raken. Voordat je de BV opricht hoor je van een vriend dat zijn BV, een garagebedrijf, failliet is gegaan. De curator heeft beslag gelegd op alle auto's, maar ook op het grote garagepand. Hoewel jij een elektronicawinkel begint en geen garage, besluit je zijn hopeloze ‘had ik maar' – advies ter harte te nemen en richt je naast een BV ook een Holding op. Na 5 jaar heeft je onderneming zijn beste tijd gehad. De opbrengsten zijn laag en de schulden lopen steeds hoger op. Stel je eens voor dat de software én het bedrijfspand nog in de werk-BV hadden gezeten: dan was je dat nu kwijt. Gaat de werkmaatschappij failliet, dan kunnen de schuldeisers in principe niet bij het vermogen van de Holding.

Fiscale voordelen

De deelnemingsvrijstelling voorkomt dat winst, waarover al eerder belasting is betaald bij de dochtervennootschap, nog een keer wordt belast bij de moedervennootschap. Het gaat dan bijvoorbeeld om de winst die ontstaat als de moeder de aandelen in de dochter verkoopt, of het dividend dat de moedervennootschap ontvangt uit de dochter. Vanwege de deelnemingsvrijstelling hoef je hier dus géén belasting over te betalen in de Holding. Dit gebeurt pas als je vanuit de Holding uitkeert aan jezelf in privé.

Dus als je na een paar jaar ondernemen jouw belang in een onderneming verkoopt voor € 1 miljoen, dien je ervoor te zorgen dat je dat vanuit een Holding doet. Op die manier betaal je géén belasting over die koopsom en kun je deze gebruiken om verder te investeren en te ondernemen vanuit je Holding. Doe je dit niet, en ontvang je de koopsom dus in privé, dan moet je er direct inkomstenbelasting over afdragen. Als je een belang hebt van 5% of groter, worden deze inkomsten als aanmerkelijk belang gezien en belast met de tarieven van box 2. Box 2 is sinds 2024 verdeeld in twee schijven: inkomen uit aanmerkelijk belang tot € 67.000 wordt belast met 24,5% belasting; inkomen uit aanmerkelijk belang vanaf € 67.000 wordt belast met 33% belasting. Het is dus fiscaal heel voordelig om een Holding te gebruiken. Maar let op: deze regeling is alleen van toepassing als de moedervennootschap minstens 5% van de aandelen houdt in de werkmaatschappij.

Hypotheek

Een ander voordeel is dat je vanuit je Holding een hypotheeklening kunt verstrekken aan jezelf. Dat bespaart je de verplichting om rente te betalen aan de bank. De rente die je over de hypotheek moet betalen, betaal je immers aan je Holding. Deze rente is bij de Holding belast tegen 19% of 25,8% vennootschapsbelasting (afhankelijk van of de winst van je Holding boven of onder € 200.000 zit). Deze rente kun jij aan de andere kant van je eigen inkomstenbelasting aftrekken. Als je veel rente aan je onderneming moet betalen, dan zal dit de 49,5% schijf van je inkomstenbelasting aanzienlijk verlagen. Keer je de rente vervolgens weer aan jezelf uit als dividend, dan betaal je hierover dividendbelasting. Zo laat je het rentebedrag eigenlijk alleen circuleren en hoef je dit niet af te dragen aan de bank. Heeft jouw Holding dus genoeg kapitaal om een lening te verstrekken? Dan gooi je geld weg als je hier geen gebruik van maakt! Dat is slim geld verdienen!

Duim

Voorbeeld:

Simon heeft een Werk BV en een Holding. Hij wil graag een huis kopen maar voelt er niet veel voor om een hypothecaire lening af te sluiten bij de bank. Hij is al best lang aan het ondernemen en zijn Holding heeft genoeg cash om hem de lening te verstrekken. Hij vraagt zich af wat het verschil zou zijn met een lening bij de bank voor zijn belastbare inkomen. Zou hij geen rente betalen dan zou zijn box 1 inkomen € 150.000 zijn.

