Zeven factoren die bepalen hoeveel jouw merkregistratie kost!

“Wat kost het nou eigenlijk om mijn merk te registreren?” Het zou fijn zijn om deze vraag te kunnen beantwoorden met een specifieke prijs. Of op zijn minst een prijsindicatie. Je kunt het misschien al raden: dat is helaas niet het geval. De prijs kan erg verschillen, afhankelijk van zeven factoren. We leggen je uit welke factoren dit zijn en wat ze inhouden.

Factor 1: de regio van registratie

Allereerst heeft de regio waarin je je merk wilt registreren invloed op de kosten. Handig om te weten welke regio voor jouw merk het beste is. Aan de hand van deze depotstrategie, kies je in welke regio je bescherming zou willen. Zo kun je de aanvraag doen voor de Benelux, Europese Unie (EU) of misschien wel internationaal. De kosten verschillen dus per regio.  

Factor 2: het type merk

Ten tweede zijn er verschillende soorten merken die je kunt registreren. Zo heb je bijvoorbeeld het zuivere woordmerk, het beeldmerk en het gecombineerde woordbeeldmerk. De depotkosten per soort merk verschillen en je betaalt per soort merk. Als je je merk als woordbeeldmerk registreert, dan betaal je dus voor zowel het woordmerk als het beeldmerk. Eén voordeeltje: je krijgt wel korting als je je merk bij meerdere depots registreert.

Factor 3: het aantal klassen per type merk

Nummer 3 is het aantal klassen dat je per merk registreert. Er is keuze uit 45 verschillende klassen om te beschrijven wat je nou precies met je merk doet. Deze 45 klassen bestaan uit waren- en dienstenklassen. In klasse 1 kun je bijvoorbeeld terecht met chemische producten, in klasse 15 met muziekinstrumenten en klasse 44 is bedoeld voor medische diensten. Nu begin je misschien al keuzestress te krijgen, maar dat is nergens voor nodig. Hoewel de meeste mensen zijn merk in 2 tot 5 klassen registreert, zit er geen limiet op. Maar je kunt het natuurlijk al raden: daar zitten kosten aan verbonden. Per klasse die je registreert betaal je kosten en de kosten lopen op naarmate je jouw merk in meer klassen wilt registreren. Per regio verschillen de prijzen ook nog eens.

Factor 4: de kosten per land

Naast dat je je merk dus kunt registeren in de Benelux of de EU, kun je je merk ook registreren in één land binnen de EU. Is jouw product perfect voor de Duitse markt? Dan kun je je merk in Duitsland registreren. Elk land heeft dan weer zijn eigen basistarief en verdere prijzen per waren- of diensten klasse.

Documenten

Factor 5: de kosten van het merkenbureau

Verder komen er ook nog kosten van het merkenbureau bij. Het merkenbureau rekent namelijk kosten voor de werkzaamheden die zij verrichten om je merk te registreren, ook wel het honorarium genoemd. De tarieven verschillen erg per merkenbureau, maar daarbij moet wel vermeldt worden dat de diensten die ze aanbieden ook verschillen.

Factor 6: het verlengen van je merkenrecht

Na registratie heb je voor 10 jaar het merkenrecht bij Benelux merken, EU merken en internationale merken. Wil je na die 10 jaar nog verder met je bedrijf? Dan kun je je merkrecht verlengen. Maar ook hier zitten kosten aan verbonden.

Factor 7: een subsidie voor kleine of middelgrote onderneming

De vorige puntjes zorgen natuurlijk voor extra kostenposten, maar de zevende factor brengt mogelijk meer plezier. Als je een kleine of middelgrote onderneming hebt en hiervoor je merk wilt registreren, kom je misschien wel in aanmerking voor een subsidie. Als je hiervoor in aanmerking komt, kun je tot wel € 1500,- terugkrijgen. Dat wil je niet missen! Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Als je onderstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, kom je waarschijnlijk voor de subsidie in aanmerking:

  • Ben je gevestigd in de Europese Unie?
  • Heb je minder dan 250 werknemers?
  • Heb je een jaaromzet van onder de € 50 miljoen?
  • Heb je nog niet eerder een subsidie ontvangen wat betreft de merk- en/of modelbescherming?
documenten

Vragen over je merkregistratie?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over een van deze factoren? Of wil je graag overleggen met iemand die verstand heeft van merkregistratie? Dan ben je bij het juiste adres. De adviseurs van Firm24 kunnen je helpen met je vragen over de merkregistratie en met het geven van advies. Een korte vraag? Dan kun je ook de chatbox rechtsonder gebruiken om een van onze juristen te spreken. 

Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 17 juli 2023
Gepubliceerd op 14 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24