Kennisbank

Advies nodig over een onderwerp omtrent faillissement?

Heb je te maken met financiële problemen of vragen omtrent een faillissement? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden om een faillissement af te wenden door bijvoorbeeld een herstructurering, het aanvragen van een faillissement en alle andere vraagstukken omtrent een faillissement. Een advocaat zal hierin alle relevante informatie en tips geven die gelden voor jouw situatie. Wil je meer weten hoe wij jou kunnen helpen? Lees dan snel verder!

Wat houdt een adviesgesprek met een advocaat in? 

Bij Firm24 helpen wij je graag zo goed en efficiënt mogelijk. Faillissement, in welke situatie dan ook, is naast een juridisch-technische situatie, vaak ook heel vervelend en kan behoorlijk confronterend zijn. Wij vinden het daarom belangrijk om jou daarin zo goed mogelijk te ondersteunen! Heb jij een vraag, opdracht of bepaalde situatie voor een advocaat faillissementsrecht? Dan helpen wij jou graag! Je kan eenvoudig een adviesgesprek bij ons inplannen, waarin een advocaat jouw aanvraag oppakt en je zo goed mogelijk helpt! 

Een faillissement, wat betekent dat ook alweer? 

Wanneer sprake is van een faillissement mag je zelf niet meer beslissen over je eigen geld en bezittingen. De rechter heeft daarvoor een curator en rechter-commissaris benoemd. De curator probeert met jouw inkomsten en de verkoop van jouw bezittingen de schulden af te lossen. Een rechter-commissaris ziet er op toe dat het gehele proces na faillissement in goede orde verloopt. Wanneer je niet meer kan voldoen aan de financiële verplichten die je als ondernemer hebt, kan er sprake zijn van een faillissement. Een faillissement kan door je schuldeisers worden aangevraagd, maar je kan ook zelf je eigen faillissement aanvragen. Hiervoor moet je aan twee voorwaarden voldoen. Zo moet jij gestopt zijn met het betalen van je rekeningen en moet je minimaal twee schulden hebben bij minimaal twee verschillende schuldeisers. Hiervan moet een van de twee schulden opeisbaar zijn. Een schuld is opeisbaar wanneer het betalingstermijn is verstreken. 

Verzoek van een faillissement

Wanneer een onderneming haar schulden niet meer kan betalen, kan het failliet gaan. Om failliet te gaan, moet een verzoek tot faillissement worden ingediend bij de rechtbank, door middel van een verzoekschrift. Dit kan de onderneming zelf doen, maar kan ook door een andere onderneming dat nog geld moet krijgen (de schuldeiser genoemd) worden gedaan. De rechtbank beslist uiteindelijk of een onderneming failliet is. Een faillissementsaanvraag is heel eenvoudig in te dienen, elke ondernemer kan dit doen en hiervoor gelden geen bijzondere voorwaarden. Je levert de relevante informatie die ziet op de onbetaalde facturen aan ons, zoals e-mails en brieven. Wij ondersteunen jou graag bij het verzoek van een faillissement, klik hier! 

failliet

Stappenplan verzoek tot faillissement

Een verzoek tot faillissement duurt ongeveer vier tot zes weken en doen we in de volgende stappen: 

  1. Een gesprek vindt plaats met een van onze advocaten, waarbij je de relevante informatie aanlevert en de omstandigheden toelicht. 
  2. Wij sturen daarna vanuit De Vos & Partners een laatste sommatie voor de debiteur. 
  3. Vervolgens stellen wij het verzoekschrift op en dienen deze in bij de rechtbank. De advocaat laat het verzoek betekenen door een deurwaarder. 
  4. Tot slot vindt een zitting plaats waarin het faillissement wordt behandeld. Wij zullen jou hierin bijstaan en de advocaat voert namens jou het woord. In het meest gunstige geval betaalt de debiteur alsnog het verschuldigde bedrag!

Quickscan om schulden te herstructureren 

Schulden hebben betekent niet meteen dat je in financiële problemen zit. Dit kan zelfs de beste ondernemers overkomen. Leningen kunnen namelijk helpen je bedrijf sneller te laten groeien. Het is wel belangrijk om inzicht in je schulden te hebben, waardoor betalingsachterstanden niet oplopen en je niet in de war raakt met de betalingstermijnen. Herstructurering van je schulden is dus verstandig! Een goede aanpak bij een quickscan om je schulden te herstructureren is om te beginnen eerst alle schulden van jouw onderneming in kaart te brengen en op een rijtje te zetten. Vervolgens stel je van elke schuld de uiterste betaaldatum vast, zodat je de langst openstaande schuld het eerst kan betalen. Wanneer je alle schulden hebt gerangschikt, tel je alle schulden bij elkaar op en kan je gaan bepalen waar je het geld om de schulden af te betalen vandaan gaat halen. Kom je hier niet helemaal uit of heb je vragen of wil je graag tips? Wij bij Firm24 helpen je graag bij het bij het uitvoeren van een quickscan om je schulden te herstructureren. Laat je dit liever helemaal over aan Firm24? Daar helpen wij jou ook graag bij!