Hypotheek bij een bank

Als Simon een hypotheek bij de bank sluit, dan moet hij hierover 2% rente betalen. Het eerste jaar zou dat dus inhouden dat hij € 10.000 rente moet betalen. Dit mag hij aftrekken van zijn inkomen, waardoor zijn belastbare inkomen uitkomt op € 140.000. Daarmee wordt dus het belastbare inkomen in de hoogste schijf (49,5%) verlaagd met € 10.000. De totale inkomstenbelasting die hij af moet dragen bedraagt € 59.300. De € 10.000 die hij aan rente heeft betaald is hij natuurlijk kwijt. In totaal draagt Simon € 59.300 aan belasting af in box 1. Onder de streep houdt hij dus een netto inkomen van € 80.700 over.

Hypotheek bij je Holding

Als Simon een hypotheek bij zijn Holding neemt, betaalt hij een rentepercentage van 8%. Het eerste jaar moet hij dus € 40.000 aan rente betalen. Dit mag hij wederom aftrekken van zijn inkomen, waardoor zijn belastbare inkomen uitkomt op € 110.000. Dit levert dus een verlaging in de hoogste schijf van € 40.000 op. De totale box 1 belasting die hij moet betalen bedraagt € 47.378. Simon houdt dan € 62.622 aan inkomen over. Het lijkt nu alsof Simon minder overhoudt dan wanneer hij een hypotheek bij de bank neemt. Echter, heel belangrijk is dat de rente die Simon heeft betaald nu niet opgeslokt is door de bank, maar bij de Holding terecht is gekomen. Bij de Holding wordt de rente van € 40.000 belast tegen het (lage) tarief van 19,5%, er blijft dan € 32.200 over. Dit keert de vennootschap als dividend uit aan Simon, waarover hij in box 2 (aanmerkelijk belang) 24,5% belasting verschuldigd is. Van het uitgekeerde dividend blijft € 24.311 over. Tezamen met zijn inkomen uit box 1 houdt hij dus een totaal inkomen aan € 86.933. Het voordeel ten opzichte van een bank bij een hypotheek is dus € 6.233. Daar kan je heel veel leuks mee doen!

Wacht niet!

Het is mogelijk om pas later een Holdingstructuur op te richten. De oprichting van een Holding kost je dan echter onnodig veel geld. Je zult de aandelen die je zelf houdt in de BV namelijk moeten overdragen aan de Holding. Dit brengt notariële kosten van minimaal € 849 euro met zich mee. De aandelen die je vervolgens overdraagt moeten wel overgedragen worden voor een reële waarde en worden belast tegen de box 2-tarieven (24,5% of 33%).

Bij het oprichten van een BV kun je aandelen uitgeven voor bijvoorbeeld € 1. Stel dat je 100 aandelen uitgeeft voor € 1, dan kost het verwerven van de aandelen in de werk-BV je € 100. Stel dat het goed met je onderneming gaat en dat de werkelijke waarde van je aandelen na een aantal jaren is gestegen naar € 15.000 per aandeel. Als je alle aandelen dan wil overdragen aan een Holding, dan is de werkelijke waarde dus € 1.500.000 (100 aandelen maal € 15.000 per aandeel) en betaal je hierover € 495.000 belasting, uitgaande van een belastingtarief van 33%. Breng je alleen een symbolisch bedrag in rekening? Dan zal de Belastingdienst dit corrigeren en belasting heffen over de werkelijke waarde van de aandelen. Door middel van een aandelenfusie kan deze belastingheffing eventueel worden uitgesteld, maar hier zijn voorwaarden aan verbonden waardoor het niet altijd mogelijk is (zoals bij meerdere aandeelhouders). Daarnaast brengt dit extra notariële kosten met zich mee (+/- €1.250) en de kosten voor de fiscalist door het begeleiden van het proces. Lees de blog met alle informatie over de kosten bij het oprichten van een BV.

We adviseren je dus – in het kader van geldbesparing – direct bij het oprichten van je BV een Holdingstructuur te overwegen! Een Holding oprichten doe je makkelijk via deze link!

Tot slot (aanrader)

Wat voor jou de beste keuze is, ligt altijd aan jouw situatie en wat je uiteindelijk van plan bent met je BV. Veel ondernemers kiezen ervoor om even kort te sparren met één van onze adviseurs. Dit is volledig gratis en kan worden ingepland via deze link. Benieuwd naar andere vraagstukken? Op deze pagina vind je onze andere blogs.

Mai Hoenjet linkedin
Mai is Associate Lawyer bij Allen & Overy Nederland. Vroeger schreef ze artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 27 mei 2024
Gepubliceerd op 1 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00