Eenvoudig online een aandelenoverdracht regelen?
Klik hier!
Heb je bepaalde ideeën over wat er met jouw aandelen moet gebeuren, als er iets met jou in privé gebeurt (overlijden, scheiden, faillissement)? Weet dan dat dit bij de oprichting van jouw BV al grotendeels vaststaat, en dat dit niet zomaar kan worden aangepast. Het maakt hier niet zozeer uit wat je in je testament afspreekt, maar wat er in de statuten van jouw BV en in de wet staat. Dat zit zo.
Als je via Firm24 een BV opricht, dan bevatten jouw statuten een blokkeringsregeling. In de Firm24-statuten is dit uitgewerkt als “aanbiedingsregeling”. Deze regeling houdt kortweg het volgende in. Stel dat je met twee aandeelhouders allebei 50% van de aandelen hebt in een BV. Nu meldt zich een koper die jou € 100.000 biedt voor jouw aandelen. Volgens de aanbiedingsregeling dien je je mede-aandeelhouder nu de kans te geven om dit bod te evenaren. Als hij dat doet, gaat zijn bod vóór op dat van de investeerder en koopt hij jou uit voor € 100.000 en heeft de investeerder het nakijken. Als je medeaandeelhouder dat niet doet (bijvoorbeeld omdat hij het geld er niet voor over heeft) dan zal hij de aandelenoverdracht moeten toelaten en een nieuwe aandeelhouder naast zich krijgen.
Ditzelfde mechanisme werkt ook als er iets met jou in privé gebeurt. Voordat de aandelen overgaan naar jouw erfgenaam, ex- echtgenoot of faillissementsboedel, moeten ze worden aangeboden aan de andere aandeelhouder(s). De opbrengst daarvan wordt vervolgens verdeeld over de “rechtsopvolgers” ( d.w.z. erfgenamen, ex-echtgenoten, boedelschuldeisers, etc.). Het is pas hier dat jouw eigen wensen, bijvoorbeeld uit een testament, worden toegepast.
Via deze weg krijgt iedereen waar hij recht op heeft en wordt het voortbestaan van de BV niet bedreigd doordat een volstrekt onbekende (en onbekwame?) zeggenschap binnen de BV krijgt. Meestal zijn namelijk nogal wat belangen gemoeid met het voortbestaan van de BV, bijvoorbeeld die van werknemers, leveranciers of financiers. Tegen welke prijs moeten deze aandelen dan worden aangeboden? Daar dienen de partijen zelf onderling uit te komen. Als dat niet lukt, dan wordt een deskundige aangesteld. Deze zal de aandelen waarderen tegen Fair Market Value, de marktwaarde dus.
Wil je hier even over sparren met een specialist? Dat kan. Het is wel zeer specialistisch werk waar een ervaren notaris je bij moet helpen. Er zijn dan ook kosten aan verbonden. Deze worden van te voren vrijblijvend aan je gecommuniceerd.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.