Quickscan risico's voor bestuurdersaansprakelijkheid 

Over het algemeen in het bestuur vaak niet aansprakelijk binnen een onderneming. Toch is dit niet altijd zo! Wanneer het bestuur de onderneming bewust in een nadeligere positie brengt als gevolg van nalatigheid, wanbeleid, mismanagement, of onbehoorlijk bestuur kan sprake zijn van interne bestuursaansprakelijkheid. Lees hier verder om er achter te komen wat bestuursaansprakelijkheid precies inhoudt! Bij een quickscan doen wij een onderzoek naar de risico’s op bestuurdersaansprakelijkheid bij een naderend faillissement. De curator kan namelijk het bestuur in sommige gevallen, zoals hiervoor genoemd, aansprakelijk stellen. Ook al heb je je eigen zaken helemaal op orde, kan een quickscan wel verstandig zijn om uit te voeren. Een collega-bestuurder kan er namelijk toch voor zorgen dat je aansprakelijk gesteld kan worden voor zijn of haar fouten. Wanneer al deze risico’s zijn geïnventariseerd, wordt de kans hierop een stuk kleiner. Heb je hulp nodig bij het uitvoeren van zo’n quickscan of laat je dit liever helemaal over aan Firm24? Wij helpen jou graag met zo´n quickscan.

Ondersteuning bij een faillissement aanvraag (eigen bedrijf)

Een dreigend faillissement is nooit leuk, maar soms kan dit helaas niet meer worden voorkomen. Je kan in zo’n geval beter zelf een faillissement aanvragen in plaats jouw schuldeisers dit doen voor jouw bedrijf. Hierdoor heb je genoeg tijd om je voor te bereiden op het proces. Firm24 helpt jou graag met alle voorbereidingen van de aanvraag, klik hier! 

ondersteuning

Stappenplan aanvraag faillissement (eigen bedrijf)

Een eigen faillissement aanvragen duurt ongeveer 2 tot 3 weken en doen we in de volgende stappen: 

  1. De aanvraag begint met een verzoekschrift, waarbij wij er voor zorgen dat jouw verzoekschrift volledig en juist wordt ingediend bij de rechter. Je kijkt hierbij samen met een advocaat naar jouw situatie en verzamelt alle belangrijke documenten. Hiervoor zal je een aantal documenten zelf moeten verzamelen.
  2. Na het indienen van het verzoekschrift ontvang je een oproep voor een zitting in de rechtbank. Met onze hulp zorgen wij ervoor dat dat een advocaat mee gaat en je begeleidt tijdens deze zitting. 
  3. Na de zitting is het tijd voor de uitspraak. De rechter kan jouw verzoek goedkeuren en dan bent je dus officieel failliet verklaard. De rechter kan jouw verzoek helaas ook afkeuren, het is dan gelukkig wel nog mogelijk om in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof. 

Verzet tegen een uitgesproken faillissement 

Op het moment heel recent een faillissement van jouw onderneming is uitgesproken, jij of een andere vertegenwoordiger van jouw onderneming niet aanwezig was op de zitting waar dit faillissement is uitgesproken en je voldoende financiële middelen in bezit hebt om de curator te kunnen betalen en tot een regeling met de schuldeiser te komen, is het mogelijk om in verzet te gaan tegen een uitgesproken faillissement. Firm24 helpt jou graag bij dit traject, klik hier!

Stappenplan bij een verzet tegen een uitgesproken faillissement 

Het traject van een verzet tegen een uitgesproken faillissement duurt ongeveer 3 tot 4 weken en doen we in de volgende stappen: 

  1. Het is belangrijk om eerst met onze advocaat de mogelijkheden te bespreken over het verzet en de kosten hiervan. 
  2. Nadat we samen hebben bepaald welke mogelijkheden er zijn, zal je enkele documenten moeten aanleveren, zoals het faillissement vonnis en het verzoekschrift tot faillissement. 
  3. De advocaat zal vervolgens curator inlichten over het aanstaande verzet en beginnen met de onderhandelingen met de schuldeiser over een mogelijke regeling. 
  4. Zodra een regeling is getroffen wordt door ons het verzetschrift opgesteld. 
  5. Nadat je het verzetschrift hebt goedgekeurd wordt deze ingediend en woon je samen met de advocaat de zitting bij waarin je verzet wordt behandeld. In dit hele traject is ons doel jou zo goed mogelijk bijstaan!  
stappenplan

Ten slotte (aanrader) 

Onderwerpen omtrent faillissement zijn vaak lastig en vervelend. Bij Firm24 willen wij je daarom graag zo goed mogelijk helpen! In de hierboven genoemde situaties helpt onze advocaat faillissementsrecht je graag zo goed mogelijk verder! Staat jouw situatie, vraagstuk of opdracht niet in ons overzicht, plan dan eenvoudig een adviesgesprek in en een van onze advocaten pakt jouw aanvraag binnen 48 uur op!

Gepubliceerd op 12 maart 2024
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24