Welk arbeidscontract kies jij?

Een arbeidscontract is een arbeidscontract… toch? Was het maar zo makkelijk! Toch zit er veel verschil in arbeidscontracten. Zo heb je contracten voor bepaalde tijd, een uitzendcontract, een nulurencontract en ga zo maar door. Wij kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vertellen wij je alles over de verschillende mogelijkheden en alle voor- en nadelen. Want, het juiste arbeidscontract is essentieel en kan je een hoop verwarring en ellende schelen!

Je kan niet zonder!

Heb jij personeel in dienst of ben je van plan om personeel aan te nemen? Dan kan je niet zonder een arbeidscontract! Een arbeidscontract is namelijk een overeenkomst tussen jou als werkgever en de werknemer waarin afspraken staan over de samenwerking. Wat kan je van elkaar verwachten en wat zijn alle rechten en plichten? Het staat aan de basis van een goede werkrelatie tussen jou en je werknemers. Hoe vollediger het arbeidscontract, hoe minder problemen en hoe kleiner de kans op een arbeidsconflict. Niet alleen het hebben van een arbeidscontract is van groot belang, maar ook het hebben van het juiste arbeidscontract is belangrijk. Ieder contract heeft zo zijn eigen beperkingen en mogelijkheden en je wilt niet de verkeerde keuze maken waar je later spijt van krijgt. Denk dus goed na over het soort arbeidscontract dat jij aan je werknemers gaat geven. Om dit iets makkelijker te maken, zetten wij ze voor je op een rijtje met alle voor- en nadelen van ieder contract.

Welke soorten zijn er en wat zijn de voor en nadelen?

Arbeidscontracten zijn er in allerlei soorten en maten met ieder zijn eigen voordelen, nadelen, beperkingen en mogelijkheden. Zoals we al even aangaven is het van groot belang om het juiste arbeidscontract te kiezen en daarom hebben we ze voor je op een rijtje gezet!

1. Een arbeidscontract voor bepaalde tijd

Een van de mogelijkheden is een arbeidscontract voor bepaalde tijd, ook wel een tijdelijk contract genoemd. Bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd staat de periode waarin de werknemer in dienst zal zijn al vast. Om een arbeidsrelatie voortijdig te beëindigen moet er een opzegtermijn in het arbeidscontract worden opgenomen.

Voordelen: Het voordeel van een arbeidscontract voor bepaalde tijd is dat je van tevoren een bepaalde periode afspreekt en dat, wanneer het niet goed bevalt, het makkelijker is om de arbeidsrelatie te verbreken met een werknemer.

Nadelen: Een contract voor bepaalde tijd is maximaal drie keer te verlengen als werkgever. Daarna zijn er twee mogelijkheden: het contract niet verlengen of een contract voor onbepaalde tijd aanbieden.

2. Een arbeidscontract voor onbepaalde tijd

Een ander soort arbeidscontract is het arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Dit wordt ook wel een vast contract genoemd. Bij een arbeidscontract voor bepaalde tijd heeft de werknemer altijd een opzegtermijn en voor de werkgever is het alleen onder bepaalde omstandigheden mogelijk om het arbeidscontract te ontbinden.

Voordelen: Een contract voor onbepaalde tijd straalt vertrouwen uit wat zorgt voor motivatie en betrokkenheid bij de werknemer. Dit zorgt voor groeiende kennis en een goede kwaliteit aan werknemers. Bovendien kennen de klanten jouw vaste werknemers wat goed is voor het klantvertrouwen en de binding.

Nadelen: Het grote nadeel bij een contract voor onbepaalde tijd is dat je niet zomaar afkomt van een slecht functionerende werknemer. Ook loop je extra risico als werkgever als het gaat om ziekteverzuim.

