Wetswijzigingen 2024: Q3 en Q4

Als ondernemer heb je vanaf 1 juli 2024 te maken met nieuwe wetten, wetswijzigingen en regels. Denk aan het stijgen van het minimumloon, nieuwe verplichte rijbewijzen voor elektrische bedrijfswagens en strengere eisen voor kinderopvang. Lees verder om te ontdekken wat er precies verandert en hoe je je kunt voorbereiden.

Minimumloon gestegen

Vanaf 1 juli 2024 is het minimumloon verhoogd met 3,09 procent. Dit geldt ook voor mensen met een AOW- of WW-uitkering. Voor een fulltime werknemer van 21 jaar en ouder betekent dit een stijging van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur. Het is belangrijk om de nieuwe brutobedragen per maand, week of dag op de website van de Rijksoverheid te controleren.

Vrachtwagenrijbewijs verplicht voor jonge elektrische bedrijfswagens

Gebruik je een elektrische bestelwagen die meer dan 3.500 kilo weegt, maar minder dan 4.250 kilo? Vanaf 1 juli 2024 heb je dan een rijbewijs C1 nodig. Dit geldt echter niet voor voertuigen die vóór 1 oktober 2023 zijn geregistreerd of besteld. Voor deze voertuigen blijft rijbewijs B voldoende.

Nieuwe kwaliteitseisen in de kinderopvang

Vanaf 1 juli 2024 zijn de kwaliteitseisen voor de kinderopvang aangepast om de werkdruk en het personeelstekort te verminderen. Voor de kinderdagopvang betekent dit dat medewerkers in opleiding als vast gezicht mogen fungeren. Bij de buitenschoolse opvang mogen locaties op schoolvrije dagen worden samengevoegd zonder extra administratie. Daarnaast kunnen medewerkers met andere relevante kennis en vaardigheden worden ingezet.

Doppen moeten aan plastic drankflessen vastzitten

Vanaf 3 juli 2024 moeten fabrikanten ervoor zorgen dat de doppen vastzitten aan plastic drankflessen. Dit helpt om zwerfafval te verminderen doordat de doppen niet meer los van de fles op straat terecht kunnen komen.

Verbod op verkoop tabak in supermarkten en horeca

Om het aantal verkooppunten van tabak te verminderen, is vanaf 1 juli 2024 de verkoop van tabak in supermarkten en horecabedrijven zonder alcoholvergunning verboden. Dit verbod sluit aan op eerdere maatregelen zoals het verbod op sigarettenautomaten in de horeca sinds 2022.


Minder incassokosten doorberekenen vanaf oktober 2024

De nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening, die op 1 april 2024 is ingegaan, zorgt ervoor dat incassokosten beperkt worden. Vanaf 1 oktober 2024 mogen incassodienstverleners minder geld in rekening brengen voor kleine schulden. Bij een schuld lager dan 266,67 euro mogen ze de eerste maand 40 euro rekenen en de daaropvolgende vijf maanden 20 euro per maand, wat de totale incassokosten beperkt tot maximaal 140 euro in zes maanden. 


Zero-emissie zones vanaf januari 2025

Vanaf 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones invoeren, waar alleen voertuigen zonder uitstoot mogen rijden. Dit heeft gevolgen voor jou als ondernemer als je goederen levert in binnensteden. Bestelwagens met een emissieklasse lager dan Euro 5 mogen vanaf 1 januari 2025 deze zones niet meer in. Voor voertuigen met een hogere emissieklasse geldt een langere overgangsperiode.

Bijzondere bromfietsen hebben kenteken nodig vanaf januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 moeten bijzondere bromfietsen, zoals BSO-bussen en kickbikes, een kentekenplaat hebben. Dit maakt het duidelijk dat deze voertuigen de weg op mogen. Voor bestaande voertuigen geldt een overgangsperiode van een jaar om aan deze verplichting te voldoen.


Hoe wetten tot stand komen

Een nieuwe wet doorloopt vele stappen voordat deze in werking treedt. Het begint met een wetsvoorstel dat door de Tweede Kamer en daarna door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. Na goedkeuring ondertekent de Koning de wet en wordt deze gepubliceerd in het Staatsblad. In de wet staat de ingangsdatum of deze wordt later bekendgemaakt in een Koninklijk Besluit.

Toezicht en handhaving

Diverse instanties zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zorgen voor toezicht op naleving van de wetten. Gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie handhaven deze regels en kunnen straffen opleggen bij overtredingen, variërend van boetes tot gevangenisstraffen. 

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 7 november 2024
Gepubliceerd op 16 juli 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24