Zorgeloos ondernemen, de dynamiek van je BV en verzekering

Het moment waarop een ondernemer zijn eerste BV opricht is het moment waarop zijn zakelijke avontuur echt serieuze vormen aanneemt. In de fase daarvoor heeft hij zijn plannen uitgewerkt en uitgedacht, en misschien enige tijd vanuit een eenmanszaak of VoF gewerkt. Maar pas nadat de BV is opgericht gaat hij echt risicovolle (en dus potentieel lucratieve) verplichtingen aan. De BV zorgt namelijk voor een afscheiding tussen het zakelijke en privé vermogen, waardoor je als ondernemer (in principe) geen zorgen hoeft te maken dat je huis, auto, of privé bankrekening wordt beslagen door zakelijke schuldeisers. Waarom zou je dan nog extra waarborgen nodig hebben? Heel eenvoudig : het is prettig om je privé vermogen veilig te hebben gesteld van je zakelijke risico’s. Maar het vermogen dat je na jaren ondernemen in je BV opbouwt wil je ook niet zomaar blootstellen aan zakelijke risico’s. En dat is sneller gebeurd dan je denkt.

Brommer Harry

Laten we een voorbeeld nemen. Harry start een import-exportbedrijf in brommers genaamt Brommer Harry B.V.. Met deze BV koopt Harry ze in bulk in vanuit China en verkoopt ze met een flinke marge door aan Nederlandse retailers. Het probleem is alleen dat zijn afname zodanig traag is, en de minimale afname vanuit China zodanig groot, dat hij gedwongen is om de brommers soms wel maanden in opslag te laten staan in een loods in Waddinxveen. Hij koopt hiervoor een loods van een kennis. In de loop der jaren doet Brommer Harry B.V. flink zaken, en hij besluit een groot gedeelte van zijn opbrengsten te herinvesteren in een reparatiewerkplaats in zijn loods. Een half jaar later wordt een nieuwe lading van 800 brommers afgeleverd en dan slaat het noodlot toe. Op klaarlichte dag breekt brand uit en de hele loods brandt af. Technisch onderzoek wijst geen duidelijke oorzaak aan, maar waarschijnlijk lag het aan kortsluiting in het koffiezetapparaat bij de buren.

Resultaat: 796 brommers zijn onbruikbaar geworden door de verbranding en al zijn machines zijn in rook opgegaan. De schade is ruim € 150.000,= Tot overmaat van ramp was zijn buurjongen – die hij als hulp inhuurde om reparaties uit te voeren – ook in de loods aanwezig. Hij kwam net op tijd weg, maar niet zonder een paar lelijke derdegraads brandwonden. De buurjongen kon het Harry wel vergeven, maar diens verzekeraar niet. Die stelde Brommer Harry B.V. aansprakelijk voor € 25.000,=. Harry richtte zich tot zijn adviseurs en vroeg hen : In Nederland ben je toch wel beschermd tegen dit soort calamiteiten? Nee dus. Als jij je hier niet tegen hebt verzekerd met een zakelijke verzekering, sta je gewoon in de kou. Mét een zakelijke verzekering ben je weliswaar maandelijks een premie kwijt, maar je krijgt in ieder geval een groot gedeelte van je schade vergoed. Daarbij worden aansprakelijkheidskwesties met andere verzekeraars ook eenvoudiger onderling opgelost.

Niet brommen Harry

In alle consternatie vergeet Harry dat hij net een prachtig contract heeft getekend om 400 brommers af te leveren aan een tussenhandelaar. Dit hangt nu als een molensteen om zijn nek. De tussenhandelaar houdt Harry namelijk gewoon aan zijn contract en vordert zelfs vertragingsschade als Harry niet binnen 3 dagen levert. De reden? De tussenhandelaar had de brommers alweer doorverkocht en wordt op zijn beurt ook aan zijn contract gehouden. Even goede vrienden dus… Maar leveren binnen 3 dagen? Dat wordt lastig. Een nieuwe lading duurt minstens 4 weken om deze kant op te krijgen en, wat voorheen ondenkbaar was, hij heeft geen liquide middelen meer om een nieuwe lading te bestellen. Alles is in rook op gegaan. De bank wil hem wel een lening verschaffen, maar wel tegen 10% rente. Zijn schade wordt weer berekend op ruim € 25.000,=. Als hij goede algemene voorwaarden bij zijn verkoopcontract had gebruikt, had hij dit leveringsrisico weg kunnen schrijven.

schild

Conclusie

Alles gaat altijd voorspoedig, totdat het noodlot toeslaat. En als dat gebeurt komt het altijd van 2 of meer kanten. In dit geval lijdt Brommer Harry B.V. een schade van 1,5 keer zijn jaaromzet. Hij zal zakelijk overleven, maar hij zal flink op een houtje moeten bijten het komende jaar om er weer bovenop te komen. Een zakelijke verzekering kan al vanaf een paar tientjes premie per maand en goede algemene voorwaarden kunnen al vanaf € 200,- worden opgesteld. Harry laat zich niet uit het veld slaan en gaat er gewoon weer tegenaan, maar het is eeuwig zonde dat hij die kleine investering altijd heeft vermeden.

Wil je meer informatie hierover? Plan dan een gratis intakegesprek met een van onze juristen.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 21 april 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24