Contracten

3. Een oproepcontract

De naam oproepcontract verklapt al een beetje hoe dit contract in zijn werk gaat. Met een oproepkracht werkt de werknemer namelijk alleen wanneer jij de werknemer nodig hebt en ‘oproept’. Er zijn verschillende soorten oproepcontracten:

  • Een min-max contract: bij een min-max contract staan het minimum aantal uren en het maximum aantal uren wat een werknemer werkt opgenomen in het contract. Dit betekent dat de werknemer zich moet houden aan dit minimum aan uren wanneer hij of zij wordt opgeroepen. De werkgever is niet per se verplicht om de werknemer op te roepen voor het minimum aan uren, maar moet dit afgesproken aantal wel uitbetalen.
  • Een nulurencontract: in tegenstelling tot een min-max contract staan er bij een nulurencontract geen minimum of maximum aan uren opgenomen. De werknemer werkt wanneer de werkgever oproept om te werken.
  • Een oproepcontract met voorovereenkomst: ook hierbij roept de werkgever de werknemer op, maar de werknemer mag zelf bepalen of hij of zij de klus aanneemt.

Voordelen: wanneer er geen werk is, dan ben je niet verplicht om de werknemer van werk te voorzien en hoef je de werknemer vaak niet uit te betalen. Ook bij ziekte ben je niet verplicht een werknemer uit te betalen, mits de werknemer al voor werk stond ingepland.

Nadelen: Je hebt met een oproepcontract vaak minder binding met je werknemer. Bovendien kan je maar drie keer een oproepcontract verlenen aan een werknemer. Als laatste moet je als werkgever minimaal drie uur per maand uitbetalen, ook wanneer de werkgever minder werkt dan deze drie uur.

4. Een uitzendcontract

Bij een uitzendcontract is de werknemer niet in dienst van jouw onderneming, maar van het uitzendbureau. Het uitzendbureau is dus ook verantwoordelijk voor het loon van de werknemer en voor de sollicitatieprocedure en werving.

Voordelen: Een groot voordeel is de tijd die je bespaart als werkgever. Je hoeft bijvoorbeeld geen sollicitatieprocedure te doorlopen. Bovendien hoef je de werknemer niet door te betalen wanneer hij of zij ziek is.

Nadelen: Een uitzendcontract kost je vaak wat meer geld als werkgever, omdat je ook aan het uitzendbureau moet betalen. Daarnaast geeft een uitzendcontract je minder zekerheid en kan een werknemer op uitzendbasis altijd besluiten te stoppen.

Magneet

Wanneer biedt je nou welk contract aan?

Ieder contract heeft zo zijn voordelen, nadelen en charme. Hoe weet jij nou welk contract jij het beste kan kiezen? Wij zetten de contracten nog een keer voor je op een rijtje om deze keuze iets makkelijker te maken.

Wanneer kies ik een vast contract?

Wanneer jij genoeg werk hebt en dit de komende tijd niet gaat veranderen en wanneer je in de toekomst verder wil groeien, dan is het goed om na te denken over een contract voor bepaalde tijd. Het brengt je zekerheid, kennis en kwaliteit. Denk wel goed na of je genoeg kapitaal hebt om het salaris te kunnen betalen inclusief eventuele bonussen en zaken als vakantiegeld. Ook moet je bij jezelf nagaan of je de tijd hebt voor extra administratie, wervingsprocedures en het geven van extra leiding.

Wanneer kies ik een contract voor bepaalde tijd?

Heb jij voorlopig iemand nodig voor een vast aantal uren per week of heb je iemand nodig voor een specifiek project of opdracht? Dan is het slim om een contract voor bepaalde tijd te overwegen! Dit geeft je een voorlopige zekerheid, maar je hoeft niet zeker te weten dat je de komende jaren genoeg werk hebt voor deze werknemer.

Wanneer kies ik een oproepcontract?

Wanneer je wel werk hebt, maar niet iedere week even veel, dan is een oproepcontract een goede keuze voor jou! Zo is iemand wel in dienst van jouw onderneming, maar kan je zelf bepalen wanneer je iemand oproept om te werken.

Wanneer kies ik een uitzendcontract?

Wanneer je niet de capaciteit hebt om vaste werknemers in dienst te nemen, bijvoorbeeld omdat je te weinig tijd hebt, dan is het een goed idee om een werknemer in te huren. Je betaalt meer, maar draagt geen risico’s bij bijvoorbeeld ziekteverzuim.

Raket

Regel nu jouw arbeidscontract!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 30 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24