Alles over de wijziging fiscale regeling aandelenoptierechten 2023

Als ondernemer betaal je je werknemers natuurlijk iedere maand een eerlijk loon. Dit loon hoeft niet alleen uit geld te bestaan. Sommige werkgevers betalen hun personeel namelijk voor een deel uit in aandelenoptierechten. Wanneer jij als ondernemer zo’n werkgever bent, dan is het goed om te weten dat er enkele wijzigingen zijn doorgevoerd binnen de fiscale regeling van die aandelenoptierechten met ingang van 1 januari 2023. Lees daarom snel verder wat er voor jou als ondernemer verandert betreft de loonheffing!

Aandelenoptierechten in het kort

Misschien ben je als ondernemer wel helemaal niet bezig met aandelen, laat staan met aandelenoptierechten. Wat aandelenoptierechten precies inhouden en hoe het werkt, lees je in dit artikel. Het is voor nu in ieder geval belangrijk om te weten dat aandelenoptierechten niet hetzelfde zijn als aandelen. Wanneer je een aandelenoptierecht aan je werknemer aanbiedt, dan betekent dit slechts dat je werknemer in de toekomst een of meerdere aandelen, afhankelijk van de overeenkomst, van jouw onderneming mag kopen. Het moment waarop de werknemer zijn of haar aandelenoptierechten omzet in aandelen heet het heffingsmoment, omdat er dan loonheffing moet worden betaald. 

De loonheffing: wat is er anders? 

Omdat de aandelenoptierechten door de Belastingdienst worden gezien als loon, moet hier loonheffing over worden betaald. Die loonheffing moest voorheen worden betaald zodra de werknemer ervoor koos om de aandelenoptierechten om te zetten in aandelen. Anno 2023 is er onder leiding van staatssecretaris Van Rij door de Tweede kamer een nieuwe wijziging doorgevoerd wat betreft het heffingsmoment. Vanaf 1 januari 2023 mag je er als werkgever zelf voor kiezen wanneer je de loonheffing betaalt en wanneer het heffingsmoment dus plaatsvindt. Staatssecretaris Van Rij verwacht dat door middel van deze wetswijziging er in de toekomst minder misbruik zal worden gepleegd. Van de Tweede Kamer en staatssecretaris Van Rij mag je vanaf nu kiezen uit het volgende heffingsmoment: 

  • De loonheffing wordt betaald zodra de aandelenoptierechten worden omgezet in aandelen. 
  • De loonheffing wordt betaald zodra de aandelen ook daadwerkelijk kunnen worden verhandeld. 

Staatssecretaris Van Rij heeft hier wel een kanttekening bij geplaatst. Het feit dat de aandelen kunnen worden verhandeld, betekent niet dat de aandelen ook daadwerkelijk vervreemd hoeven te zijn. Het gaat de Tweede Kamer simpelweg om het moment dat de aandelen aan een ander verkocht kunnen worden. 

Een uitzondering op de regel

Soms komt het voor dat een ondernemer liever niet heeft dat de aandelen van zijn of haar bedrijf zomaar door zijn werknemers kunnen worden vervreemd. Dan staat er vaak in de aandelenoptieovereenkomst dat je de aandelen voorlopig nog niet op de markt mag brengen. Gelukkig heeft Staatssecretaris Van Rij hier ook aan gedacht en daarom is er een fictief genietingsmoment ingesteld van 5 jaar. Anders kan het heffingsmoment eindeloos worden uitgesteld en loopt de Belastingdienst op die manier de loonheffing mis. De regel is als volgt: 

  • Ben jij als onderneming beursgenoteerd, dan moet jouw werknemer maximaal 5 jaar na het verkrijgen van de aandelenoptierechten de rechten kunnen omzetten in aandelen. 
  • Ben jij als onderneming niet beursgenoteerd, zoals de meeste ondernemingen binnen Nederland, dan moet jouw werknemer de aandelenoptierechten kunnen omzetten binnen maximaal 5 jaar na een toekomstige beursgang. 

Advies nodig? Firm24 helpt je graag! 

Wil jij na het lezen van deze blog meer informatie over aandelenoptierechten, aandelen, loonheffing en de wijziging betreft het heffingsmoment? Dan helpen wij van Firm24 je maar al te graag! Plan daarom vandaag nog je gratis check-gesprek in. Zo ben je er zeker van dat je snel geholpen wordt door een van onze adviseurs!

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 30 november 2023
Gepubliceerd op 27 november 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24